Απορριπτική ήταν κατά πληροφορίες η απόφαση της επιτροπής Ασύλου για τους τρεις από τους οχτώ αξιωματικούς οι οποίοι μια ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία έφτασαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη. Όσο για τους υπόλοιπους πέντε δεν έχει εκδοθεί ακόμα απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι οι συνεντεύξεις των Τούρκων αξιωματικών πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Αυγούστου.
Όσοι υποβάλουν αίτημα χορήγησης ασύλου και απορρίπτεται έχουν δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή και στα πολιτικά δικαστήρια.
Η Τουρκία είχε ζητήσει την έκδοσή τους από την πρώτη στιγμή ενώ για το θέμα είχαν υπάρξει τηλεφωνικές επικοπινωνίες του Νίκου Κοτζιά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Οι ίδιοι στις αιτήσεις τους είχαν υποστηρίξει ότι απειλείται η ζωή τους σε περίπτωση εκδοσής τους στην Τουρκία.
Παράλληλα έχουν αρνηθεί την οποιαδήποτε συμμετοχή τους στο πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν και υποστηρίζουν πως με το ελικόπτερο μετέφεραν, ύστερα από εντολές, τραυματίες. «Ποτέ δεν βρεθήκαμε στη Μαρμαρίδα για να επιτεθούμε στον Πρόεδρο. Ποτέ δεν ανοίξαμε πυρ. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί αφού το ελικόπτερο δεν ήταν οπλισμένο, ενώ φαίνεται και η πορεία μας. Μεταφέραμε μονάχα τραυματίες. Εμείς δεχτήκαμε πυρά και γι’αυτό φύγαμε για Ελλάδα» είχαν καταθέσει οι στρατιωτικοί στις Ελληνικές Αρχές.
Στο μεταξύ, χθες το μεσημέρι συνελήφθησαν στη δημοτική ενότητα Αρχαγγέλου Ρόδου από αστυνομικούς, άλλα 10 άτομα τουρκικής καταγωγής (2 άνδρες και 2 γυναίκες που συνόδευαν 6 παιδιά), για παράνομη είσοδο στη χώρα με σκάφος, από τα απέναντι τουρκικά παράλια.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στους αστυνομικούς που τους συνέλαβαν δήλωσαν ότι αιτούνται πολιτικό άσυλο, διότι διώκονται από την κυβέρνηση Ερντογάν για τα πολιτικά τους φρονήματα.