Ειδήσεις

Ανασχηματισμός: Πότε θα γίνει, ποιοι φεύγουν, ποιοι μένουν, τα νέα πρόσωπα

Αυξάνονται οι πιθανότητες για ανασχηματισμό της κυβέρνησης ακόμη και πριν από τον Δεκαπενταύγουστο. Ο πρωθυπουργός σβήνει και γράφει ονόματα στο μπλοκάκι του, ακούει τις εισηγήσεις και σταθμίζει τα θετικά και αρνητικά που μπορεί να προκύψουν τόσο από τη ριζική «αναδόμηση» όσο και από τον χρόνο που θα επιλεγεί.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να πάει στην ημερομηνία – σταθμό για την κυβέρνηση, δηλαδή την 21η Αυγούστου, με νέο σχήμα το οποίο θα είναι εκλογικό και θα αναλάβει να τρέξει το πρόγραμμα μέχρι να στηθούν οι κάλπες.
Σύμφωνα με τα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο ανασχηματισμός, εφόσον γίνει τελικώς, θα έχει δύο χαρακτηριστικά: Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στον πολιτικό χώρο της Κεντροαριστεράς που θα σηματοδοτεί συγκεκριμένες επιλογές προσώπων με σαφή τοποθέτηση στον προοδευτικό χώρο. Και την ανανέωση, καθώς στις περισσότερες επιλογές θα αποτυπώνεται η βούληση που παλιότερα είχε εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας «να κυβερνήσει με τη γενιά του».
Με βάση αυτές τις προτεραιότητες βασικοί – στην κυβερνητική ομάδα – θα πρέπει να θεωρούνται υπουργοί όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αλλά και ο Νάσος Ηλιόπουλος που μετά την επιτυχημένη θητεία του ως επικεφαλής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας προσπαθεί από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να ενισχύσει το αποτύπωμα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Και η Αχτσιόγλου

Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και η Εφη Αχτσιόγλου η οποία θα κληθεί την επόμενη περίοδο να βάλει στο τραπέζι δύο από τα όπλα με τα οποία η κυβέρνηση Τσίπρα θα ριχτεί στην εκλογική μάχη. Τον αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μια τέτοια επιλογή ήταν επίσης ο Κωνσταντίνος Στρατής ο οποίος στον ανασχηματισμό του Μαρτίου ανέλαβε υφυπουργός στο Πολιτισμού, ενώ τώρα πληροφορίες τον θέλουν να παίρνει τη σκυτάλη από τη Λυδία Κονιόρδου. Στα πρόσωπα από τη νέα γενιά που πιθανόν να δούμε στο νέο κυβερνητικό σχήμα συγκαταλέγεται και ο Χρήστος Στάικος ο οποίος τον Μάρτιο παραιτήθηκε από πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου προκειμένου να έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος στις εκλογές. Πρόσωπο με απόλυτη εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού είναι και ο υφυπουργός Επικρατείας Δημήτρης Λιάκος με ειδικό ρόλο το προηγούμενο διάστημα στην υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές.

Οι πρόσφατες εξελίξεις με τις ελληνορωσικές σχέσεις ενδεχομένως να έβαλαν τον πρωθυπουργό σε δεύτερες σκέψεις ως προς το χρόνο των αλλαγών καθώς και ο ίδιος διαπιστώνει τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν σε κρίσιμους τομείς.

