Aθήνα, 20
Με την ρήση των αρχαίων Ελλήνων «κρείττον του λαλείν το σιγάν» απαντούν κύκλοι του διοικητή της ΤτΕ ,στον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη που επιχειρεί με μπαράζ συνεντεύξεων να… μεταθέσει ευθύνες για το όργιο δανειοδοτήσεων από την Τράπεζας Αττικής στον Γιάννη Στουρνάρα! Ο υπουργός ,ο οποίος και ως πρόεδρος του ΤΕΕ είχε θεσμική εμπλοκή με την Attica Bank, μιλώντας στο «Κόκκινο» ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι, πίσω από τις αποκαλύψεις για την Attica Bank υπάρχει σχέδιο να μην υπάρχει η Τράπεζα.
« Υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που με συνέπεια θέλουν είτε να μην υπάρχει η τράπεζα Αττικής είτε να την πουλήσουν και να μην ελέγχεται από τη χώρα. Το έχουν καταφέρει για το 98% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και θέλουν και το υπόλοιπο 1,5 – 2% που έχει απομείνει. Μέσα σε αυτούς δυστυχώς είναι και ο κ. Στουρνάρας. Για να μην πω ότι είναι ο κύριος εκφραστής αυτού του θέματος για τον αφελληνισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
Σε άλλη συνέντευξή του στο Real ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε πως αν η Τράπεζα Αττικής δεν έκανε καλά τη δουλειά της, φταίει η ΤτΕ που την ήλεγξε και πρότεινε…να ελεγχθεί και η ΤτΕ.
«Και εδώ ζούμε μία παράνοια που πραγματικά προσβάλλει και τους μηχανικούς, προσβάλλει και την Τράπεζα και άρα και τη χώρα. Αν, λοιπόν, η Τράπεζα Αττικής δεν έκανε καλά τη δουλειά της, προφανώς δεν έκανε καλά τη δουλειά της και η Τράπεζα της Ελλάδας που την ήλεγξε. Άρα, αν ισχύουν όλα αυτά, πρέπει να ελεγχθεί και η Τράπεζα της Ελλάδας, κατά τη γνώμη μου»
Η υπόμνηση από πλευράς του Γ. Στουρνάρα της αρχαιοελληνικής ρήσης ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το να σιωπάς είναι προτιμότερο από το να κραυγάζεις αφήνει περιθώρια πολλών ερμηνειών για το τι περιλαμβάνει το πόρισμα του μικτού κλιμακίου της ΤτΕ και του SSM της ΕΚΤ και για συγκεκριμένα πρόσωπα.
Τρέλα και παράνοια
η ποινικοποίηση της σχέσης
με Καλογρίτσα
Εν τω μεταξύ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα» συνέχισε την προσπάθεια να λάβει αποστάσεις από τον κουμπάρο του Χρήστο Καλογρίτσα και τις αποκαλύψεις για τα δάνεια που πήρε από την Attica Bank.
«Πώς διευκόλυνα τον κ. Καλογρίτσα ή οποιονδήποτε άλλο κύριο να πάρει δάνειο στην τράπεζα Αττικής ; Πώς διευκόλυνα τον κ. Καλογρίτσα να συμμετέχει στον διαγωνισμό και μάλιστα να ευνοηθεί, από ότι καταλαβαίνω να υπονοούν οι λασπολόγοι που το διακινούν, είτε είναι από το πολιτικό σύστημα είτε από τις εφημερίδες να το καταθέσουν εδώ ανοιχτά. Το πώς; Το να το λένε μόνο είναι λάσπη στον ανεμιστήρα. Λοιπόν εγώ είμαι στην διάθεση οποιουδήποτε θέλει, του απλού πολίτη του ΜΜΕ, οποιουδήποτε άλλου στελέχους να μου πει πώς ευνοήθηκε ο κ. Καλογρίτσας. Αν είναι να ποινικοποιούνται οι φιλικές σχέσεις που υπήρχαν ή υπάρχουν για κάθε πολιτικό, ε με συγχωρείτε αλλά αυτό είναι τρέλα, είναι παράνοια».
Αποκάλυψη βόμβα
από το protothema.gr
Κόκκινο δάνειο 1,8 εκατ. ευρώ έχει η ΑΓΥΙΑ με το «βοσκοτόπι»!
Στον αέρα είναι το πόθεν έσχες του Χρήστου Καλογρίτσα το οποίο ο εργολάβος χρησιμοποίησε για να λάβει μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες υποσχόμενος ότι θα πληρώσει στο ελληνικό Δημόσιο 52,6 εκατ.ευρώ για τη χρήση της τηλεοπτικής συχνότητας για διάστημα μιας δεκαετίας.
Όπως αποκαλύπτει το www.protothema.gr, τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας ΑΓΥΙΑ του κ. Καραμπάτσου, μεταξύ αυτών και το περίφημο βοσκοτόπι της Ιθάκης που παραχώρησε στον Χρήστο Καλογρίτσα και ο οποίος το εμφάνισε να έχει εκτιμώμενη αξία 100 εκατομμυρίων ευρώ, υποθηκεύτηκαν από την Τράπεζα προκειμένου να λάβει δάνειο πριν από εννέα χρόνια.
Το δάνειο με υποθήκη τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, είχε δοθεί το 2007 από την Λαϊκή Τράπεζα (η οποία στη συνέχεια απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς) και ήταν της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Σήμερα, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες του www.protothema.gr, το δάνειο αυτό δεν εξυπηρετείται και έχει χαρακτηριστεί επισήμως ως «κόκκινο» ενώ η αξία του με τους τόκους και τις προσαυξήσεις έφθασε στα 1,8 εκατ.ευρώ!
Με δεδομένο ότι το δάνειο του 2007 είναι μη εξυπηρετούμενο, προκύπτει ότι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρεία «ΑΓΥΙΑ ΑΕ» ανήκουν επί της ουσίας στην Τράπεζα η οποία έχει σε κάθε περίπτωση τον πρώτο λόγο. Άρα δεν μπορεί το οικόπεδο της εταιρείας που έχει κόκκινο δάνειο να παραχωρηθεί ως υποθήκη, εγγύηση ή ως ενέχυρο σε οποιονδήποτε τρίτο, όπως στην περίπτωση αυτή συνέβη με τον Σπύρο Καραμπάτσο που έδωσε το ακίνητο των 5.000 στρεμμάτων στον Χρήστο Καλογρίτσα για να λάβει πόθεν έσχες.
«Βόμβα» Κουρουμπλή: Ποινικές και πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση Καλογρίτσα
Βόμβα για την υπόθεση Καλογρίτσα εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής δηλώνοντας το μεσημέρι της Τρίτης ότι όσοι ανακήρυξαν ως καναλάρχη «έχουν ευθύνες. Και ποινικές και πολιτικές».
«Αυτός και αυτοί που τον ανακήρυξαν υπερθεματιστή έχουν ευθύνη;» ρωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών στη συνέντευξή του στο BHMA FM με τον ίδιο να απαντά: «Βεβαίως, αν αποδειχθούν στοιχεία, βεβαίως, έχουν ευθύνη. Και ποινικές και πολιτικές».
Παράλληλα δήλωσε ότι «ο κύριος αυτος, αν αποδειχθεί ότι τα πράγματα είναι έτσι θα πληρώσει τρία εκατομμύρια, που έχουν δοθεί ήδη και την πρώτη δόση και θα φύγει από το παιχνίδι, τέτοιες διασφαλίσεις έκανε αυτή η κυβέρνηση».
Όσον αφορά την δανειοδοτηση Καλογρίτσα με αφορμή τις αποκαλύψεις για το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος και του SSM για την Τράπεζα Αττικής ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε «να μας καταθέσει ο κ. Στουρνάρας, όλα τα στοιχεία. Τι έχει γίνει με την τράπεζα Αττικής, όλα αυτά τα χρόνια. Το απαιτούμε, ναι, το απαιτώ εγώ και με δημόσια τοποθέτηση».
Άλλα εννοούσα, λέει τώρα
Λίγο μετά τις δηλώσεις του, ωστόσο, και αφού αντιλήφθηκε τι βόμβα έριξε, ο κ. Κουρουμπλής επιχειρεί να συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα. Αφού προηγουμένως, παραδέχθηκε ποινικές και πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση Καλογρίτσα, τώρα με μια λακωνική, γραπτή του ανακοίνωση, με προσεκτική διατύπωση, επιχειρεί να ανασκευάσει, αντιλαμβανόμενος τις προεκτάσεις των όσων είχε παραδεχθεί μιλώντας στον Βήμα FM. Έτσι, ο υπουργός κάνοντας λόγο για «αποκατάσταση της πραγματικότητας» σχετικά με την τηλεφωνική του συνέντευξη στον Βήμα FM, ανακοίνωσε: «Αυτό που ξεκάθαρα εννοούσα είναι ότι σε όσους εκ των υπερθεματιστών έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και σε οποιοδήποτε χρονικό στάδιο αποδειχθεί ότι δεν πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, θα αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες».