Πρόσφατα, επικαιροποιήθηκε ύστερα από 20 χρόνια, το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Πολιτείας του Rhode Island των ΗΠΑ. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο ελληνοαμερικανός με καταγωγή από την Άνδρο, Γερουσιαστής της πολιτείας των ΗΠΑ του Rhode Island, Λεωνίδας Ραπτάκης, ο πρώην Νομάρχης Δωδεκανήσου, κ. Σάββας Καραγιάννης και ο διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ και Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, Ηλίας Τομάζος, ο οποίος στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, υλοποιεί το Summer School της Ρόδου, το μοναδικό ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών που υλοποιείται στην Ελλάδα με τις ΗΠΑ και που δίνει την ευκαιρία σε δεκάδες Αμερικανούς φοιτητές ετησίως να έρθουν στη Ρόδο.
Μετά και την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας θα ακολουθήσει εντός του 2020 θεσμική επίσκεψη του Περιφερειάρχη στο Rhode Island, ενώ όπως ανακοίνωσε ο κ. Ραπτάκης, πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, με πιθανότερους τους μήνες Οκτώβριο ή Νοέμβριο, θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, ενός οργανισμού που εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες στην καταγωγή εκλεγμένους σε κοινοβούλια μη ελληνόφωνων χωρών, η οποία αριθμεί 170 μέλη, από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία κ.ά.
Ο κ. Ραπτάκης, ανήκει στο κόμμα των Δημοκρατικών, είναι εκλεγμένος Γερουσιαστής και εκπροσωπεί την Περιφέρεια (District) 33 από τον Ιανουάριο του 2013 έχοντας υπηρετήσει και σε άλλες θέσεις. Ήταν υποψήφιος για το Υπουργείο Εξωτερικών της Rhode Island το 2010.
Στο περιθώριο της υπογραφής του Μνημονίου, μίλησε στην «δημοκρατική», υπογραμμίζοντας τις προοπτικές που ανοίγονται, πλέον ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Ραπτάκη, ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την Ρόδο κάθε φορά που την επισκέπτεστε;
Η Ρόδος είναι σαν «δεύτερο σπίτι» για μένα! Όχι μόνον για το όνομά της, αφού η Πολιτεία στην οποία είμαι εκλεγμένος έχει ονομαστεί από το νησί σας, αλλά κι επειδή οι άνθρωποι, είναι πολύ φιλικοί, ευγενικοί και φιλόξενοι. Η αλήθεια είναι ότι στην Αμερική υπάρχει μεγάλος πληθυσμός με καταγωγή από την Ρόδο. Αισθάνομαι πάντα χαρά όταν την επισκέπτομαι. Αν κι έχω καταγωγή από την Άνδρο, όταν έρχομαι στο νησί σας, αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου. Η Πολιτεία Rhode Island, πήρε το όνομά της από την Ρόδο, το νησί σας, το 1524, όταν ένας Ιταλός εξερευνητής πάτησε στο Rhode Island που του θύμισε την Ρόδο. Αυτή είναι η ιστορία.
• Πώς μπορούν να εξελιχθούν οι σχέσεις μας, τώρα, στον 21ο αιώνα και μέσα από την επικαιροποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράψατε μετά από 20 χρόνια με τον νυν Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο;
Η συμφωνία που υπογράψαμε, είναι η επικαιροποίηση της συμφωνίας που είχαμε υπογράψει το 1999 με τον τότε νομάρχη κ. Σάββα Καραγιάννη. Σήμερα, ύστερα από τόσα χρόνια, βλέπουμε τα αποτελέσματα με τον κ. Ηλία Τομάζο, ο οποίος έχει αναλάβει την προσπάθεια προώθησης των φοιτητών στην Πολιτεία του Rhode Island. Είναι λοιπόν ευκαιρία, να επεκτείνουμε την συνεργασία μας και σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός, τα εμπορικά θέματα του Rhode Island και άλλων Πολιτειών των ΗΠΑ με την Ρόδο, όπου υπάρχουν Ελληνοαμερικανοί. Μπορούμε να χτίσουμε μια ‘γέφυρα’ για να προωθήσουμε τις επενδύσεις και να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον των Ελληνοαμερικανών που είναι εκλεγμένοι και σε άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ. Είναι επίσης σημαντικό να βοηθάμε την νεολαία, τους νέους να γνωρίσουν την Ρόδο.
Αυτά τα προγράμματα της Παιδείας που υλοποιούνται εντάσσονται στο πλαίσιο του ακαδημαϊκού προγράμματος στο Rhode Island. Υπάρχει διαθέσιμη μια έκταση για την ανέγερση ενός κτηρίου ως Κέντρου Ελληνικών Σπουδών που θα ονομάζεται ‘Ρόδος’. Θα είναι το δεύτερο που υπάρχει στις ΗΠΑ, αφού το πρώτο βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. Εάν πραγματοποιηθεί αυτό στο Rhode Island θα αποτελέσει έναν τρόπο μόνιμης προβολής της Ρόδου στις ΗΠΑ. Ο κ. Χατζημάρκος, δεσμεύθηκε απέναντί μας για την αναζήτηση χρηματοδότησης του κέντρου διαμονής των φοιτητών, από ευρωπαϊκούς πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2014 – 2020.
• Είναι γεγονός, πως σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες –δεύτερης, τρίτης γενιάς κ.ο.κ. Μαθαίνουν ελληνικά, μαθαίνουν για την Ελλάδα;
Τα Ελληνόπουλα της Αμερικής, όταν ακούν «Ελλάδα» σκέφτονται: Μύκονος και Σαντορίνη. Αυτό πρέπει να σταματήσει! Γιατί υπάρχουν τόσα άλλα μέρη να γνωρίσουν και τόσα άλλα πράγματα να κάνουν. Δεν γνωρίζουν πολλά. Πρέπει να μάθουν, να ενημερωθούν για τα νησιά, για την Ρόδο για την Ελλάδα. Πρέπει να χτίσουμε «γέφυρες» για την Παιδεία, για το Εμπόριο, για τον Τουρισμό, για το Περιβάλλον και οι δύο λαοί να μάθουν ο ένας από τον άλλον. Η Ρόδος μπορεί να γίνει ένα εργαστήρι μάθησης. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες.
• Αναφέρατε ότι πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπων που έχουν καταγωγή από την Ελλάδα και προέρχονται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Τι συζητήσατε και σε τι συμφωνήσατε;
Την περασμένη εβδομάδα, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, 14 περίπου εκπρόσωποι, εκλεγμένοι από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά επιβεβαιώσαμε την θέση μας, απέναντι στην τακτική της Τουρκίας να αγοράσει τους πυραύλους S-400 (σ.σ. από τη Ρωσία). Προχθές το βράδυ, το Αμερικανικό Πεντάγωνο απομάκρυνε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35. Η Τουρκία πρέπει να γίνει ένας καλός γείτονας. Εμείς θέλουμε να πείσουμε την Τουρκία να αναπτύξει έναν τρόπο καλής γειτονίας με την Ελλάδα ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί, να εργαστούμε σωστά. Εμείς, ως Ελληνοαμερικανοί εκλεγμένοι, εργαζόμαστε με τους συναδέλφους μας στην Ουάσιγκτον, μαζί, ώστε να καταφέρουμε να σιγουρευτούμε ότι η Τουρκία θα τηρήσει τους κανόνες της καλής γειτονίας. Επιπλέον, θέλω να υπογραμμίσω πως ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, είχε επαφές με τον Αμερικανό ομόλογο του, Μάικ Πομπέο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να επιβεβαιώσει τις δεσμεύσεις και τις συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες. Ωστόσο, συζητήθηκαν και οι προοπτικές συνεργασίας, σε διάφορους τομείς όπως οι επενδύσεις, η επιχειρηματικότητα, η παιδεία καθώς η Ελλάδα παίζει πλέον πολύ σοβαρό ρόλο στην νοτιοανατολική Μεσόγειο –ως εταίρος των ΗΠΑ. Επιμένουμε ότι η Τουρκία δεν είναι καλός γείτονας. Προκαλεί συνεχώς την Ελλάδα και την Κύπρο, δημιουργεί προβλήματα και παραβιάζει διεθνείς κανόνες. Πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε ώστε να βρούμε μια λύση ώστε να παίξει έναν ρόλο στην Μεσόγειο περισσότερο, σταθεροποιητικό. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία η κυβέρνηση της Τουρκίας και ο πρόεδρός της να καταλάβουν ότι απαιτείται να τηρούνται οι κανόνες της καλής γειτονίας.
Ξέρουμε ότι η Τουρκία δεν θα φύγει από το ΝΑΤΟ αλλά πρέπει να μάθει να είναι «καλός γείτονας»! Και μην ξεχνάτε ότι ήταν η πρώτη φορά που στο Αμερικανικό Κοινοβούλιο στις 26 Ιουνίου, ψηφίστηκε κάτι, κατά ενός μέλους του ΝΑΤΟ!
• Ποιες άλλες παρεμβάσεις συζητήθηκαν;
Πέρα από το θέμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, συζητήσαμε για επενδύσεις. Για παράδειγμα, δύο αμερικανικές εταιρείες έρχονται στην Ελλάδα σε λίγο καιρό και ενδιαφέρονται για το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Επίσης, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Γερουσιαστές που εκλέγονται σε Πολιτείες όπως η Μινεσότα, το Ουαϊόμινγκ, η Γεωργία, Κονέκτικατ, Νέα Υόρκη, Νότια Καρολίνα κ.λπ. οι οποίοι θα κάνουν επαφές με εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Π.χ. ο Τουρισμός, είναι ένα τεράστιο πεδίο. Σήμερα, υπάρχουν εφτά (7) πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα –απ’ ευθείας. Από το Σικάγο, την Φιλαδέλφεια, την Νέα Υόρκη (American Airlines) τώρα το καλοκαίρι. Ποτέ άλλοτε δεν έχει γίνει αυτό. Εμείς δεν θέλουμε να μείνουμε σε αυτό. Δεν θέλουμε να έρχονται οι Αμερικανοί τουρίστες μόνο με κρουαζιερόπλοια για μία μέρα. Να έρχονται για πέντε μέρες, για μία εβδομάδα για να δουν τα νησιά.