Συνεντεύξεις

«Η νέα γενιά του ΚΙΝ.ΑΛ. θα πρέπει να πάρει την τύχη του χώρου στα χέρια της»

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ν. Δωδεκανήσου του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Νικηφόρος Παπανικόλας δεν διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους.

Δηλώνει ότι πλέον ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ΚΙΝΑΛ είναι να αναζητήσει η νέα γενιά του κινήματος καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ, που θα τους δώσει χώρο για να εκφραστούν στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος. «Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες εντός του Κινήματος Αλλαγής, ώστε να ξεκινήσει η ανασυγκρότηση του χώρου μας. Αυτή η διαδικασία περνά μόνο από την επικράτηση της νέας γενιάς σε όλα τα επίπεδα», δηλώνει ο Νικηφόρος Παπανικόλας, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει κανείς να μείνει προσκολλημένος στο παρελθόν σε μία εποχή που οι εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο δηλώνει ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί από το ΚΙΝΑΛ που είναι ο φυσικός πολιτικός του χώρος. Τονίζει για μία ακόμη φορά ότι η νέα γενιά του Κινήματος Αλλαγής θα πρέπει να πάρει την τύχη του χώρου στα χέρια της. «Είμαστε μία πιο μορφωμένη και καταρτισμένη γενιά, διαθέτουμε την τεχνογνωσία, μπορούμε να απαντήσουμε στα προβλήματα των καιρών. Μπορούμε να φτιάξουμε την Ελλάδα του μέλλοντος», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Παπανικόλα, η δήλωση παραίτησής σας από τη θέση του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ν. Δωδεκανήσου του ΚΙΝΑΛ ξάφνιασε την κοινή γνώμη. Να υποθέσουμε ότι ήταν αγεφύρωτες οι διαφορές με την ηγεσία του Κινήματος για να οδηγηθείτε σε μία τέτοια απόφαση;
Όπως εξηγώ αναλυτικά και στη δήλωση παραίτησης, θεωρώ ότι οι στρατηγικές επιλογές και η τακτική με την οποία πολιτεύτηκε η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής στο αμέσως προηγούμενο διάστημα, δημιούργησαν κάποια τετελεσμένα από τα οποία πλέον δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουλίου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Από τη μία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να σχηματίσει την πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση στην Ελλάδα εδώ και 10 χρόνια και από την άλλη, έχουμε τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έπειτα από τέσσερα χρόνια καταστροφικής διακυβέρνησης, κατάφερε να διατηρήσει ένα ποσοστό της τάξης του 31,5%. Αυτό το ποσοστό καθιστά τον Αλέξη Τσίπρα ρυθμιστή και κυρίαρχο στον προοδευτικό χώρο (αν και δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει κανένα στοιχείο προοδευτικότητας)…
Φτάνουμε συνεπώς σε ένα οριακό σημείο για το ΚΙΝΑΛ που έχει μπροστά του δύο επιλογές. Ή θα συγκροτήσει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ ένα αντιδεξιό μέτωπο, όπως προτείνει ο καθηγητής κ. Κρεμαστινός, ή θα συνεχίσει αυτή την αυτιστική κατά την άποψή μου πολιτική της προσήλωσης στην αυτόνομη πορεία, η οποία εκφράζεται με εντελώς λάθος τρόπο, με τη ρητορική των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, των ίσων αποστάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Θυμίζει περισσότερο τη ρητορική του ΚΚΕ…
• Είχατε ενστάσεις για την προεκλογική στρατηγική που είχε χαραχθεί; Είχατε τη δυνατότητα να θέσετε τις όποιες αντιρρήσεις σας στην κα Γεννηματά;
Στην ολιγόωρη επίσκεψη που πραγματοποίησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στη Ρόδο στις 2 Ιουλίου, είχαμε προγραμματίσει συναντήσεις με το δήμαρχο και την ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, δεν προλάβαμε να έχουμε καμία ουσιαστική συζήτηση. Ήταν άλλωστε η τελευταία εβδομάδα των εκλογών και είτε το θέλαμε είτε όχι η στρατηγική δεν θα μπορούσε να αλλάξει, παρόλο που υπήρξαν κάποιες ακροβασίες της τελευταίας στιγμής… Απομακρυνθήκαμε δηλαδή από την αρχική μας τοποθέτηση ότι δεν θα συγκυβερνήσουμε με τη ΝΔ, περάσαμε κάποια φάση περί της ψήφου ανοχής, σε περίπτωση που δεν υπήρχε αριθμητική αυτοδυναμία κοκ.
Όλα τα ζητήματα τα είχα θέσει στην πρόεδρο το Νοέμβριο όταν επισκέφθηκε τη Ρόδο με τον γραμματέα της κεντρικής επιτροπής, Μανώλη Χριστοδουλάκη. Είχαμε τότε μία κομματική συγκέντρωση στο ξενοδοχείο Rodos Park όπου πολλά στελέχη εξέφρασαν την άποψη ότι είναι προτιμότερο να έχει την αυτοδυναμία η ΝΔ έτσι ώστε να μη χρειαστεί να συγκυβερνήσουμε. Αναγκάστηκα να παρέμβω και να εκφράσω την άποψη ότι πρόκειται για μία χυδαία τοποθέτηση, να εύχεσαι δηλαδή ο πολιτικός σου αντίπαλος να σε κατατροπώσει πολιτικά, να πάρει τα κλειδιά της χώρας και μάλιστα σε μία χρονική συγκυρία που η Ελλάδα περνάει το κατώφλι της κρίσης…
• Τελικά, δημιούργησε ρήγμα στους κόλπους του κινήματος η αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου;
Διέρρηξε τη σχέση που είχε χτίσει το κίνημά μας με τον προοδευτικό κεντρώο χώρο, ο οποίος εξωθήθηκε μετά από αυτή την απόφαση σε άλλες λύσεις και συγκεκριμένα στη ΝΔ, που αναδείχθηκε ως παράγοντας σταθερότητας, ικανός να τερματίσει τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα.

• Θεωρείτε αναγκαία την αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ;
Δεν θεωρώ ότι η αλλαγή ηγεσίας είναι αυτοσκοπός. Όπως αναφέρω και στην ανακοίνωσή μου, δεν μπορείς να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα, εάν είσαι προσηλωμένος στην ίδια στρατηγική και κάνεις τα ίδια λάθη. Όπως είδαμε, το ΚΙΝΑΛ στις νεαρότερες ηλικίες μεταξύ 17 και 30 σχεδόν δεν καταγράφεται. Εάν δεν υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις από την ηγεσία, το κόμμα θα οδηγηθεί στην παρακμή και στη γήρανση. Ένα μικρό ηλεκτροσόκ μπορεί να είναι η αλλαγή ηγεσίας ή η επαναφορά του ονόματος και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα έδινε την απαιτούμενη ώθηση έτσι ώστε να ξεκινήσει ένας δημιουργικός διάλογος για την ανασυγκρότηση του χώρου. Εάν δεν γίνει τίποτε από αυτά, νομίζω ότι θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στο γκρεμό.
Ως νομαρχιακή επιτροπή και προσωπικά ως γραμματέας αυτής, είχα αναλάβει την πρωτοβουλία να ξεκινήσει από τη Ρόδο ένας δημιουργικός διάλογος σε ό,τι αφορά την παρουσία και την υπόσταση του χώρου και αυτό έπειτα από τη δυσάρεστη εξέλιξη της αποχώρησης από το ΚΙΝΑΛ τόσο του Ποταμιού όσο και της ΔΗΜΑΡ με την απόφαση του κ. Θεοδωράκη και του κ. Θεοχαρόπουλου αντίστοιχα. Δέχομαι ότι το Κίνημα Αλλαγής ήρθε να εκφράσει κάτι ευρύτερο. Ήρθε να επανενώσει τα κατακερματισμένα κομμάτια της Αριστεράς. Δεν ήταν μία συμφωνία μεταξύ αρχηγών, αλλά ήταν ένα κίνημα που δημιουργήθηκε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και τους 212.000 ανθρώπους που προσήλθαν στην κάλπη και ίδρυσαν το ΚΙΝΑΛ.
Έγιναν λάθη… Πρώτα εκλέξαμε τον επικεφαλής και μετά πήρε σάρκα και οστά αυτός ο νέος φορέας. Πήγαμε το Νοέμβριο του 2017 σε μία εκλογική διαδικασία με εννέα υποψηφίους. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, η κα Φώφη Γεννηματά αναδείχθηκε επικεφαλής ενός νέου φορέα που δεν είχε ακόμη όνομα και σύμβολο, και λίγους μήνες μετά, το Μάρτιο του 2018 οδηγηθήκαμε στο ιδρυτικό συνέδριο. Εκεί αποφασίστηκε όλο το πλαίσιο και εκεί ελήφθησαν νέες λαθεμένες αποφάσεις… Μία από αυτές ήταν το να προβούμε στο διορισμό των οργάνων με βάση τις ποσοστώσεις των εκάστοτε σχηματισμών που αποτελούσαν το ΚΙΝΑΛ. Έπρεπε κατά την ταπεινή μου άποψη να προβούμε στην εκλογή τους.
• Σε ποια βάση πρέπει να στηριχθεί η διαδικασία ανασυγκρότησης του Κινήματος και ποια κατά την άποψή σας θα έπρεπε να είναι η θέση των παλιών συμβόλων και …ονομάτων;
Δεν έχουμε πλέον καθόλου χρόνο. Έχουν έρθει έτσι τα πράγματα που η όποια απόφαση για το μέλλον και τη σωτηρία του Κινήματος Αλλαγής, πρέπει να ληφθεί άμεσα. Ο μεγαλύτερός μας κίνδυνος είναι τα νέα στελέχη, η νέα γενιά του κινήματος που επιμένω ότι παραμένει αναξιοποίητη και δεν έχει φωνή, ότι θα κατευθυνθεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα διεξαχθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου. Νομίζω ότι θα τους δοθεί χώρος για να εκφραστούν εκεί.
Προσωπικά θέλω να απευθύνω κάλεσμα σε αυτή τη νέα γενιά, να μη βιαστεί, να μη προσπαθήσει να χαρίσει στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Τσίπρα το ρόλο του ρυθμιστή του κεντρώου χώρου και της Κεντροαριστεράς. Πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες εντός του Κινήματος Αλλαγής, ώστε να ξεκινήσει η ανασυγκρότηση του χώρου μας. Αυτή η διαδικασία περνά μόνο από την επικράτηση της νέας γενιάς σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει οι νέοι άνθρωποι να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους σε όλα τα πόστα, από τα ψηφοδέλτια, μέχρι το οργανωτικό, παντού. Ακόμη και η θέση του προέδρου πρέπει να αναληφθεί από πρόσωπο της νέας γενιάς.
Πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για το παρελθόν μας. Το έχουμε αναδείξει σε όλους τους τόνους. Ναι, το ΠΑΣΟΚ έκανε έργα, άφησε πίσω του μεγάλη παρακαταθήκη. Επί ΠΑΣΟΚ ζήσαμε τα καλύτερα χρόνια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Δεν αρκεί όμως αυτό. Πρέπει να πάμε παρακάτω. Κρατάμε την ιστορία και τα σύμβολά μας, αυτή την παρακαταθήκη που μας άφησαν οι πολιτικοί της προηγούμενης περιόδου, ήρθε όμως η ώρα να διαμορφώσουμε το μέλλον μας με σύγχρονους όρους. Καλώς ή κακώς οι εξελίξεις μας έχουν ξεπεράσει. Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτε γύρω μας.
• Κλείνοντας, θα ήθελα να μου απαντήσετε εάν θα μπορούσατε να φανταστείτε τον εαυτό σας σε άλλο πολιτικό χώρο…
Αυτός είναι ο χώρος μου. Αυτό είναι το πολιτικό μου σπίτι. Δεν γνωρίζω κανένα άλλο χώρο και δεν θέλω να πάω πουθενά αλλού. θα είμαι ο τελευταίος που θα κλείσει την πόρτα, κατά την προσφιλή έκφραση. Πιστεύω ότι η νέα γενιά του Κινήματος Αλλαγής θα πρέπει να πάρει την τύχη του χώρου στα χέρια της. Είμαστε μία πιο μορφωμένη και καταρτισμένη γενιά, διαθέτουμε την τεχνογνωσία, μπορούμε να απαντήσουμε στα προβλήματα των καιρών. Μπορούμε να φτιάξουμε την Ελλάδα του μέλλοντος!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου