Η πρωτοβουλία του Δημήτρη Γάκη και οι συντονισμένες ενέργειες των βουλευτών Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ και των τοπικών φορέων της Ρόδου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και τον ΕΛ.Γ.Α., απέδωσε καρπούς. Σε σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ που συζητήθηκε χθες (20.09.16) στη Βουλή, έγινε δεκτή η τροπολογία-προσθήκη, που κατέθεσαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ρυθμίζονται θέματα αποζημίωσης των αγροτών από τις ζημιές που προκαλούν τα πλατώνια (Dama dama) στις φυτικές καλλιέργειες στη Ρόδο.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην ομιλία του ο Δημήτρης Γάκης, «η προτεινόμενη ρύθμιση, συμβάλει, αφενός στην προστασία της αγροτικής παραγωγής των περιοχών του νησιού που ζουν τα ελάφια μέσω του ΕΛ.Γ.Α. και αφετέρου, στην επιτακτική ανάγκη προστασίας του πλατωνιού (Dama dama), που αποτελεί σύμβολο της Ρόδου και είναι ο μοναδικός φυσικός πληθυσμός του είδους στον κόσμο. Όπως γνωρίζετε, στη Ρόδο, τα έντονα φυσικά φαινόμενα που έπληξαν τα τελευταία χρόνια το νησί, με αποκορύφωμα τις μεγάλες πυρκαγιές στη Νότια Ρόδο που προξένησαν εκτεταμένες καταστροφές στο δασικό οικοσύστημα του νησιού, προκάλεσαν την μετακίνηση των ελαφιών προς τις πεδινές περιοχές του νησιού από τις δασικές περιοχές που καήκανε, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες. Πρέπει να σημειωθεί, ότι το ελάφι της Ρόδου, με αρχαία καταγωγή και ιδιαίτερη γενετική ταυτότητα, καθώς διαφέρει γενετικά από άλλα πλατώνια της Ευρώπης και της Μικράς Ασίας, έχει καταγραφεί στη Σύμβαση της Βέρνης ως απειλούμενο είδος και συμπεριλήφθηκε στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων σπονδυλόζωων της Ελλάδας με το χαρακτηρισμό «Κινδυνεύον», δηλαδή είδος που αντιμετωπίζει πολύ υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στο φυσικό του περιβάλλον στο άμεσο μέλλον».
«Όταν ήρθε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη Ρόδο μετά τις τελευταίες πυρκαγιές, βίωσε από κοντά την κατάσταση. Είδε τα ελάφια – είτε ομαδικά είτε κατά μόνας – να τρέχουν πανικόβλητα να ψάχνουν πού θα πάνε, πώς θα ζήσουν. Με την προτεινόμενη, λοιπόν, τροπολογία ρυθμίζονται σημαντικά ζητήματα», συμπλήρωσε. Τέλος, στην τοποθέτηση του, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, παρουσίασε στο Σώμα και κατέθεσε στα πρακτικά, χάρτη των δασών του νησιού, που δείχνει σε ποιον βαθμό η Ρόδος είναι σήμερα «καμένη» και χρειάζεται αναδάσωση.
«Επομένως, καταλαβαίνει κανείς πού μπορεί να ζήσει πια το πλατώνι και πώς το ελάφι αυτό, αναγκάζεται να βρει τροφή στις καλλιέργειες. Άρα, και η φυτική παραγωγή, αλλά και το είδος, πρέπει να προστατευθούν. Αποτελεί αυτή η τροπολογία αίτημα της Ροδιακής κοινωνίας, της δημοτικής αρχής αλλά και των οικολογικών οργανώσεων. Σήμερα ολοκληρώνεται μια πολύχρονη προσπάθεια με ευτυχή κατάληξη», είπε ο Δημήτρης Γάκης.
Με την τροπολογία, ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στην αποζημίωση των αγροτών από ζημιές που προκαλούν τα ελάφια (πλατώνια) στις φυτικές καλλιέργειες και ταυτόχρονα, αναδεικνύεται στην τοπική κοινωνία η πλούσια περιβαλλοντική κληρονομιά του νησιού και η ανάγκη προστασίας της φύσης και της διατήρησης των μοναδικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, των δασών και των ελαφιών της Ρόδου.
Video ομιλίας