Συνεντεύξεις

Μπάμπης Ψαράς: «Ολα θα είναι έτοιμα στην Πρωτοβάθμια όταν αρχίσει το νέο σχολικό έτος»

Ικανοποίηση εκφράζει για τους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών στο Νομό μας (για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια) ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Μπάμπης Ψαράς.
Σε συνέντευξή του προς τη «δημοκρατική», μιλάει για την προετοιμασία που γίνεται ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, για το νέο διευρυμένο ολοήμερο πρόγραμμα στα σχολεία που θα εφαρμοστεί φέτος πιλοτικά και θα βοηθήσει κυρίως τους γονείς, ενώ σχετικά με τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από το νέο σχολικό έτος, λέει ότι προς το παρόν δεν έχουν δοθεί νέες οδηγίες.
• Κύριε Ψαρά, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την νέα σχολική χρονιά. Πώς εξελίσσεται η προετοιμασία για την επιστροφή στα θρανία στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης;
Εμείς σαν Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου, έχουμε ξεκινήσει από τις αρχές Αυγούστου, μια διαδικασία προετοιμασίας ώστε την 1η Σεπτεμβρίου που ξεκινάει το σχολικό έτος και στις 12 που θα γίνει ο αγιασμός, να έχουμε πετύχει τον μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας. Οι γονείς όταν θα φέρουν τα παιδιά στον αγιασμό θα είναι όλα λειτουργικά σε βαθμό άμεσης εφαρμογής. Ταυτόχρονα, με τις υπηρεσιακές μεταβολές που πρέπει να προετοιμάσουμε –σε σχέση με τις μεταθέσεις, αποσπάσεις, τοποθετήσεις νεοδιορίστων, τοποθετήσεις αναπληρωτών κ.λπ.- είμαστε σε μια διαδικασία να εμπεδώσουμε και να ενισχύσουμε κάποιες καινοτομίες, οι οποίες έχουν ψηφιστεί από το προηγούμενο σχολικό έτος. Αυτές οι καινοτομίες, αναμένουμε με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, να αποδώσουν καρπούς προς όφελος της ελληνικής οικογένειας στα Δωδεκάνησα.
• Μετά την διαδικασία των αποσπάσεων, μεταθέσεων, τοποθετήσεων κ.λπ., έγιναν και πολλοί μόνιμοι διορισμοί. Μιλήστε μας γι’ αυτό.
Οι διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών, έγιναν φέτος για 3η χρονιά. Συγκεκριμένα σε όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων, διορίστηκαν 130 εκπαιδευτικοί (99 γενικής αγωγής και 31 ειδικής αγωγής, όλων των ειδικοτήτων) για να καλύψουμε λειτουργικές ανάγκες. Αυτοί οι διορισμοί, αν συνδυαστούν με τους περσινούς διορισμούς που ήταν μία χρονιά – ρεκόρ (επειδή διορίστηκαν 445 εκπαιδευτικοί στα Δωδεκάνησα) και με την προηγούμενη χρονιά, του 2020, που για πρώτη φορά διορίστηκαν 70 εκπαιδευτικοί μόνον ειδικής αγωγής, μας δίνει την εικόνα ότι η πλειονότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού στο Νομό μας, είναι μόνιμοι, είναι εδώ και η αναλογία με τους αναπληρωτές, είναι συντριπτικά υπέρ των μονίμων. Συνεπώς, ο θεσμός του ‘αναπληρωτή’ θα συνεχιστεί αλλά όχι όπως ήταν μέχρι πρότινος. Από τώρα και στο εξής, θα ‘αναπληρώνουν’ μόνον ανάγκες. Οι μόνιμοι υποχρεούνται να μείνουν στην περιοχή που διορίζονται τουλάχιστον δύο χρόνια. Βέβαια, κενά θα υπάρχουν. Διότι είμαστε ένας κλάδος που έχει μια δυναμική αφού οι εκπαιδευτικοί δικαιούνται ένα σύνολο αδειών –κυρίως μητρότητας- που προστατεύεται και από το Σύνταγμα. Αυτή την περίοδο, έχουμε έναν αριθμό αδειών που θα καλυφθούν από αναπληρωτές.
• Φέτος, ξεκινάει να εφαρμόζεται το διευρυμένο ολοήμερο πρόγραμμα στα σχολεία. Είναι κάτι που θα λειτουργήσει θετικά κατά την άποψή σας;
Κοιτάξτε, από την 1η Σεπτεμβρίου αναμένουμε την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος μας οπότε θα δούμε και την Ζώνη-3 που αφορά στο διευρυμένο ολοήμερο πρόγραμμα των σχολείων από τις 4μ.μ. μέχρι τις 5.30μ.μ. Μέχρι πρότινος, γνωρίζαμε ότι τα ολοήμερα μπορούσαν να κρατήσουν τα παιδιά στα σχολεία ώστε οι γονείς να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια στον επαγγελματικό τους βίο να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους (Ζώνη-1 μέχρι τις 3μ.μ. και η Ζώνη-2 μέχρι τις 4μ.μ.) Από εδώ και πέρα, επεκτείνεται με δραστηριότητες και δημιουργικούς ομίλους –και όχι μάθημα. Τα παιδιά πρέπει μετά την σίτιση και το μάθημα, να ξεκουραστούν, να απασχοληθούν δημιουργικά κ.λπ. μέσα σε ένα προστατευμένο πλαίσιο με μαθησιακά ερεθίσματα.
Πιστεύω ότι η τοπική κοινωνία θα ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα των διευθυντών από την 1η του Σεπτεμβρίου δίνοντας στους γονείς μια ανακούφιση έως τις 5.30μ.μ.
Γι’ αυτή την σχολική χρονιά, το νέο πρόγραμμα, ξεκινάει να εφαρμόζεται πιλοτικά.
Εμείς, σαν Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου, ζητήσαμε 35 τμήματα σε δημοτικά και 21 σε νηπιαγωγεία (στα νησιά) για να δούμε αν υπάρχει ανταπόκριση από την κοινωνία, αν μπορούμε να το υποστηρίξουμε κ.λπ. Εμείς ήδη έχουμε ενημερώσει τους διευθυντές και θα ενημερώσουμε και τους γονείς με πληρότητα και εγκυρότητα για το πρόγραμμα. Αναλόγως με την ανταπόκριση και την εξέλιξη, θα δούμε πώς θα πορευτούμε για τα επόμενα βήματα.
• Η διαδικασία με τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών, για την νέα σχολική χρονιά, έχει ολοκληρωθεί;
Ξεκίνησε από τις 17 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 23 Αυγούστου. Οι νεοδιόριστοι, προσέρχονται καθημερινά στο 6ο δημοτικό σχολείο (Άγιος Νικόλαος) και ακολουθώντας την διαδικασία που προβλέπει ο Νόμος, ορκίζονται. Την προσεχή Τρίτη, θα τοποθετηθούν στα σχολεία, όπου θα αναλάβουν τις θέσεις τους –σε όλα τα νησιά του Νομού Δωδεκανήσου. Η διαδικασία αυτή έχει μια δυναμική.
• Υπάρχουν προβλήματα με τα σχολικά κτήρια;
Δεν θα το έλεγα αυτό. Τα προβλήματα είναι περίπου τα ίδια που αντιμετωπίσαμε και πέρσι. Οι δήμοι ανταποκρίνονται στις ανάγκες των σχολικών μονάδων με διάφορες παρεμβάσεις. Βέβαια, υπάρχει στο πρόγραμμα η ανέγερση νέων σχολικών μονάδων αλλά προς το παρόν δεν αντιμετωπίζουμε τόσο μεγάλα προβλήματα ώστε να μην μπορεί να λειτουργήσει μια σχολική μονάδα. Οι διαδικασίες αποκατάστασης, συντήρησης, μονώσεων κ.λπ. γίνονται έγκαιρα σε όλα τα νησιά και στην Ρόδο. Αν εξαιρέσουμε ότι ένα ποσοστό διδακτηρίων έχουν μια παλαιότητα που δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα στην καθημερινότητα, δεν υπάρχει κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα. Βέβαια, χρειάζεται μια γενναία πολιτική νέας σχολικής στέγης αλλά δεν εξαρτάται από εμάς. Θα θέλαμε να έχουμε όλα τα σχολεία να είναι καινούργια, αλλά αυτό δεν είναι κάτι εύκολο.
• Τι θα γίνει φέτος με τον κορωνοϊό; Έχετε λάβει νέες οδηγίες;
Σε σχέση με τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από το νέο σχολικό έτος, προς το παρόν δεν έχουμε λάβει νέες οδηγίες. Δηλώσεις των αρμοδίων του υπουργείου αναφέρουν ότι ήδη έχουν δοθεί εντολές για τη σύνταξη νέου πρωτοκόλλου που αναφέρει ότι οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μαθητές, δεν θα υπόκεινται σε κανένα διαγνωστικό έλεγχο –αφήνοντας ανοικτό, τι θα συμβεί με τους ανεμβολίαστους. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα ισχύσει ό,τι και πέρσι, δηλαδή να κάνουν διαγνωστικούς ελέγχους μία ή δύο φορές την εβδομάδα, με δικά τους έξοδα –είτε με σελφ τεστ είτε με ράπιντ τεστ σε φαρμακείο. Αυτό είναι κάτι που θα διευκρινιστεί από τον επόμενο μήνα και θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα που θα προκύψει το φθινόπωρο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου