Ειδήσεις

Το “χρονοδιάγραμμα” του διαλόγου με Τουρκία – Σταθερό “σήμα” από Αθήνα: Μόνο για υφαλοκρηπίδα

Ξαναζεσταίνονται οι γερμανικές “μηχανές” για επανέναρξη της προσπάθειας διαλόγου Ελλάδας- Τουρκίας, πιθανότατα στα τέλη Αυγούστου.

Κύρωση ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας και λήξη τουρκικής Navtex

Η τουρκική Navtex λήγει την Δευτέρα, στις 23 Αυγούστου, συνεπώς εκτός νέας σχετικής πρωτοβουλίας από την Άγκυρα, το Όρουτς Ρέις, ολοκληρώνει το σουλάτσο του στην περιοχή (και άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας), δίνοντας την δυνατότητα, καταρχάς, για έμπρακτη αποκλιμάκωση.

Όρος ο οποίος έχει καταστεί από την Αθήνα ως προϋπόθεση sine qua non προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Άγκυρα.

Παραλλήλως, την προσεχή εβδομάδα, 26 Αυγούστου, κυρώνεται από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, συνεπώς τελειώνουν οριστικώς και τα ευφάνταστα σενάρια των προηγούμενων ημερών ότι η χώρα δέχεται πιέσεις στο παρασκήνιο για “πάγωμα” της κύρωσής της. (Σενάρια που εκπορεύονταν από την διαπίστωση ότι πέραν της Τουρκίας – που εξαγριώθηκε από τη σύναψη της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας – και το Βερολίνο δυσαρεστήθηκε σφόδρα).

Μέρκελ: Εργαζόμαστε για επανέναρξη διαλόγου

Οι πληροφορίες για παρασκηνιακές συνομιλίες και πάλι με γερμανικό “δάκτυλο” για επανέναρξη των διερευνητικών Ελλάδας – Τουρκίας, επιβεβαιώνονται με έναν τρόπο και από μια χθεσινή αναφορά της Άνγκελα Μέρκελ κατά τις κοινές δηλώσεις της με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον οποίο συνάντησε χθες στην θερινή προεδρική κατοικία , στην γαλλική Ριβιέρα.

Μεταξύ άλλων, η γερμανίδα καγκελάριος, ανέφερε για τον περιώνυμο ελληνοτουρκικό διάλογο: “Εμείς στηρίξαμε την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – αυτό έως τώρα δεν έχει επιτευχθεί, αλλά εργαζόμαστε πάνω σε αυτό- και από τα διάφορα κομμάτια δημιουργείται ένα συνολικό εγχείρημα”.

Μητσοτάκης: Μόνη διαφορά η υφαλοκρηπίδα

Το “σήμα” που εκπέμπει διεθνώς η ελληνική πλευρά για τις προϋποθέσεις διαλόγου Ελλάδας- Τουρκίας είναι περί μίας και μοναδικής διαφοράς, τις θαλάσσιες ζώνες.

Αυτό διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός και κατά την συνέντευξή του στο CNN το βράδυ της Τετάρτης.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. “Αυτό που έχουμε πει στην Τουρκία πολύ ανοιχτά είναι ότι θα πρέπει να καθίσουμε και να συζητήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες. Και εάν δεν μπορέσουμε να επιλύσουμε το θέμα μεταξύ μας, μπορούμε πάντα να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο, ώστε να εκδώσει μία απόφαση για λογαριασμό μας”.

Πίεση σε Τουρκία για αποκλιμάκωση

Στο μεταξύ, από το χθεσινό τετ α τετ Μακρόν- Μέρκελ προέκυψε και η κοινή “ντιρεκτίβα” προς τον Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει τα παιχνίδια με την φωτιά, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ως αναμενόταν, ο Γάλλος πρόεδρος στις δηλώσεις του παρουσία της Γερμανίδας Καγκελαρίου πήρε ξανά σαφή θέση εναντίον της Άγκυρας, τονίζοντας πως η Γαλλία και η Γερμανία θα ενεργήσουν συντονισμένα και ότι οι δύο χώρες θέλουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τον σεβασμό της κυριαρχίας.

“Έχουμε τη βούληση να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα σε αυτήν την περιοχή και τη βούληση να κάνουμε σεβαστό το διεθνές δίκαιο και να προκρίνουμε την αποκλιμάκωση”, είπε χαρακτηριστικά.

Στην “γραμμή” στήριξης Ελλάδας και Κύπρου ήταν με τις δικές της δηλώσεις και η Α. Μέρκελ, καίτοι για μια ακόμη φορά, πήρε ίσες αποστάσεις σχετικά με το ποιος δημιουργεί ένταση στην περιοχή:

“Είμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων με συνομιλίες και όχι μέσω κλιμάκωσης εντάσεων. Αυτό ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους” είπε προσθέτοντας ωστόσο ότι “Υπάρχουν διάφορες δυνατότητες δράσης, η μία είναι να καταστήσουμε σαφές ότι στηρίζουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας”.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου