Να «οδηγήσει τις εξελίξεις» στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, αλλά και να αναδείξει τυχόν «επικοινωνιακά παιχνίδια» του Μαξίμου, επιχειρεί το Κίνημα Αλλαγής, επαναφέροντας την πρόταση για τον εκλογικό νόμο που είχε ψηφιστεί κατά το ιδρυτικό του συνέδριο.
Σε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρείται εκ νέου κινητικότητα εκ μέρους της κυβέρνησης γύρω από το ζήτημα, η Χαρ. Τρικούπη έδωσε στη δημοσιότητα τις θέσεις της, καλώντας παράλληλα το Μαξίμου «να υιοθετήσει την πρόταση» και «να προχωρήσει στην άμεση κατάθεση σχετικού σχεδίου νόμου για ψήφιση στη Βουλή». Διαφορετικά, όπως σημειώνεται, θα επιβεβαιώσει πως «η όλη συζήτηση εκπορεύεται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους» και δεν υπάρχει καμία διάθεση αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Το Κίνημα Αλλαγής, ξεκινώντας από τη βάση πως, κατά την πάγια θέση του, λέει «ναι» στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά «όχι» στα μικροκομματικά παιχνίδια που συνδέονται με αυτή, κατηγορεί το κυβερνών κόμμα πως έχει εργαλειοποιήσει «με άθλιο τρόπο το εκλογικό σύστημα, αλλάζοντας κάθε τόσο στάση κατά πώς το βολεύει». Στο διά ταύτα και όσον αφορά την πρόταση αυτή καθεαυτήν για τις απαιτούμενες αλλαγές, το ΚΙΝΑΛ τις αναλύει σε πέντε σημεία που συνοπτικά έχουν ως εξής: Πρώτον, δημιουργία ενός αναλογικότερου συστήματος, στο οποίο το μπόνους θα δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος, με το «ταβάνι» να ορίζεται στις 35 έδρες. Δεύτερον, επέκταση της κατάτμησης σε όλες τις μεγάλες περιφέρειες της χώρας. Τρίτον, διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στο 3%, «ώστε να μην έχουμε διαλυτικά φαινόμενα κατακερματισμού του πολιτικού μας συστήματος». Τέταρτον, δυνατότητα ψήφου για τους Ελληνες εκλογείς του εξωτερικού και, πέμπτον, επιπλέον νομοθέτηση για τη διαφάνεια της χρηματοδότησης των κομμάτων. Σε αυτό το σημείο, ανάμεσα στα μέτρα που προτείνει το ΚΙΝΑΛ είναι η υποχρεωτική ηλεκτρονική ανάρτηση των οικονομικών των κομμάτων στον ιστότοπο της Διαύγειας, αλλά και η ενεργοποίηση «κόφτη» δαπανών σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού του κόμματος.
Σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, η πρόταση είναι «πλήρης» και θα αναδείξει κατά πόσον το Μαξίμου έχει αληθινές προθέσεις «προοδευτικών αλλαγών» ή απλώς «θέλει να συντηρήσει έναν διχαστικό μικρό δικομματισμό εκθέτοντας τη χώρα σε κινδύνους».