Τοπικές Ειδήσεις

Ρεκόρ χορήγησης αναρρωτικών αδειών στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο

Ρεκόρ χορήγησης αναρρωτικών αδειών στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο αναμένεται φέτος, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι παρουσιάζουν συμπτώματα υπερκόπωσης.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, υπάλληλοι σε ξενοδοχεία – ιδιαιτέρως στην κουζίνα και στον τομέα της καθαριότητας- αλλά και σε επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης ο ένας μετά τον άλλον βγαίνουν σε αναρρωτική άδεια προκειμένου να ξεκουραστούν από την πίεση και τον φόρτο εργασίας.
Όπως ανέφερε στη «δ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος, οι εργαζόμενοι δουλεύουν ακατάπαυστα με εντατικούς ρυθμούς χωρίς ρεπό και με πολλές υπερωρίες ήδη από τον Μάιο και πλέον πολλοί παρουσιάζουν σημάδια έντονης κόπωσης.

Στην πλειονότητά τους οι άδειες είναι με… εντολή γιατρού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα υπερκόπωσης που εμφανίζουν οι εργαζόμενοι, κυρίως καμαριέρες, προσωπικό κουζίνας και σερβιτόροι. Ωστόσο όπως λέει ο κ. Π. Εγγλέζος το πρόβλημα είναι γενικό, εξαιτίας των πολλών κενών θέσεων εργασίας γι΄αυτό και στα τελευταία χρόνια τα ρεκόρ των αναρρωτικών αδειών στο peak της τουριστικής περιόδου διαδέχονται το ένα το άλλο.
Η υπερβολική κούραση είναι το κύριο χαρακτηριστικό των εργαζομένων στον τουρισμό που εξαιτίας της αδυναμίας κάλυψης όλων των θέσεων εργασίας, αναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερες ώρες και να μην παίρνουν τα νόμιμα ρεπό τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, τα στοιχεία από τον ΕΦΚΑ δείχνουν φέτος νέο ρεκόρ αναρρωτικών αδειών τον μήνα Αύγουστο από εργαζόμενους που δουλεύουν στον τουρισμό.
Οι περισσότεροι απευθύνονται στον γιατρό για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους καθώς παρουσιάζουν συνεχή εξάντληση, αδιαθεσία, μυϊκή αδυναμία και πόνο έως και ζάλη, τάσεις λιποθυμίας, πονοκεφάλους, εφίδρωση αλλά και καρδιακή αρρυθμία.
«Ουσιαστικά έχει εξαντληθεί ο οργανισμός τους από την πίεση, τον φόρτο εργασίας και την έλλειψη ξεκούρασης. Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο φετινός Αύγουστος θα ξεπεράσει σε αναρρωτικές άδειες τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Ολοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στις εποχιακές επιχειρήσεις δουλεύουν ήδη στα όριά τους με εξαντλητικούς ρυθμούς και χωρίς ρεπό. Είναι λογικό να παρουσιάζουν υπερκόπωση και να πρέπει να λείψουν από την εργασία τους και βέβαια το πρόβλημα θα διογκώνεται, αφού ήδη οι υπάλληλοι επιφορτίζονται με επιπλέον εργασία και τα όποια κενά, έστω και για λίγες μέρες δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερο όγκο δουλειάς για τους υπόλοιπους. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στα ήδη υπάρχοντα κενά ήρθαν να προστεθούν και οι νέες κλίνες. Περιμένουμε τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για τον μήνα Αύγουστο, για να επιβεβαιώσουμε ότι οδεύουμε για νέο ρεκόρ στις αναρρωτικές», δήλωσε ο κ. Π. Εγγλέζος.

Οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας και οι υπερωρίες έχουν οδηγήσει πολλούς εργαζόμενους στην υπερκόπωση και σε αναρρωτικές άδειες, και εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και κατά τον μήνα Σεπτέμβριο που επίσης οι πληρότητες αγγίζουν το 100%.
Οι περισσότεροι εργάζονται αδιάκοπα από τον Μάιο σε ρυθμούς καλοκαιριού και χωρίς να μπορούν να πάρουν ούτε μια μέρα άδεια, σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες.
Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι κατά τον μήνα Αύγουστο, καταγράφηκε μεγάλος αριθμός αναρρωτικών αδειών στη Ρόδο, και ίσως ο μεγαλύτερος των τελευταίων ετών, αφού πολλοί εργαζόμενοι εξαντλήθηκαν από τις υπερωρίες και τον τεράστιο όγκο εργασίας.
Περίπου 1.000 θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία της Ρόδου έχουν καλυφθεί με προσωπικό από τις Φιλιππίνες και υπολογίζεται ότι περίπου 200 άτομα Ρομά απασχολούνται στα ξενοδοχεία της Ρόδου.
Σε ό,τι αφορά στους Φιλιππινέζους είναι οι υπάλληλοι που προτιμήθηκαν από τους ξενοδόχους για την αξιοποίηση του νόμου που τους δίνει το δικαίωμα να απασχολήσουν εργαζόμενους από τρίτες χώρες, καλύπτοντας ένα μέρος των κενών θέσεων που αφορούν κυρίως βοηθητικές ειδικότητες. Οι εργαζόμενοι από άλλες τρίτες χώρες που απασχολούνται σε μονάδες της Ρόδου, είναι ελάχιστοι.
Οι Φιλιππινέζοι, μέσω των διακρατικών συμφωνιών, είναι στις πρώτες προτιμήσεις των εργοδοτών για την κάλυψη των κενών θέσεων και ακολουθούν το Πακιστάν και η Αίγυπτος.
Τα εργατικά χέρια από τρίτες χώρες είναι μονόδρομος και για τη Ρόδο αφού παρά τις προσπάθειες για να καλυφθούν οι ανάγκες με ντόπιο εργατικό δυναμικό αλλά και Ελληνες εργαζόμενους από άλλες περιοχές της χώρας, αυτό είναι αδύνατον να συμβεί.
Οι περίπου 200 εργαζόμενοι Ρομά, που επίσης καλύπτουν κενά βοηθητικών ειδικοτήτων είναι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού.
Αρκετοί εργαζόμενοι έχουν έρθει και από άλλες περιοχές της χώρας για να απασχοληθούν σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις του νησιού, ο αριθμός όμως δεν είναι τέτοιος που μπορεί να δώσει ουσιαστικές λύσεις όπως συνέβαινε στην προ κορωνοϊού εποχή, που οι εργαζόμενοι -κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα- κάλυπταν μερικές χιλιάδες κενές θέσεις.
Το βέβαιο είναι πως το εξουθενωμένο από τις προηγούμενες χρονιές προσωπικό είναι αδύνατον να συνεχίσει να εργάζεται με τους ίδιους ρυθμούς και επιπλέον, οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν φέτος στο νησί, θα επιτείνουν ακόμα περισσότερο το ήδη μη διαχειρίσιμο πρόβλημα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου