Να ενταχθούν τα Δωδεκάνησα στις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου»
Πρόταση για να τερματιστεί η ταλαιπωρία των πολιτών της Δωδεκανήσου με τους δασικούς χάρτες, κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου στον Υπουργό Περιβάλλοντος, ζητώντας να ενταχθούν τα Δωδεκάνησα στις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου για τους δασικούς χάρτες.
Όπως τονίζει ο κ. Κόνσολας, με τον τρόπο αυτό, το Δημόσιο θα απαγορεύεται να ασκεί να ασκεί ένδικα μέσα κατά αποφάσεων του κτηματολογικού δικαστή, με τις οποίες αναγνωρίζεται η κυριότητα ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα ιδιωτών ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου σε αυτέ τις εκτάσεις.
Εφόσον το Δημόσιο δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας ή άλλα επαρκή στοιχεία απόδειξης της κυριότητάς του, δεν θα πρέπει να βάζει τους πολίτες σε αυτή την ταλαιπωρία.
Μάλιστα, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι στη Ρόδο, στην Κω και σε ένα μεγάλο μέρος της Λέρου υπήρχε κτηματολόγιο από την περίοδο της Ιταλοκρατίας, κάτι που σημαίνει ότι το Δημόσιο γνωρίζει τις δημόσιες εκτάσεις και δεν μπορεί να διεκδικεί ιδιωτικές περιουσίες και να αναγκάζει τους πολίτες να καταφεύγουν οι ίδιοι στα δικαστήρια για να το αποδείξουν.
Αναφερόμενος στο μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου παραθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές εκτάσεις:
-Το 61,5% της Ρόδου
-Το 88,1% της Σύμης
-Το 83,4% του Αγαθονησίου
-Το 72,8% της Καρπάθου
-Το 76,4% της Κάσου
-Το 74,9% της Πάτμου
-Το 50% της Λέρου
-Το 44% της Καλύμνου.
Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας τονίζει:
«Ζητάμε να ισχύσει στα Δωδεκάνησα ό, τι ισχύει και για τις Κυκλάδες. Δεν μπορεί να υπάρχει τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου όταν υπάρχει κτηματολόγιο επί Ιταλοκρατίας και να αναγκάζονται οι πολίτες να καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη.
Πρέπει άμεσα να κατατεθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση γιατί το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες είναι τεράστιο και θα το βρούμε μπροστά μας».
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης – πρότασης του κ. Κόνσολα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος.
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος
ΘΕΜΑ: «Νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη της Δωδεκανήσου στις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου για τους δασικούς χάρτες»
Κύριε Υπουργέ,
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τροπολογία που έφερε στη Βουλή και ψηφίστηκε στις 20 Ιουλίου, έδωσε μία ορθή λύση στο ζήτημα που έχει ανακύψει με το Δημόσιο να διεκδικεί εκτάσεις τις οποίες θεωρεί δασικές, σε περιοχές στις οποίες δεν ισχύει το τεκμήριο της κυριότητας.
Με αυτή την τροπολογία, το Δημόσιο απαγορεύεται να ασκεί να ασκεί ένδικα μέσα κατά αποφάσεων του κτηματολογικού δικαστή, με τις οποίες αναγνωρίζεται η κυριότητα ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα ιδιωτών ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου επί των ανωτέρω εκτάσεων, εφόσον δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας ή άλλα επαρκή στοιχεία απόδειξης της κυριότητάς του.
Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση όμως είναι ατελής αφού αφορά μόνο στις περιφέρειες των Πρωτοδικείων των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, των Νομών Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κυκλάδων, των νήσων Κυθήρων, Αντικυθήρων, καθώς και της περιοχής της Μάνης.
Τα Δωδεκάνησα εξαιρέθηκαν από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις αφού εκτός από την ισχυρή νομιμοποιητική βάση που υπάρχει, έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα νησιά των Κυκλάδων στα οποία δεν ισχύει το τεκμήριο της κυριότητας υπέρ του Δημοσίου.
Αυτό σημαίνει ότι σε εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί δασικές στα Δωδεκάνησα, ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να καταφύγει σε μακρές και ατέρμονες δικαστικές διαδικασίες για να αποδείξει το αντίθετο.
Υπενθυμίζω ότι τα Δωδεκάνησα στη Ρόδο και στην Κω , κατά τη διάρκεια της Ιταλοκρατίας, είχαν κτηματολόγιο, κάτι που σημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο είχε και έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ποιες εκτάσεις ανήκουν στο δημόσιο.
Και όμως, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το Δημόσιο διεκδικεί εκτάσεις σε Ρόδο και Κω ενώ στα άλλα νησιά έχει χαρακτηριστεί ως δασική και δημόσια έκταση το σύνολο τους σχεδόν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες, έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές εκτάσεις:
-Το 61,5% της Ρόδου
-Το 88,1% της Σύμης
-Το 83,4% του Αγαθονησίου
-Το 72,8% της Καρπάθου
-Το 76,4% της Κάσου
-Το 74,9% της Πάτμου
-Το 50% της Λέρου
-Το 44% της Καλύμνου.
Επισημαίνω για μία ακόμα φορά ότι στη Ρόδο, στην Κω και σε ένα μεγάλο μέρος της Λέρου υπήρχε κτηματολόγιο από την περίοδο της Ιταλοκρατίας, κάτι που σημαίνει
ότι το Δημόσιο γνωρίζει τις δημόσιες εκτάσεις και δεν μπορεί να διεκδικεί ιδιωτικές περιουσίες και να αναγκάζει τους πολίτες να καταφεύγουν οι ίδιοι στα δικαστήρια για να το αποδείξουν.
Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα ακριτικά νησιά.
Η λύση που πρέπει να δοθεί στο πρόβλημα αυτό, περνάει μέσα από την ένταξη της Δωδεκανήσου στις περιοχές όπου , για αντικειμενικούς λόγους που αναλύθηκαν επαρκώς, δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, όπως ακριβώς έγινε το 2014 για την περιοχή της Μάνης.
Με αυτό τον τρόπο θα τερματιστεί η ταλαιπωρία των πολιτών ενώ όπως ήδη επισημάνθηκε το Δημόσιο, λόγω του κτηματολογίου επί ιταλικής κατοχής, γνωρίζει επακριβώς τις δημόσιες εκτάσεις στα δύο μεγαλύτερα νησιά ( Ρόδος και Κως) και στο μεγαλύτερο μέρος της Λέρου.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1. Προτίθεται να καταθέσει, άμεσα, νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εντάσσει τα Δωδεκάνησα στις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου