Υποτονικοί παραμένουν οι ρυθμοί εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19 στη Ρόδο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 106.000 εμβολιασμοί στη Ρόδο (α και β δόση) ενώ τον εμβολιασμό έχουν ολοκληρώσει 58.000 άτομα περίπου. Την ίδια στιγμή, ο σταθερά αυξημένος αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στη Ρόδο που καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ, προκαλεί προβληματισμό.
«Ο αριθμός των ημερήσιων εμβολιασμών αυξομειώνεται ως συνήθως. Το Σάββατο και την Κυριακή είχαμε 700-800 εμβολιασμούς και την περασμένη Δευτέρα ξεπεράσαμε τους 1200. Γενικότερα, οι ρυθμοί παραμένουν υποτονικοί και διαπιστώνουμε ότι αυτή τη στιγμή συμμετέχουν στην εμβολιαστική εκστρατεία κυρίως άτομα από 18 έως 30 ετών. Χρειάζεται να αυξηθεί η συμμετοχή ώστε να φθάσουμε το συντομότερο δυνατό στο 80% του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού. Μπορούμε να τα καταφέρουμε εν μέσω θέρους, εάν υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον από την πλευρά των πολιτών», δήλωσε ο αναπληρωτής συντονιστής του μέγα εμβολιαστικού κέντρου της Ρόδου και συντονιστής της επιστημονικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ρόδου, κ. Νίκος Παυλίδης.
Η Ρόδος, σύμφωνα με τον διευθυντή της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, πρόεδρο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας, κ. Στέλιο Καραταπάνη, μπορεί να μη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, όπως άλλα νησιά, θα πρέπει όμως να είναι όλοι σε εγρήγορση, ώστε να μη φθάσει στο….κατώφλι της κόκκινης περιοχής με τον εμβολιασμό να αποτελεί το σημαντικότερο όπλο επίτευξης αυτού του σκοπού.
«Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται επτά άτομα αυτή τη στιγμή. Δύο από τα περιστατικά είναι κάπως πιο σοβαρά από τα υπόλοιπα, σε γενικές γραμμές όμως τα πράγματα είναι ελεγχόμενα. Δεν παρατηρείται αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό. Αντίθετα, βλέπουμε να καταγράφεται καθημερινά ένας αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, γεγονός που θα πρέπει να μας κρατά σε εγρήγορση. Δεν βρισκόμαστε σε σημείο κρίσιμο, όπως άλλα νησιά. Ας φροντίσουμε όμως να μη φτάσουμε μέχρι εκεί. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, καλό είναι να το αποφασίσουν το συντομότερο δυνατό και να εμβολιαστούν. Υπάρχει έντονη δραστηριότητα, ο κόσμος συγχρωτίζεται χωρίς καμία προφύλαξη. Το εμβόλιο μπορεί να αναχαιτίσει αυτή την συνεχιζόμενη καταγραφή των κρουσμάτων», είπε ο κ. Καραταπάνης.
Την ανάγκη συμμετοχής στην εμβολιαστική εκστρατεία τονίζει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, κ Ηλίας Τσέρκης αναφέροντας: «Διανύουμε την 4η φάση πανδημίας στο πλαίσιο της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Στη Ρόδο συγκεκριμένα, παρατηρούμε μία αυξημένη αλλά σταθερή εμφάνιση κρουσμάτων.
Ενδεχομένως να βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους αυτής της πανδημίας. Και πιθανότατα αυτό το 4ο κύμα να γιγαντωθεί την περίοδο από τα τέλη Αυγούστου έως τον Οκτώβριο. Άτομα που δεν έχουν εμβολιασθεί ενδέχεται να νοσήσουν κατά το διάστημα αυτό. Τα στοιχεία όμως δείχνουν, ότι δεν έχουμε βαριά περιστατικά κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.
Για μία ακόμη φορά θέλω να παρακινήσω τους συμπολίτες μας που έχουν ενδοιασμούς γύρω από τα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19, να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Τα εμβόλια αποτελούν ισχυρή ασπίδα προστασίας, ώστε να μη νοσήσει κανείς ή εάν νοσήσει να μη χρειαστεί να νοσηλευτεί. Επίσης, εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί και είναι σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα χωρίς να έχει συμπτώματα, δεν θα χρειαστεί να παραμείνει σε καραντίνα. Και αυτό είναι ένα άλλο ισχυρό κίνητρο υπέρ του εμβολιασμού».