Γράφει ο
Μοράρης Κ. Εμμανουήλ
To καρπούζι είναι το φρούτο του καλοκαιριού και είναι από τα πλέον απολαυστικά φρούτα. Το καλοκαίρι, το παγωμένο καρπούζι, ευχαριστεί και δροσίζει με την πλούσια γεύση του. Επίσης λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε νερό (90%) συνιστά ιδανικό τρόπο ενυδάτωσης και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το αγγούρι και την κολοκύθα.
Πολλοί νομίζουν ότι το καρπούζι δεν έχει θρεπτικές ουσίες ή βιταμίνες όπως άλλα φρούτα και λαχανικά. Έτσι έχει επικρατήσει η άποψη ότι το καρπούζι προσφέρει μόνο νερό και ζάχαρη.
Όλα τα μέρη του καρπουζιού είναι καταναλώσιμα, ακόμα και τα εσωτερικά σπόρια, τα οποία μάλιστα έχουν θρεπτική αξία. Είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και λιπαρών καθώς περιέχουν και φυτικές ίνες.
Το καρπούζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Νεώτερες μελέτες έχουν δείξει πως είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, το οποίο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει από την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου όπως του προστάτη.
Η θρεπτική και θερμιδική αξία του καρπουζιού ανά 100γρ είναι:
• Θερμίδες: 31 Kcal
• Σάκχαρα ολικά (εκ των οποίων μόνο φρουκτόζη): 5%
• Καροτένιο (πρόδρομος ουσία της Bιτ. Α): 230 μg
• Μαγνήσιο: 8 mg
• Βιταμίνη C: 8mg
• Βιταμίνη Β6: 0.14mg
• Κάλιο: 100 mg
• Φυτικές ίνες: 0,3g
• Νερό: 92%
• Λυκοπένιο: 4532 mcg
Οπότε τα οφέλη που έχετε καταναλώνοντας περίπου 300 γραμμάρια καρπούζι ημερησίως (περίπου ένα μπολ) είναι μεγάλα.
Το καρπούζι μπορεί να καταναλωθεί σε μια φρουτοσαλάτα μαζί με άλλα φρούτα, σε ένα φυσικό φρουτοχυμό ή σε συνδυασμό με 30γρ τυρί light και 2 φρυγανιές ολικής αλέσεως.