Ο ρόλος Κοτζιά

Αν και κάποιοι επιμένουν ότι οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Κοτζιά περνούν κρίση, μια απόφαση για απομάκρυνση του τελευταίου από το υπουργείο Εξωτερικών θα εκλαμβανόταν ως αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής, συνολικά της κυβέρνησης.Ακόμη κι αν δεν είναι λίγοι ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι ο κ. Κοτζιάς έχει κάνει λάθη και έχει αυτονομηθεί, θεωρούν δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να του αφαιρέσει το χαρτοφυλάκιο, ειδικά τώρα που οι σχέσεις με τη Ρωσία κινούνται σε τεντωμένο σκοινί ενώ «τρέχουν» τους επόμενες μήνες και οι εξελίξεις στο «Μακεδονικό» που ο κ. Κοτζιάς διαχειρίστηκε αυτούς τους μήνες.
Στην ίδια φιλοσοφία κινούνται και οι σκέψεις του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ενδεχόμενη φυγή του από το κτίριο της πλατείας Συντάγματος θα είχε αρνητικό αντίκτυπο και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δεδομένου ότι ο υπουργός διαχειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Αλλωστε, μια απομάκρυνσή του θα θεωρούταν «τιμωρία» κι όχι επιβράβευση για το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος έφερε εις πέρας την αποστολή που του είχε ανατεθεί.
Αν ο ίδιος ζητήσει να αποχωρήσει – επειδή ενδεχομένως να μη συμφωνία με την ακατάσχετη παροχολογία και τις φιέστες – τότε είναι σίγουρη η αναβάθμιση του Γιώργου Χουλιαράκη ο οποίος είναι της απολύτου εμπιστοσύνης, τόσο του πρωθυπουργού όσο και των δανειστών.
Δεν αποκλείεται, πάντως και η έλευση του Νίκου Παππά στο κτίριο της πλατείας Συντάγματος, ίσως και για το ρόλο του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η τύχη του Καμμένου

Αγνωστο είναι τι θα γίνει με τον Πάνο Καμμένο. Ένα σενάριο λέει ότι θα μπορούσε να αποχωρήσει, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης από τους ΑΝΕΛ, θα συνεχίσει να στηρίζει τον κ. Τσίπρα αλλά δεν θα συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο. Με τον τρόπο αυτό ενδεχομένως να θελήσει να έχει πιο «ελεύθερο» ρόλο, να σηκώσει πιο άνετα την μακεδονική σημαία, μιας και αυτή του αντιμνημονιακού αγώνα υπεστάλη προς πολλού.
Στα υπόλοιπα υπουργεία όλα είναι ανοικτά και όλοι είναι υπό κρίση. Αν και κάποιοι μιλούν για αμετακίνητους και βάζουν μέσα στη λίστα τους Πάνο Σκουρλέτης, Όλγα Γεροβασίλη, Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρη Τζανακόπουλος, Δημήτρη Βίτσας Γιώργο Σταθάκη, Γιάννη Δραγασάκη, τίποτε δεν είναι σίγουρο.
Δεν αποκλείεται να υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές και να μπουν στην κυβέρνηση αρκετοί εξωκοινοβουλευτικοί, κυρίως από το χώρο του κέντρου ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει έμπρακτα την διεύρυνση που πραγματοποιεί. Και βεβαίως δεν θα πρέπει ο πρωθυπουργός να ξεχάσει τους «53+» και κυρίως τον Νίκο Φίλη.

Κεντροαριστερά ανοίγματα

Τα ονόματα που ακούγονται πιο έντονα για είσοδο στην κυβέρνηση από την κεντροαριστερά είναι αυτά της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Γιάννη Ραγκούση ενώ δεν αποκλείουν στο Μαξίμου εκπλήξεις από τον πανεπιστημιακό χώρο και τα κοινωνικά κινήματα με σκοπό την επανασύνδεση του κόμματος με το αριστερό του ακροατήριο.Στο πρόσωπο της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου βλέπουν πολλοί το «άνοιγμα» στο οποίο θέλει να προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Η Ξενογιαννακοπούλου είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Κουμουνδούρου και θα είναι ομιλήτρια – μαζί με τον Αντώνη Ρουπακιώτη – σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που οργανώνει η υπό διαμόρφωση υπερ-τάση στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την προσπάθεια στελεχών της Πλατφόρμας 2010 (Δούρου – Παπαδημούλης, Ζαχαριάδης, Μπαλάφας), της Ενωτικής τάσης (προεδρικοί) και των πασοκογενών (Κοτσακάς) για την «προοδευτική επανεκκίνηση του κόμματος και το άνοιγμά του στην κοινωνία» όπως οι ίδιοι ορίζουν το εγχείρημά τους. Η εκδήλωση στην οποία θα μιλήσουν Ξενογιαννακοπούλου και Ρουπακιώτης θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, και όχι τυχαία το θέμα της είναι ο «Προγραμματικός διάλογος για μια νέα προοδευτική πλειοψηφία».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου