«Άσφαιρα πυρά» έριξε ο υπεύθυνος Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός με την ανακοίνωσή του για το θέμα της είσπραξης των νοσηλίων των αλλοδαπών τουριστών που επισκέπτονται δημόσιες μονάδες υγείας στη χώρα μας, που μπήκε στις άμεσες προτεραιότητες των διαδόχων του στην Αριστοτέλους.
H νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας αμέσως μόλις εντόπισε τη «μαύρη τρύπα» στο σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας από τις δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται στους τουρίστες στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία ανά την επικράτεια, ιδίως δε στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, εξέδωσε εγκύκλιο για την επιτάχυνση της διαδικασίας της είσπραξης των σχετικών ποσών.
Ωστόσο, ο κ. Ξανθός αντί να αναλάβει την ευθύνη που αναλογεί και στον ίδιο ως επικεφαλής του υπουργείου Υγείας από το 2015 ως το 2019 για το μείζον αυτό θέμα που αφορά τους αλλοδαπούς τουρίστες, είτε από χώρες της Ευρώπης είτε από τρίτες χώρες, και κυρίως τα «άδεια ταμεία» του ΕΟΠΥΥ, κάνει λόγο για «επικοινωνιακό θόρυβο» που προκάλεσε η εγκύκλιος. Παράλληλα, επιχειρεί να «θολώσει» το τοπίο και να εντάξει σε αυτό αίφνης και τους αλλοδαπούς πολίτες που διαμένουν μόνιμα στη χώρα και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Επιπλέον, «ξεχνά» ότι το θέμα της είσπραξης των νοσηλίων και των δαπανών περίθαλψης των αλλοδαπών τουριστών είχε απασχολήσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όταν ο ίδιος ήταν αναπληρωτής υπουργός και ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής υπουργός, με τον τελευταίο να υιοθετεί – χωρίς ποτέ να τις εφαρμόσει- δραστικές λύσεις. «Οι τουρίστες πρέπει να καταβάλλουν άμεσα τα νοσήλια ή τα εξέταστρα στη χώρα μας, και όχι να αναμένεται η εξόφληση από το ασφαλιστικό τους ταμείο» ήταν η πρόταση του κ. Κουρουμπλή, ο οποίος την είχε παρουσιάσει το 2015 στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Στην Αγγλία οι τουρίστες πληρώνουν 20 λίρες για νοσήλια» είχε είπε, μεταξύ άλλων, τότε ο υπουργός Υγείας και έθετε ως στόχο να αναζητηθούν τα χρήματα που έχουν καταλογιστεί σε τουρίστες που έχουν επισκεφτεί τα ελληνικά νοσοκομεία.
«Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει σύστημα καταγραφής και είσπραξης νοσηλίων από τους Ευρωπαίους και τους κατοίκους τρίτων χωρών που επισκέπτονται τη χώρα μας και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του ΕΣΥ. Οφείλει να γνωρίζει ότι τέτοιο σύστημα υπάρχει και ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες είτε υποβάλλονται από τα νοσοκομεία και αναζητούνται μέσω του ΕΟΠΥΥ από το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενή ( αν πρόκειται για πολίτη που διαθέτει την ευρωπαϊκή κάρτα ασθενείας ) , είτε χρεώνονται και εισπράττονται από τις υπηρεσίες των νοσοκομείων ( αν πρόκειται για πολίτες τρίτων χωρών). Με την έννοια αυτή το κόστος περίθαλψης δεν επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους» ανέφερε ο κ. Ξανθός στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το δημοσίευμα του ΘΕΜΑτος.
«Αν λοιπόν η εγκύκλιος αφορά τη φροντίδα υγείας των τουριστών και απλώς υπενθυμίζει στις δημόσιες δομές υγείας την προβλεπόμενη διαδικασία αναζήτησης των νοσηλίων, έχει καλώς» προσθέτει ο κ. Ξανθός. Παραλείπει, βεβαίως, να αναφέρει ο κ. Ξανθός περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα. Δεν αναφέρει, για παράδειγμα, πόσοι τουρίστες, Ευρωπαίοι ή άλλων χωρών, έχουν λάβει υπηρεσίες υγείας από τα ελληνικά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και το ύψος των δαπανών που έχει αιτηθεί και εισπράξει ο ΕΟΠΥΥ. Ούτε αναφέρει πόσα χρήματα πχ έχουν εισπραχθεί από τις υπηρεσίες των νοσοκομείων από τους πολίτες τρίτων χωρών για παροχές υγείας που τους δόθηκαν. Και δεν το αναφέρει διότι γνωρίζει πως το σύστημα που διατείνεται πως υπάρχει, λειτουργούσε ανάλογα με τη διάθεση των αρμοδίων στις μονάδες υγείας. Σαφής πολιτική βούληση και εντολή για την είσπραξη των νοσηλίων και των εξέταστρων δεν υπήρχε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, παρότι υπήρχε στα χαρτιά και τις εγκυκλίους η διαδικασία αναζήτησης νοσηλίων. Είναι ενδεικτικό ότι από τον Ευαγγελισμό η διαδικασία αυτή δεν είχε κινηθεί ποτέ – σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας- ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και σε μονάδες υγείας σε όλη τη χώρα. Για την αβελτηρία των υπηρεσιών το έναυσμα δινόταν από τους αδιάφορους «ενοίκους» του υπουργείου Υγείας την πρηγούμενη τετραετία.
Εμπλέκει ωστόσο στη συνέχεια στην ίδια ανακοίνωση και τους αλλοδαπούς πολίτες που διαμένουν μόνιμα στη χώρα και τις υπηρεσίες υγείας που λαμβάνουν δωρεάν στο ΕΣΥ. Ενώ είναι σαφές πως η εγκύκλιος για την οποία γίνεται λόγος υπογράφεται από τον υφυπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη για τα νοσήλια και τα εξέταστρα τουριστών, ο κ. Ξανθός επιλέγει τον τακτικισμό ανοίγοντας θέμα και για τους πρόσφυγες και μετανάστες και λοιπούς αλλοδαπούς πολίτες.
«Αν αλλάζει κάτι σε σχέση με τη μεταχείριση αλλοδαπών πολιτών που διαμένουν μόνιμα στη χώρα και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού ( έγκυες, παιδιά , άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα , με λοιμώδη νοσήματα, με αναπηρία, ψυχική νόσο κλπ ) και που σήμερα εξυπηρετούνται δωρεάν από το ΕΣΥ με βάση τις προβλέψεις του ν.4368/2016 , τότε πρέπει να το ξέρουμε. Αν στόχος της εγκυκλίου είναι να εισπράττονται χρήματα από ασθενείς που αδυνατούν να καταβάλλουν το κόστος και με αυτό τον τρόπο να αποτρέπονται από τη χρήση υπηρεσιών του ΕΣΥ, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης στην αναγκαία φροντίδα, κάτι αντίκειται στις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το κυριότερο όμως είναι ότι έτσι μπορεί να δημιουργηθεί μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας από τη μη έγκαιρη φροντίδα ανθρώπων που έχουν ενδεχομένως μεταδοτικό νόσημα και χρήζουν άμεσης περίθαλψης» αναφέρει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, σαν να μην έχει… διαβάσει την εγκύκλιο που έχει θέμα την είσπραξη δαπανών νοσηλείας μέσω του ΕΟΠΥΥ και όχι την παροχή υπηρεσιών υγείας, όπως επιχειρεί να την παρουσιάσει.