Σε μία σεμνή, αλλά συγκινητική τελετή στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Ρόδου πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή, η τιμητική βράβευση του Γεωργίου Αντ. Γιαννιού για την πατριωτική του συμμετοχή στην Α’ Μοίρα Καταδρομών, τη νύχτα της 21ης Ιουλίου 1974, στην επιχείρηση αυτοκτονίας με τον κωδικό «ΝΙΚΗ», προς υπεράσπιση της μαρτυρικής Μεγαλονήσου. Επρόκειτο για μία πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων Ομίλου ΟΤΕ Δωδεκανήσου μέλος του οποίου είναι ο κ. Γιαννιού και του Δήμου της Ρόδου.
Η εκδήλωση συνέπεσε με τη συμπλήρωση 44 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου βρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων για να τιμήσουν στο πρόσωπο του κ. Γιώργου Γιαννιού όλους όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου!
Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης, ο οποίος είναι μέλος της οικογένειας των συνταξιούχων του ΟΤΕ, ο δήμαρχος Ρόδου ως οικοδεσπότης, ο πρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων ομίλου ΟΤΕ Δωδεκανήσου Κωνσταντίνος Τσαγκουρνής, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης, οι αντιδήμαρχοι Τέρης Χατζηιωάννου, Σάββας Διακοσταματίου, Άννα Ζωάννου, ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ.Α.Ε. Γιώργος Κακούλης, ο πρόεδρος του Φυτωρίου της ΠΝΑΙ, Μιχάλης Μπαριανάκης, ο αστυνομικός διευθυντής της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, Μιχάλης Καληωράκης, ο ταξίαρχος Ιωαννίδης Αριστείδης υποδιοικητής 95 ΑΔΤΕ, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου Βασίλης Περίδης, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Νίκος Παπασταματίου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Σάββας Χατζησάββας, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων Ρόδου, Κώστας Κοναρής, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Στράτος Καρίκης, ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης ΡΟΔΗ Γιάννης Γιαννακάκης, ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Μάνος Κόκκινος, ο πρ. πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ν. Νικολάου, ο πρόεδρος εφέδρων αξιωματικών κ. Παυλίδης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και βέβαια η οικογένεια του τιμώμενου προσώπου, συγγενείς και φίλοι.
Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα σύντομο ντοκιμαντέρ για τα ιστορικά γεγονότα, που περιελάμβανε επίσης δηλώσεις συγγενικών προσώπων και συγχωριανών του Γιώργου Γιαννιού.
Ο δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, αφού αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα, δήλωσε ότι η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την αυτογνωσία και την αυτοσυνειδησία ενός λαού. Η αναδρομή στα μαρτυρικά γεγονότα της Κύπρου φωτίζεται μέσα από τα πρόσωπα. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ένα φωτεινό παράδειγμα της δράσης της Α’ μοίρας καταδρομών, είναι ο συμπατριώτης μας Γιώργος Γιαννιού ο οποίος ανήκε στο λόχο διοικήσεως της Α’ μοίρας καταδρομών που συμμετείχε στην αποστολή αυτοκτονίας όπως είχε χαρακτηριστεί.
Το Κυπριακό παραμένει ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, ένα χρονίζον, δυσεπίλυτο πολιτικό και γεωστρατηγικό θέμα. Οι προσπάθειες και διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού ξεκίνησαν ένα χρόνο μετά την τουρκική εισβολή και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Σήμερα, εμείς είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε, παραδειγματιζόμενοι από όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να διαφυλάξουμε τις ιστορικές, πνευματικές και πολιτισμικές μας παρακαταθήκες. Τιμώντας τον κ. Γιαννιού, στοχεύουμε να μην επισκιάσει τη μνήμη η λήθη. Αυτός είναι ο στόχος της σημερινής, λιτής τελετής».
