Όπως ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος:
Το αισιόδοξο μήνυμα είναι πως ένας τόσο μεγάλος σεισμός είχε μόλις δύο νεκρούς. Σκεφτείτε πως ο σεισμός του ’33 είχε διακόσιους νεκρούς στην Κω. Συνεπώς, φαίνεται πως τα πράγματα είναι καλύτερα. Και σκεφτείτε πως είναι ένα ρήγμα που κοιτάζει “κατάματα” την Κω”.
Συνεχίζοντας και σχολιάζοντας τη μετασεισμική ακολουθία ο κ. Παπαζάχος ανέφερε:
“Το κακό είναι εν προκειμένω πως η μετασεισμική ακολουθία θα είναι έντονη και θα κρατήσει αρκετούς μήνες. Για την ώρα έχουν σημειωθεί εκατοντάδες μετασεισμοί απλά αναφέρονται οι μεγαλύτεροι. Οι πρώτες δυο – τρεις βδομάδες θα είναι πιο έντονες.
Κάποιοι από αυτούς που θα σημειωθούν θα πλησιάσουν το μέγεθος του 6. Είναι δυνατόν λοιπόν ένας δυνατός μετασεισμός να κατεδαφίσει ένα κτίριο που έχει υποστεί ήδη ζημιές. Άρα ισχύουν όλες οι διατυπωμένες συστάσεις για όλα τα κτίρια που έχουν πρόβλημα και για όσα είναι παλιά, όλα θα πρέπει να ελεγχθούν από τα κλιμάκια πριν μπουν πάλι οι κάτοικοι.
Θα είναι τραγικό να έχουμε περισσότερα θύματα από έναν ισχυρό μετασεισμό. Το πιο πιθανό είναι να μιλάμε αυτή τη στιγμή για τον κύριο σεισμό. Τέτοιοι σεισμοί πρακτικά εξαντλούν το σεισμικό δυναμικό της περιοχής και εκτός από πάρα πολύ απίθανες περιπτώσεις είναι μάλλον αδύνατο να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό από εδώ και πέρα. Επαναλαμβάνω όμως πως η μετασεισμική ακολουθία δεν θα είναι ευχάριστη.
Αυτό που έχει σημασία είναι ο συντονισμός, η συνεργασία και ο έλεγχος για να ξέρουν οι κάτοικοι ποια κτίρια μπορούν να κατοικηθούν και ποια όχι”.