Ειδήσεις

Το νέο πακέτο στήριξης -Ποια μέτρα «κλείδωσαν», ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Μια ακόμα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην αγορά και να αποφασιστούν τα αναγκαία πρόσθετα μέτρα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Αποφάσεις δεν πρέπει να αναμένονται, καθώς αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για ένα «πυκνό» δεκαήμερο αξιολόγησης στοιχείων απ’ όλα τα πεδία της οικονομίας, έτσι ώστε οι παρεμβάσεις που θα προκριθούν να είναι αποτελεσματικές και όχι στα «τυφλά». Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επιδείνωση των προβλέψεων για τη ζημιά στον Τουρισμό και την εστίαση, βάζει στο κάδρο αυτούς τους «ευαίσθητους» κλάδους με το έντονο στοιχείο της εποχικότητας.
Μεγάλη η ζημιά στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας λόγω κορωνοϊού
Τα έως τώρα μηνύματα δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Τα εποχικά καταλύματα καρκινοβατούν, ενώ τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, κυρίως στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχουν υποστεί σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή. Βαριές είναι οι απώλειες και στην εστίαση, με τους φορείς να κάνουν λόγο για πτώση τζίρου έως και 60% κατά περίπτωση.

Οι συνέπειες από αυτό το σοκ αποτυπώνονται και στην απασχόληση, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι από τους περίπου 200.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι μισοί και πλέον βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης, ενώ στην εστίαση εκτιμάται ότι ως το τέλος του έτους θα βρίσκονται σε αναστολή ή θα έχουν χάσει τη δουλειά τους έως και 140.000.

Η προ πολλού «κλειδωμένη» γ’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής φαίνεται ότι θα εστιάσει ακριβώς σε αυτούς τους κλάδους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρατικά δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακές μηχανές, με βασικό κριτήριο τον τζίρο του καλοκαιριού, δηλαδή την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, κάτι που θα ευνοήσει κυρίως τις εποχικές επιχειρήσεις. Με αυτό το σκεπτικό είναι πολύ πιθανόν η πλατφόρμα να ανοίξει στις αρχές Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμα και τα στοιχεία του τζίρου τον Αύγουστο.

Ακριβό, αλλά αναγκαίο μέτρο οι αναστολές συμβάσεων
Το μεγάλο δίλημμα παραμένει το μείγμα δράσεων για την απασχόληση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βασική εισήγηση στο υπουργείο Οικονομικών είναι η παράταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας για ένα ακόμα τρίμηνο, δηλαδή ως το τέλος του έτους. Το μέτρο θα αφορά τα καταλύματα -καλύπτοντας και εκείνα που λειτουργούν τους χειμερινούς μήνες- στην εστίαση, στον χώρο του πολιτισμού, στον αθλητισμό.

Μέχρι τώρα, το κόστος για τον προϋπολογισμό από το μέτρο της αναστολής συμβάσεων έχει φτάσει στα 600.000.000 ευρώ και με την τρίμηνη επέκταση θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ, ωστόσο είναι μέτρο που το ζητάει ο τουριστικός κλάδος, έτσι ώστε να μη μείνουν ξεκρέμαστοι χιλιάδες εργαζόμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι η υπαγωγή στο μέτρο απαλλάσσει τους εν λόγω εργοδότες από το μισθολογικό κόστος -οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης των 534 ευρώ- αλλά και από τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες πλέον καλύπτονται στο 100% από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Η παράταση του εν λόγω μέτρου φέρνει, πάντως, επιτακτικά στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα της καταβολής επιδομάτων καλοκαιρινής αδείας και Χριστουγέννων γι’ αυτούς τους εργαζόμενους. Το ενδεχόμενο να «χαθούν» δεν συζητείται καν, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο προσανατολίζονται -παρά το υψηλό κόστος- στην ίδια λύση με αυτή που υιοθετήθηκε με το Δώρο Πάσχα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα αναλάβει το κόστος, με τις λεπτομέρειες να τελούν ακόμα υπό διαμόρφωση.

Με δεδομένο, πάντως, ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα μόνον ο τουρισμός, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη και η παράταση του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σχετική εισήγηση για επέκταση του προγράμματος ως το τέλος του έτους και η εκτίμηση είναι ότι κλάδοι όπως το λιανεμπόριο και η μεταποίηση, που ως τώρα είχαν «χλιαρή» συμμετοχή, θα υπαχθούν στο σχήμα επιδότησης μισθού-εισφορών.

Υπενθυμίζεται ότι ο εργοδότης καλύπτει το 50% του ονομαστικού μισθού, ενώ το κράτος καλύπτει το 60% της μισθολογικής διαφοράς και πλέον το 100% των εισφορών που αντιστοιχούν στον χρόνο εργασίας.

Ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται και η απόφαση για νέα παράταση της επιδότησης ανεργίας κατά ένα δίμηνο, με ένα κόστος που ξεπερνά τα 150.000.000 ευρώ.
Πηγή: iefimerida.gr

Γιώργος Παππούς

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου