Τοπικές Ειδήσεις

Τα κοινοτικά συμβούλια της Ρόδου «επαναστατούν» για την τροποποίηση του Κλεισθένη!

Την απαρχή πρωτοβουλίας από τους προέδρους και τα συμβούλια των κοινοτήτων της Ρόδου για την τροποποίηση της νομοθεσίας και του κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ώστε να τους δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες, προσωπικό αλλά και χρηματοδότηση για την επίλυση των προβλημάτων στις περιοχές που εκλέχθηκαν να υπηρετήσουν θα αποτελέσει η λαϊκή συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021 και ώρα 19:00 στην πλατεία του Δημοτικού Σχολείου Κοσκινού.
H κοινότητα Κοσκινού είναι προέκταση της πόλης με 10.134 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.
Κάποτε αριθμούσε 66 άτομα μόνιμο προσωπικό, τώρα έχουν μείνει μόνο 4 υπάλληλοι να εξυπηρετούν πέραν των κατοίκων 40.000 τουριστικές κλίνες.
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Τάσος Ψυλλάκης τονίζει τα εξής:
«Χρόνο με τον χρόνο βιώνουμε όλο και περισσότερο τα αποτελέσματα της εφαρμογής του Καλλικράτη και τώρα του Κλεισθένη. Την πλήρη απαξίωση ιδιαίτερα των χωριών, με την παντελή έλλειψη υποδομών, την ελλιπή έως και ανύπαρκτη χρηματοδότηση από το Δήμο προς τα χωριά, που δεν επαρκεί ούτε για τις βασικές ανάγκες. Τόσο τα προηγούμενα χρόνια με την εφαρμογή του Καλλικράτη και τώρα του Κλεισθένη επιβεβαιώθηκε αυτό που από την αρχή λέγαμε, όλα αυτά τα χρόνια περιορίστηκαν ακόμα παραπέρα οι αρμοδιότητες και δυνατότητες τόσο των τοπικών συμβουλίων όσο και των προέδρων της κάθε τοπικής κοινότητας, αφού οι μοναδικές αρμοδιότητες που έχουν δοθεί στους προέδρους και εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων είναι η βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής, όπου αυτό είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση των πολιτών, μας δόθηκε και η αρμοδιότητα του εφόρου των νεκροταφείων, με την ευθύνη στην έκδοση αδειών ταφής-εκταφής, κλπ».
Επισημαίνει εξάλλου ότι μόνο με αγώνα και την ενεργό συμμετοχή όλων των κατοίκων μπορεί να υπάρξουν κατακτήσεις και να παρθούν αποφάσεις προς όφελός τους.
«Είναι ξεκάθαρο πια πως δίχως την ενεργή συμμετοχή και την πίεση του ίδιου του κόσμου, κανένας πρόεδρος και κανένα τοπικό συμβούλιο δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Το τοπικό συμβούλιο δεν διαθέτει ούτε μπορεί να διαχειριστεί ούτε μισό ευρώ, η δημοτική αρχή είναι εκείνη που θα αποφασίσει αν θα αποδοθούν και σε τι έργα θα κατευθυνθούν. Η μόνη δυνατότητα και επιλογή που έχει το κάθε τοπικό συμβούλιο, είναι μέσω του τεχνικού προγράμματος που καταρτίζει, να ιεραρχήσει τα έργα τα οποία κρίνονται αναγκαία και να τα θέσει υπ΄ όψιν της δημοτικής αρχής, η οποία θα επιλέξει αν θα υλοποιηθεί κάποιο από αυτά ή οτιδήποτε άλλο εκείνη επιθυμεί».
Προσθέτει πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή των ίδιων των κατοίκων και των δημοτών του τοπικού διαμερίσματος, με μπροστάρη το τοπικό συμβούλιο και σε συμμαχία με τα άλλα χωριά στα κοινά μας προβλήματα κάτι το οποίο επιδιώξαμε από την αρχή κιόλας της θητείας μας.
«Σαν Τοπικό Συμβούλιο σε συνεργασία και κοινό μέτωπο με τους φορείς και τους κατοίκους του τόπου μας, θα πρέπει να απαιτούμε και να διεκδικούμε την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών και να μην υιοθετούμε και να δεχόμαστε την εφαρμογή αυτών των πολιτικών που μας απαξιώνουν.
Όλο αυτό το διάστημα, τα 11 αυτά χρόνια εφαρμογής του Καλλικράτη-Κλεισθένη επιβεβαιώθηκε αυτό το οποίο λέγαμε από την αρχή, για την απαξίωση των Τοπικών Συμβουλίων, τα οποία δεν έχουν πλέον καμία σχέση με τις παλιές κοινότητες όπου μέσα από κει μπορούσες να κάνεις και κάποια έργα τα οποία θα ανακούφιζαν και θα έλυναν κάποια προβλήματα του χωριού» αναφέρει ο κ. Ψυλλάκης.
Τα προβλήματα της περιοχής σήμερα συνοψίζονται στα εξής:
– Το θέμα της ύδρευσης και αποχέτευσης συνολικά στο τοπικό διαμέρισμα.
– Οι αγροτικοί δρόμοι – ασφαλτοστρώσεις
– Η Καθαριότητα
– Τα δημοτικά κτήρια, σχολείο, υποδομές κλπ,
– Ηλεκτροφωτισμός
– Σχέδιο πόλεως
– Προσωπικό».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου