Λιγότερα από 15 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις στο πεντάμηνο από το σύνολο των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας. Μεγάλη αύξηση επισκεπτών σε Ακρόπολη και Σούνιο. Στα «αζήτητα» 30 αρχαιολογικοί χώροι.
Τουρισμός: Αναξιοποίητη «φλέβα χρυσού» τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι
Την κυριαρχία της Αθήνας τη φετινή τουριστική περίοδο αλλά και τη χρόνια ανικανότητα της επίσημης Πολιτείας να αξιοποιήσει το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα της χώρας προκειμένου να ενισχύσει τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, να εμπλουτίσει σημαντικά το τουριστικό προϊόν και να εξασφαλίσει σημαντικά πρόσθετα έσοδα για άδεια δημόσια ταμεία, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία επισκεψιμότητας στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους κατά το πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2015 οι επισκέπτες όλων των Μουσείων της χώρας έφθασαν το 1.572.350 ενώ τους αρχαιολογικούς χώρους επισκέφθηκαν συνολικά 2.945.006 περιηγητές.
Οι συνολικές εισπράξεις από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους έφθασαν τα 14,6 εκατ. ευρώ αλλά οι μισές από αυτές έγιναν το Μάιο (6,9 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα, μάλιστα, από επισκέπτες που ήθελαν να θαυμάσουν από κοντά τους ανεκτίμητους πολιτιστικούς πόρους της χώρας θα ήταν ακόμα λιγότερα αν δεν καταγράφονταν αύξηση στους επισκέπτες μουσείων κατά 12,4% και των αρχαιολογικών χώρων 12,8% στο πρώτο πεντάμηνο.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως στα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. περί τους 30 αρχαιολογικούς χώρους εμφανίζονται να βρίσκονται κυριολεκτικά στα «αζήτητα». Είκοσι από αυτούς εμφανίζονται να μην έχουν προσελκύσει ούτε έναν επισκέπτη (ενδεχομένως επειδή όλα ή κάποια από αυτά παρέμειναν κλειστά στο πρώτο πεντάμηνο), σε εννέα αρχαιολογικούς χώρους οι επισκέπτες δεν ξεπέρασαν τους 200 στο σύνολο του πενταμήνου ενώ ένας εμφάνισε όλους κι όλους 18 επισκέπτες!.
Η φετινή κυριαρχία της Αθήνας στον ελληνικό τουρισμό επιβεβαιώνεται πλήρως και από τα στοιχεία επισκεψιμότητας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 4,5 εκ. επισκέπτες που επισκέφθηκαν τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, τα 2,2 εκ. αφορούσαν επισκέπτες τέτοιων χώρων στην Αθήνα. Γεγονός που αποτυπώνει με ακόμα πιο έντονο τρόπο την υποαξιοποίηση αυτών των χώρων στην ελληνική περιφέρεια, μεταξύ των οποίων και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Η μεγάλη αύξηση ξένων επισκεπτών που καταγράφει φέτος η ελληνική πρωτεύουσα αποτυπώθηκε και στα κύρια αξιοθέατά της. Έτσι, οι επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση 28,9% ενώ ισχυρός πόλος έλξης αποδείχθηκε ο Ναός του Ποσειδώνα και ο αρχαιολογικός χώρος Σουνίου όπου οι επισκέπτες ήταν 34% περισσότεροι από το περυσινό πεντάμηνο. Το 17,5%, εξάλλου, έφθασε η αύξηση επισκεπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης και το 6,7% στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Οι μειωμένες αφίξεις του πρώτου πενταμήνου σε αρκετούς δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς αποτυπώθηκε και στα στοιχεία επισκεψιμότητας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Έτσι, στη Ρόδο ήταν μειωμένοι κατά 7,4% στο πεντάμηνο οι επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης Λίνδου ενώ, αντίθετα, αυξήθηκαν 7,4% οι επισκέπτες στο Παλάτι των Ιπποτών και 12,2% στο Μουσείο του νησιού.
Στο Μουσείο Ηρακλείου οι επισκέπτες κατέγραψαν άνοδο 10,2% αλλά την ίδια στιγμή μειώθηκαν 9% οι επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.
euro2day.gr