Ο κ. Δ. Γάκης, τόνισε: «Νιώθουμε μεγάλη υπηρηφάνεια που είχαμε δίπλα μας τόσα χρόνια έναν άνθρωπο ο οποίος έθεσε τη ζωή του σε κίνδυνο υπερασπιζόμενος τα υπέρτατα αγαθά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των δικαίωμα των κατοίκων της Κύπρου να ζουν ελεύθεροι. Όλα αυτά τα χρόνια η στάση του Γιώργου ήταν τέτοια που μας παραδειγμάτισε. Ήταν σεμνός και ταπεινός, ποτέ δεν προσπάθησε να επιδείξει αυτή τη δράση του. Για 35 χρόνια δεν ανέφερε σχεδόν σε κανένα τίποτε στους συναδέλφους του στον ΟΤΕ. Τον ευχαριστούμε για το μάθημά του αυτό και για τη συμμετοχή του στην αποστολή στην Κύπρο, για το ήθος με το οποίο χειρίστηκε όλη αυτή την προσπάθεια». Στη συνέχεια, ο κ. Μ. Μπαριανάκης μεταφέροντας τον χαιρετισμό του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος απουσίαζε στ’ Αφάντου καθώς δόθηκε στην κυκλοφορία η Γέφυρα που βρισκόταν υπό κατασκευή τους τελευταίους μήνες, συνεχάρη τον κ. Γιαννιού για τη σπουδαία του προσφορά. Τόνισε ότι στο πρόσωπό του τιμώνται όλοι όσοι αγωνίστηκαν και όλοι όσοι θυσιάστηκαν για την Κύπρο. «Το πρόβλημα της Κύπρου, είναι ένα διεθνές πρόβλημα, ένα πρόβλημα διαίρεσης κράτους μέλους της Ε.Ε.», τόνισε ο ταξίαρχος Αριστείδης Ιωαννίδης και δήλωσε ότι αποτελεί τιμή για όλους η βράβευση του Γιώργου Γιαννιού.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ρόδου, κ. Κώστας Κοναρής δήλωσε ότι 44 χρόνια μετά, οι μνήμες είναι ακόμη νωπές. Δήλωσε ότι η Α’ Μοίρα Καταδρομών, μέλος της οποίας ήταν και ο κ. Γιαννιού, αποτέλεσε τη μόνη βοήθεια που η Ελλάδα κατάφερε να στείλει τότε στην Κύπρο. «Ο σύλλογός μας χαιρετίζει την πρωτοβουλία αυτή που θα πρέπει να έχει συνέχεια. Ήταν θλιβερό το γεγονός της απώλειας του 38% της Κύπρου και ευχόμαστε και ελπίζουμε κάποια στιγμή να επιστρέψουν οι πρόσφυγες και να έχει η Κύπρος μας ένα καλύτερο αύριο», είπε ο κ. Κοναρής. Για την εντιμότητα και τη συναδελφικότητα του Γιώργου Γιαννιού μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων ομίλου ΟΤΕ Δωδεκανήσου, Κωνσταντίνος Τσαγκουρνής, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή εκδήλωση έχει σκοπό την απόδοση τιμών στο συνάδελφο Γιώργο Γιαννιού και στους άνδρες της Α’ μοίρας καταδρομών, που πριν από 44 χρόνια από το αεροδρόμιο του Μάλεμε ρίχτηκαν στη μάχη για την υπεράσπιση του αεροδρομίου της Λευκωσίας και άλλων στρατηγικών τοποθεσιών της Μεγαλονήσου, αποτρέποντας την ολοκληρωτική κατάληψη της Κύπρου. Ο ίδιος ο Γιώργος Γιαννού απέφευγε να μας εξιστορεί με λεπτομέρεια όλα όσα είχαν συμβεί τότε. Απευθυνθήκαμε στο δήμο Ρόδου για την απονομή των πρεπουσών τιμών στο συνάδελφό μας, στους αξιωματικούς και οπλίτες της Α’ μοίρας καταδρομών.
Τέτοια περιστατικά πρέπει να αναδεικνύονται. Η σημερινή εκδήλωση είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε και στέλνει ένα δυνατό μήνυμα στους γείτονες που επιβουλεύονται την ακεραιτότητα της πατρίδας μας. Ο Γιώργος Γιαννιού συμμετείχε ως μοναδικός Δωδεκανήσιος σε εκείνη την παράτολμη επιχείρηση. Εμείς οι κοινοί θνητοί με ευλάβεια κλείνουμε γόνυ σε όλους όσοι θυσιάστηκαν για την πατρίδα και έπεσαν μαχόμενοι στα χώματα της Μεγαλονήσου. Τιμούμε τον Γιώργο Γιαννιού και για την προσφορά του στην Υπηρεσία. Ήταν πάντα έντιμος, αθόρυβος, αποδοτικός. Ήμουν και είμαι ευτυχής που συνεργαστήκαμε στην υπηρεσία και τώρα προσφέρει στα οικονομικά του σωματείου μας.
Ευχαριστούμε το δήμαρχο και όλο το δημοτικό συμβούλιο για να αναδείξουμε και να τιμήσουμε τους συναδέλφους μας που επιτέλεσαν το καθήκον τους στην κοινωνία, την πατρίδα και το θεό». Τέλος, ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΤΕ κ. Αντώνης Μπιρμπιλής αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο συμβολισμό της βράβευσης του κ. Γιώργου Γιαννιού σήμερα που οι Τούρκοι κρατούν όμηρους τους δύο στρατιωτικούς, τον Μητρετώδη και τον Κούκλατζη, ο οποίος είναι γιος υπαλλήλου του ΟΤΕ. «Κάθε γενιά έχει τους ήρωες της. Η δική σου γενιά έχει εσένα ανάμεσα στους ήρωές της. Με την ευκαιρία θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους απέναντι για τα δύο παιδιά που παραμένουν όμηροι, τους Μητρετώδη και Κούκλατζη, ο οποίος είναι γιος συναδέλφου του ΟΤΕ». Το τιμώμενο πρόσωπο, ο κ. Γιώργος Αντ. Γιαννιού φανερά συγκινημένος (ιδιαίτερα όταν αναφέρθηκε στον ηρωικό Ταγματάρχη της A’ Μοίρας Καταδρομών Γεώργιο Παπαμελετίου) μίλησε για όλα όσα συνέβησαν εκείνη την τραγική μέρα. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Συμπάσχουμε με τους αδελφούς Κυπρίους στα προβλήματά τους και χαιρόμαστε με τα επιτεύγματά τους. Μετά από 44 χρόνια η σκέψη μας συχνά πυκνά επιστρέφει στο νησί και σε όλα όσα ζήσαμε εκεί με τον πιο τραγικό τρόπο. Ευχόμαστε οι Βάρβαροι να φύγουν σύντομα και μία μέρα να γιορτάσουμε την επανένωση του νησιού και των δύο κοινοτήτων σε ένα ενιαίο κράτος, δίχως στρατούς κατοχής, εποίκους και εγγυήτριες δυνάμεις. Εύχομαι ένα ειρηνικό μέλλον προς όφελος όλων των κατοίκων της Μεγαλονήσου».
Η εκδήλωση έκλεισε με την ανταλλαγή τιμητικών πλακετών και αναμνηστικών δώρων.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ
Ο Γεώργιος Γιαννιού του Αντωνίου γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 1952 στο χωριό Αφάντου – Ρόδου.
Παιδί οκταμελούς οικογενείας: Τρία κορίτσια, η πρωτότοκη Βασιλεία, η Σεβαστή και η Δέσποινα και τρία αγόρια, ο Παντελεήμονας και οι δίδυμοι Ιωάννης και Γεώργιος.
Γονείς του ήταν οι Αντώνιος Γιαννιού του Ιωάννη και η Βαλασία Γιαννιού, το γένος Κωνσταντίνου Αβάντη. Άνθρωποι του μόχθου, που αγωνίστηκαν για να αναθρέψουν τα παιδιά τους, με πίστη πάνω απ’ όλα στη θρησκεία, την πατρίδα και την οικογένεια.
Τα πρώτα γράμματά του ο Γεώργιος Γιαννιού τα έμαθε στο ΄Β Δημοτικό σχολείο Αφάντου. Το 1964, μαθητής του Βενετοκλείου Γυμνασίου μέχρι το 1967 και από το 1967 μαθητής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, από όπου και αποφοιτά το 1970.
Το 1971 εισάγεται στη σχολή προσωπικού του ΟΤΕ και το 1972 προσλαμβάνεται ως Δόκιμο προσωπικό στον Διοικητικό Τομέα (κλάδο).
Στις 23 Οκτωβρίου 1972 στρατεύεται και επιλέγεται για τις Δυνάμεις Καταδρομών.
Εντάσσεται στη δύναμη της Ά ΜΟΙΡΑΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ με έδρα το Μάλεμε Χανίων Κρήτης.
Εκεί, τη νύχτα της 21ης Ιουλίου 1974, συμμετέχει στην επιχείρηση αποστολής «ΝΙΚΗ», με διοικητή τον αείμνηστο Γεώργιο Παπαμελετίου, προς υπεράσπιση της μαρτυρικής Κύπρου από την τουρκική εισβολή του «Αττίλα».Η όλη αποστολή χαρακτηρίσθηκε επιχείρηση αυτοκτονίας λόγω των εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα. Κατά τη διάρκειά της βλήθηκαν όλα τα αεροσκάφη, από φιλικά και εχθρικά πυρά και καταρρίφθηκε το αεροσκάφος «ΝΙΚΗ 4» με αποτέλεσμα να βρουν φρικτό θάνατο 27 λοκατζήδες και 4 αεροπόροι, όπως και 2 λοκατζήδες από το κτυπημένο «ΝΙΚΗ 6». Όλοι τους συνυπηρετούντες και φίλοι του Γιώργου Γιαννιού, ο οποίος επέβαινε στο αεροσκάφος «ΝΙΚΗ 8», που μετέφερε το Λόχο Διοικήσεως.
Η μονάδα του παρέμεινε στην Κύπρο για οκτώ (08) μήνες, αποθαρρύνοντας την Τουρκία για περαιτέρω επιθέσεις και αναπτερώνοντας το ηθικό των αδελφών Κυπρίων.
Μετά τα γεγονότα της πολύπαθης Μεγαλονήσου το 1974, επιστρέφει πλέον το έτος 1975, απολυόμενος από τον Ελληνικό Στρατό, στην υπηρεσία του, στον ΟΤΕ Ρόδου.
Το 1976, το μήνα Μάρτιο, τοποθετείται στο χωριό Αρχαγγέλου ως Προϊστάμενος του νεοϊδρυθέντος γραφείου.
Το 1985 επιστρέφει στο κεντρικό κατάστημα ΟΤΕ Ρόδου, όπου και τελειώνει την υπηρεσιακή του καριέρα το έτος 2006.
Είναι παντρεμένος από το 1978 με την Σταυρούλα Γιαννιού, το γένος Αναστασίου Πουλή, με την οποίαν απέκτησαν δύο θυγατέρες: Την Αικατερίνη, δικηγόρο, συζ. Δαμιανού Αθανασίου και την Σεβαστή, μηχανικό Δομικών Έργων και υπάλληλο του ΟΤΕ, συζ. Σωτηρίου Κασιώτη.
Έχει τέσσερα εγγόνια, τις οκτάχρονες Βασιλεία, Γεωργία – Τσαμπίκα και Τσαμπίκα – Ελπίδα, καθώς και τον τρίχρονο Σωκράτη.
Ζει μόνιμα στ’ Αφάντου – Ρόδου και χαίρει ιδιαίτερα με τα μικρά του εγγόνια, την οικογένειά του και τους φίλους του.
Είναι αναγνώστης της Εκκλησίας, διετέλεσε γραμματέας της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αφάντου – Ρόδου και είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΤΕ, διατηρώντας συχνή επικοινωνία με τους παλαιούς και νέους συναδέλφους του. Τέλος, είναι ενεργό μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου «ΚΟΜΑΝΤΟΣ ΄74».