Τη σημασία που έχει το άνοιγμα των σχολείων υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος διαβεβαιώνει ότι η διαχείριση της πανδημίας στην Ευρώπη μπορεί να γίνει πλέον χωρίς να επιβληθεί γενικό lockdown χάρη στην προετοιμασία των Αρχών και στις γνώσεις που έχουν συσσωρευθεί τους τελευταίους μήνες. Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Κοπεγχάγη, ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε εξέφρασε ανησυχία για τις συνέπειες που έχει προκαλέσει το κλείσιμο των σχολείων, ιδιαίτερα στα παιδιά που έχουν ειδικές ανάγκες.
Την ίδια ώρα, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία υποστηρίζει σθεναρά ότι οι εκτιμήσεις για τη νέα σχολική χρονιά πρέπει να ξεκινούν με στόχο τη φυσική παρουσία των μαθητών στα σχολεία. Σημειώνει ότι για την ασφαλή επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι ζωτικής σημασίας οι αρμόδιες Αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και να ακολουθήσουν μια πολυεπίπεδη προσέγγιση για την προστασία μαθητών, δασκάλων και προσωπικού.
Προτείνει την τήρηση απόστασης δύο μέτρων μεταξύ των θρανίων, καθώς και τη χρήση υφασμάτινης μάσκας από όλους. Ειδικότερα, στις οδηγίες για τη χρήση μάσκας, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία αναφέρει ότι τα παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω μπορούν και πρέπει να φορούν υφασμάτινα καλύμματα προσώπου (μάσκες) σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατό να διατηρήσουν φυσική απόσταση, όπως στο σχολείο, στις δομές φροντίδας παιδιών και άλλες ομάδες. Παράλληλα, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο της χρήσης τους στο σπίτι προκειμένου να προστατεύονται μέλη της οικογένειας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και διατρέχουν κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από τον νέο κορωνοϊό.
Οσον αφορά την κατάσταση στην Ευρώπη, όπου την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου καταγράφηκαν 40.000 επιπλέον κρούσματα σε σχέση με τον Ιούνιο, ο αρμόδιος διευθυντής του ΠΟΥ είπε ότι «με τα βασικά μέτρα σε εθνική κλίμακα και τα πρόσθετα στοχευμένα μέτρα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση για να εξαλείψουμε τις τοπικές αναζωπυρώσεις του ιού. Μπορούμε να διαχειρισθούμε τον ιό και να διατηρήσουμε σε λειτουργία την οικονομία και το εκπαιδευτικό σύστημα».
Ο Κλούγκε σημείωσε ότι «δεν επιστρέφουμε στον Φεβρουάριο» και πρόσθεσε ότι «ξέρουμε πώς να στοχεύσουμε τον ιό και όχι την κοινωνία». Ο ΠΟΥ συνιστά τον σεβασμό των μέτρων προστασίας και αποστασιοποίησης, καθώς και μια εθνική στρατηγική διάγνωσης και ιχνηλάτησης όταν εμφανίζονται εστίες μόλυνσης.