Απέλπιδα προσπάθεια να αποποιηθεί των όποιων ευθυνών του για την προφανή ακαταλληλότητα των χώρων που επέλεξε επί των ημερών του, το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, για την μεταστέγαση των τσιγγάνων και μάλιστα μετά από μια θορυβώδη συνεδρίαση, κατέβαλε προχθές ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Ενόψει συγκεκριμένα της συνεδρίασης της επιτροπής για τον καθορισμό των κατάλληλων χώρων για την προσωρινή μετεγκατάσταση των πλανόδιων στον Δήμο Ρόδου, την προσεχή Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, υπό την προεδρία του κ. Παναγιώτη Βενέρη, προϊστάμενου της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των όσων αποκάλυψε η «δημοκρατική» για τα λάθη στους αριθμούς των δύο μερίδων, που επελέγησαν, στις διαστάσεις τους, στα πρόχειρα τοπογραφικά αλλά και στο περιεχόμενο εγγράφου της Διεύθυνσης Δασών, ο δήμαρχος, επιρρίπτει τις ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Ρόδου…
Αναφερόμενος στο θέμα ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας είπε συγκεκριμένα τα εξής:
“Είδα ένα σχόλιο ότι κι εδώ η δημοτική αρχή απέτυχε. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε. 30 Αυγούστου πέρσι χωροθετήσαμε. Δεν την εφηύρε ο δήμαρχος ούτε το δημοτικό συμβούλιο την θέση. Αυτή η θέση προέκυψε από προηγούμενη δημοτική αρχή από νόμιμα συσταθείσα επιτροπή.
Το ακίνητο υποδείχθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου, συγκεκριμένης έκτασης. Από εκεί και πέρα υπήρχε συγκεκριμένη διαδικασία. Αφού τελείωσαν οι ενστάσεις, οι προσφυγές στα δικαστήρια και στην Αποκεντρωμένη, περιμέναμε και πίεζα τον γ.γ. της Αποκεντρωμένης για να τρέξουμε τις διαδικασίες και να υποδείξει για την χωροθέτηση.
Προχώρησαν στην έκταση αυτή. Το Δασαρχείο είπε ότι μέρος της έκτασης των 25 στρεμάτων εμπίπτει στην δασική νομοθεσία. Εμείς πήραμε ένα σχεδιάγραμμα που μας έλεγε ότι ήταν 23 στρέμματα αυτή η κτηματομερίδα. Ακολουθεί αυτοψία της επιτροπής.
Δεν έχω καμία ευθύνη για το πώς παρουσιάζονται οι τίτλοι των άρθρων και πώς θέλουν να τους παρουσιάσουν ορισμένες εφημερίδες -αν θέλουν να κάνουν το άσπρο-μαύρο, δικαίωμά τους. Εμείς δεν ακολουθούμε, δεν είναι αυτή η δουλειά μας.
Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με τον κ. Νίκο Θεοδωρίδη, που κι αυτός θέλει να δώσει λύση στην μεταστέγαση των ΡΟΜΑ. Είναι μια ‘καυτή πατάτα’ κι εμείς δεν φοβηθήκαμε να βάλουμε τα χέρια μας στην φωτιά. Η μετεγκατάσταση είναι καθαρά προσωρινή. Η συνεδρίαση της επιτροπής ορίστηκε για την επόμενη εβδομάδα”
Από επίσημα έγγραφα προκύπτουν, όμως, συνοπτικά τα εξής:
Την 31η Αυγούστου 2015 το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου αποφάσισε κατά πλειοψηφία τον καθορισμό δύο περιοχών στο νησί της Ρόδου και συγκεκριμένα τμημάτων των μερίδων 297α γαιών Ασγούρου συνολικής επιφάνειας 33.500 τ.μ. και 151-15 γαιών Αγίας Βαρβάρας – Τσαΐρι, έκτασης 19.000 τ.μ. για την εγκατάσταση των τσιγγάνων.
Την 21η Δεκεμβρίου 2015 ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος απέστειλε στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο, έγγραφο με το οποίο του γνωστοποίησε την ως άνω απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και του ζήτησε την προώθηση της διαδικασίας παραχώρησης της ΚΜ 151-15 γαιών Αγίας Βαρβάρας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Δήμο Ρόδου καθώς και τη χορήγηση των σχετικών κονδυλίων για την άμεση διαμόρφωση των δύο προσωρινών καταυλισμών.
Την ίδια ημέρα (21 Δεκεμβρίου 2015) ο δήμαρχος απέστειλε όμοιο έγγραφο στο Υπουργείο Οικονομικών (Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας Δωδεκανήσου) για την παραχώρηση της ΚΜ. 297α γαιών Ασγούρου, συνολικής επιφάνειας 33.500 τ.μ. από την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου.
Αφού ακολούθησαν κι άλλα έγγραφα και συναντήσεις (σχετικά έγραψε η «δημοκρατική») την 2α Ιουνίου 2016 του θέματος επιλήφθηκε αρχικώς η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου και αρμόδια τοπογράφος αποφάνθηκε ότι στο τοπογραφικό που είχε αποσταλεί, ο χώρος που ζητείται είναι στην κτηματομερίδα KM. 151-30 και όχι στην ΚΜ 151-15. Στην συγκεκριμένη μάλιστα έκταση η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου είχε εκδώσει την 13η Νοεμβρίου 2006 πράξη με την οποία χαρακτηρίζεται ως αναδασωτέα.
Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο χώρο εγκατάστασης σε τμήμα της κτηματομερίδας ΚΜ.297α γαιών Ασγούρου, διαπιστώθηκε ότι στο συνημμένο στο έγγραφο του Δήμου Ρόδου απόσπασμα δεν διακρίνονται τα όριά της, ούτε υπάρχει πίνακας συντεταγμένων ώστε να προσδιοριστεί η θέση του.
Την επομένη ημέρα ενημερώθηκε σχετικά με έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου η Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης Μετανάστευσης και Κοινών Υποθέσεων Νοτίου Αιγαίου. Στο έγγραφο τονίζεται εξάλλου ότι ο δεύτερος χώρος στην κτηματομερίδα ΚΜ.297α γαιών Ασγούρου η έκταση δεν έχει εμβαδόν 33.500 τ.μ. και ότι το συγκεκριμένο εμβαδόν προφανώς αναφέρεται στο σύνολο της μερίδας ΚΜ 297, ενώ η μερίδα βρίσκεται εντός ευρύτερης περιοχής, όπου εντοπίζονται δάση και δασικές εκτάσεις.
Την 5η Ιουλίου 2016 ενημερώθηκε σχετικά και ο Δήμος Ρόδου για τις συγκεκριμένες διαπιστώσεις.
Την 2α Αυγούστου 2016 το Τμήμα Αξιοποίησης – Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας και Κτηματολογίου του Δήμου Ρόδου, κατόπιν του από 11 Ιουλίου 2016 εγγράφου του Δήμου επιλήφθηκε της υποθέσεως και διενήργησε κτηματολογική έρευνα στα ακίνητα.
Διαπίστωσε ότι η ΚΜ 297 μερίδα ανήκει σε ιδιώτη και ότι οι μερίδες 297α και 297β, εμβαδού 23.600 τ.μ. και 9.000 τ.μ. αντίστοιχα, ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
Την 9η Αυγούστου 2016 ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, επανήλθε στο ζήτημα με έγγραφό του προς την Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, αποστέλλοντας συνημμένα την βεβαίωση του τμήματος Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου Ρόδου και ζητώντας να επιληφθούν σχετικά, αποστέλλοντας κτηματολογικό διάγραμμα της κτηματομερίδας 297α.
Την ίδια ημέρα ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος απέστειλε και έγγραφο στον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκο Θεοδωρίδη, αναφερόμενος στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της κτηματομερίδας 297α.
Ακολούθησε έλεγχος από επιτελείς της Διεύθυνσης Δασών στην συγκεκριμένη κτηματομερίδα και την 25η Αυγούστου 2016 η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου απέστειλε έγγραφο στον Δήμο Ρόδου και ενημέρωσε για τα εξής:
-Το εμβαδόν της συγκεκριμένης μερίδας είναι 19.858 τ.μ. και όχι 23.600 τ.μ. που αναφέρεται στο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας αλλά ούτε και 33.500 τ.μ. που αναφέρεται στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου.
-Το μη δασικό τμήμα της ίδιας μερίδας έχει εμβαδόν 6.952 τ.μ., ενώ το υπόλοιπο έχει τη μορφή δάσους.
-Από την δασική νομοθεσία δεν προκύπτει η δυνατότητα παραχώρησης δάσους για εγκατάσταση ΡΟΜΑ.
Πέραν των άλλων, ενημερώνεται ο Δήμος Ρόδου, ότι η γειτνίαση του συγκεκριμένου ακινήτου εμβαδού 6.952 τ.μ. απαιτεί την λήψη ιδιαίτερων αντιπυρικών μέτρων που θα πρέπει να σχεδιαστούν από την Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου και την ΠΥΡ και να αναληφθούν από τον Δήμο Ρόδου.
Θυμίζουμε ότι η «δημοκρατική» απεκάλυψε ότι το ίδιο ακίνητο είναι καταπατημένο και ότι ενημερώθηκαν και μέλη της επιτροπής αξιολόγησης από τον Δήμο Ρόδου, που πραγματοποίησαν στον χώρο αυτοψία.
Σημειώνεται εξάλλου ότι την 8η Σεπτεμβρίου 2016 το Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας απέστειλε το ως άνω έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών στην ΕΤΑΔ προκειμένου να επιληφθεί σχετικά λόγω αρμοδιότητας.
https://www.dimokratiki.gr/21-09-2016/o-dimarchos-psevdete-asistolos-ke-sto-thema-tis-metegkatastasis-ton-tsinganon/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.
Εμεις στο Κορακονερο υποφέρουμε ΜΕΡΑ-ΝΥΧΤΑ συγκατοικώντας με τα παρανομα και εγκληματικα στοιχεια τους ΓΥΦΤΟΥΣ.Κοβουν τους σωλήνες βενζίνης από τα αυτοκίνητα προκαλώντας ζημιες 300 ευρω για να κλεψουν βενζινη 5-10 ευρω!!!Και οι αρχες μας συμβουλεύονται το χιτλεροειδες ον τον ….βασιληα των γυφτων για το που θα πανε!!!Στα ΑΝΑΘΕΜΑ μαζι με αυτους που τους προστατευουν κρυφα στο Κορακονερο!!!!!και σιγουρα εχουν…τα ωφελη τους!!!!!ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΤΟΤΕ………