Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα στοn και στην ενημερωτική εκπομπή «Καλοκαίρι μαζί», ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολίασε την επικαιρότητα με φόντο τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα, περί μερικού ανοίγματος της κλειστής Αμμοχώστου, και την έκτακτη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό. https://www.youtube.com/watch?v=Kty4rXUewtg
Ø Καταδικαστέες οι ενέργειες και οι δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν οι οποίες στρέφονται κατά του διεθνούς δικαίου
«Οι χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για την Αμμόχωστο στρέφονται κατά του διεθνούς δικαίου, και συγκεκριμένων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως είναι το 550 και το 789».
«Πόσο ακόμα θα συνεχίζουν να υπάρχουν οι, σημαντικές μεν, φραστικές καταδίκες προς την Τουρκία, χωρίς όμως να συνοδεύονται από ουσιαστικές κυρώσεις που θα οδηγήσουν την γείτονα χώρα και τον Πρόεδρό της να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο; Εδώ και 18 μήνες ακούμε για κυρώσεις –μάλιστα κάποτε μιλούσαν για κυρώσεις που «δαγκώνουν» – και κυρώσεις δεν βλέπουμε. Η μοναδική φορά που υπήρξε απειλή κυρώσεων ήταν τον Ιούνιο 2019, μετά τις προκλητικές ενέργειες με τα πλωτά γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ».
Ø Άμεσα να ενεργοποιηθεί η διεθνής κοινότητα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό
«Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει ενεργοποίηση της διεθνούς κοινότητας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Θυμίζω ότι οι βάσεις για τη συγκεκριμένη συζήτηση, προς μια καταληκτική διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού, τέθηκαν για πρώτη φορά στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας τον Ιούλιο του 2017».
«Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να είναι σε άμεσο συντονισμό διπλωματικών ενεργειών με την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να αναληφθούν άμεσα οι δέουσες πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες».
«Δε μπορεί η χώρα μας να ακολουθεί τη στρατηγική ενός «ήρεμου καλοκαιριού», διότι είναι προφανές ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Ούτε και να γίνονται αφηρημένες αναφορές στην «αναστρεψιμότητα αποφάσεων», όπως αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής τον περασμένο Μάρτιο, ή σε μια γενικόλογη «θετική ατζέντα». Χρειαζόμαστε μια μεσο-μακροπρόθεσμη πολιτική διεκδίκησης, σε συνεργασία με την Ε.Ε., που να αξιοποιεί τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το ρόλο των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην περιοχή. Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό μηχανισμό κυρώσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα».