Ποιος επιμένει ακόμα ότι η Ελλάδα είναι μικρή χώρα; Οι αριθμοί από μόνοι τους καθιστούν έωλο το επιχείρημα καθώς φέτος θα μοιραστούμε/συγκατοικήσουμε την ίδια γη, ούτε λίγο ούτε πολύ, 40 εκατ. άνθρωποι! Περίπου 11 εκατ. αυτόχθονες Έλληνες και 29 εκατ. ξένοι επισκέπτες.
Αυτό προκύπτει από την εκτίμηση που έκανε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος για τις φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, με αφορμή ερώτηση του Euro2day.gr στο περιθώριο της παρουσίασης των βασικών κατευθύνσεων στις οποίες θα κινηθεί ο σύνδεσμος το επόμενο διάστημα, με βάση το επικαιροποιημένο στρατηγικό του σχέδιο.
Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ εκτίμησε πως φέτος είναι πολύ πιθανό να φθάσει συνολικά τα 29 εκατ. ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας, υπερκαλύπτοντας τον στόχο που είχε τεθεί για 28,5 εκατ. τουρίστες, συμπεριλαμβανομένων των επιβατών κρουαζιέρας.
Επίδοση η οποία-εφόσον επιβεβαιωθεί, θα βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στη διαφαινόμενη αύξηση κατά 800.000 επισκέπτες που εμφανίζεται να καταγράφει φέτος ο οδικός τουρισμός, κυρίως από την Τουρκία και τα Βαλκάνια.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ωστόσο, απέφυγε να κάνει λόγο για ρεκόρ αναφέροντας χαρακτηριστικά, πως δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια συστηματική μελέτη του οδικού τουρισμού στη χώρα μας ώστε να αποτιμηθεί το ποσοστό των ξένων που φθάνουν στη χώρα μας οδικώς για αναψυχή ή άλλους λόγους.
Στο μέτωπο των ταξιδιωτικών εισπράξεων, ωστόσο, ο ελληνικός τουρισμός μάλλον θα περάσει κάτω από τον πήχη των 14,5 δισ. ευρώ που είχε τεθεί αρχικά για φέτος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κι εν αναμονή της δημοσιοποίησης των στοιχείων επτάμηνου από την Τράπεζα της Ελλάδας , ο στόχος των 14,5 δισ. ευρώ εσόδων κρίνεται μάλλον αισιόδοξος με πιθανότερο σενάριο οι φετινές εισπράξεις να κινηθούν στα επίπεδα των 14 δισ. ευρώ. Κι αυτό, σύμφωνα με τον Γ. Ρέτσο, καθώς η μέση δαπάνη ανά ξένο επισκέπτη είναι μεν βελτιωμένη σε σχέση με το 2016, αλλά υπολείπεται των επιδόσεων του 2015.
Η παρουσίαση του τρίπτυχου εξωστρέφεια-συνέργειες-βιώσιμη ανάπτυξη» που αντιπροσωπεύει τους βασικούς άξονες του επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδίου του ΣΕΤΕ που παρουσιάστηκε χθες, σηματοδοτεί επί της ουσίας και την αλλαγή πλεύσης του συνδέσμου υπό τη νέα ηγετική του ομάδα.
Το έκανε σαφές ο Γ. Ρέτσος λέγοντας πως οι αναφορές σε ποσοτικά μεγέθη που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια (απαραίτητη όπως ανέφερε για να αναδειχθεί το ειδικό βάρος του τουρισμού) θα κάνουν μερικά βήματα πίσω για να παραχωρήσουν τη θέση τους στα θέματα που συνδέονται με τα ποιοτικά μεγέθη του χώρου.
Αλλαγή πλεύσης η οποία κρίνεται από παράγοντες του χώρου ως εκ των ουκ άνευ καθώς σε μεγάλο βαθμό έχουν επιτευχθεί οι ποσοτικοί στόχοι που είχαν τεθεί για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Τώρα, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, ήρθε η ώρα της εμβάθυνσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Παναγιώτης Δ. Υφαντής-euro2day.gr