Στην τελική ευθεία φαίνεται να εισέρχεται η προσπάθεια για την εξυγίανση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου, μετά την οριστική υπαγωγή της εταιρείας, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην “δημοκρατική” ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Δημήτρης Καραγιάννης: «Στις 26 Απριλίου έγινε οριστική υπαγωγή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στις αρχές Ιουλίου, είχαμε την οριστική αποδοχή όλων των πιστωτών της αίτησης υπαγωγής που υποβάλαμε, οπότε θα έχουμε 100% συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουμε, από τον επόμενο μήνα. Τα προβλήματα, βέβαια δεν έχουν λυθεί. Η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού βρίσκεται σε εξέλιξη και φυσικά, όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας. Εμείς υποβάλαμε την περασμένη Δευτέρα με την συντονίστρια του εξωδικαστικού συμβιβασμού κα Βενετσιάνου, ένα αίτημα προς το Πρωτοδικείο Ρόδου με το οποίο ζητούσαμε παράταση ενόψει της τροποποίησης του σχετικού Νόμου, όπου μας δίδεται η δυνατότητα να εντάξουμε και τις οφειλές του 2017. Η αίτηση συζητήθηκε την Τρίτη 18 του μηνός, και μας χορηγήθηκε τελικά η παράταση -παρά τις προσπάθειες και τις αντιρρήσεις της Τράπεζας Πειραιώς Leasing διότι δεν συναίνεσαν- ενώ στήριξε το αίτημά μας ο ΕΦΚΑ με την ΑΔΕ (που αποτελούν το πλειοψηφικό πακέτο των οφειλών). Συνεπώς, αφού άνοιξε η πλατφόρμα, βρισκόμαστε στο στάδιο να ανεβάσουμε τις οφειλές και του 2017 στο σύστημα. Θα γίνει η επεξεργασία των δεδομένων, θα ανεβάσουν και οι πιστωτές τις δικές τους και θα δούμε. Ενδεχομένως να ζητηθεί η παρέμβαση ειδικού πραγματογνώμονα ο οποίος θα ελέγξει την πρόταση και την μελέτη που έχουμε κάνει, θα γίνουν αντιπροτάσεις από τους πιστωτές κ.λπ. και φυσικά, θα οδεύσουμε προς την λύση. Θεωρώ ότι είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα, προχωράμε κανονικά, μας δόθηκε η παράταση και φυσικά, το αισιόδοξο μήνυμα είναι πως είμαστε ακόμη… ζωντανοί και μπορούμε και παλεύουμε».
Ο κ. Καραγιάννης εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι τελικά θα καταφέρει η Γεωργοένωση να εξυγιανθεί μέσα από αυτή την διαδικασία, καθώς είναι και η μοναδική λύση που απομένει για την σωτηρία της. «Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι η μόνη διέξοδος που έχουμε. Εάν δεν τα καταφέρουμε εκεί, σταματάνε όλα».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας θα κρατήσει σίγουρα μέχρι το τέλος του 2018 -ενώ η ανάρτηση των δεδομένων θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο.
«Μετά από αυτές τις εξελίξεις εκτιμούμε ότι θα υπάρξει λύση στα οικονομικά προβλήματα της Γεωργοένωσης, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο και φυσικά, η πορεία θα δείξει πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση», ανέφερε.
Η διοίκηση της Γεωργοένωσης δηλώνει πάντως πως ήταν ένα “μεγάλο βήμα” η υπαγωγή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό καθώς η επιχείρηση έχει περίπου 22 εκ. ευρώ χρέη.
Σημειώνεται ότι οι βασικοί και μεγαλύτερης εμβέλειας πιστωτές είναι: α) η “Τράπεζα Πειραιώς”, β) η “Πειραιώς Leasing”, γ) ο ΕΦΚΑ, δ) το Ελληνικό Δημόσιο.
Από την στιγμή που έγινε δεκτή η υπαγωγή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο κ. Καραγιάννης εκφράζει την πεποίθηση ότι θα ακολουθήσει και “κούρεμα” που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα ανέλθει στα 5-6 εκ. ευρώ, οπότε τα χρέη θα μειωθούν στα 16 εκ. ευρώ περίπου.
Η Γεωργοένωση λοιπόν, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την… σωτηρία της.
Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, εφόσον έγιναν δεκτές οι προτάσεις, θα μπορέσει να αποπληρωθεί το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας, επομένως θα μπορέσει να συνεχίσει την πορεία της, έχοντας ξεκαθαρίσει τις υποχρεώσεις της από το παρελθόν. Το μόνο που θα απομείνει από εκεί κι έπειτα, είναι να έχει βιώσιμη λειτουργία.
Ήδη πάντως, η Γεωργοένωση έχει ξεκινήσει με ένα “νοικοκύρεμα” στα έξοδά της (με περικοπές μισθών και λιγότερα κόστη) οπότε υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να υπάρξει πλεόνασμα το οποίο θα είναι -επίσης- αποδεκτό από τους πιστωτές.
«Εμείς οφείλουμε να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουμε την εταιρεία. Τόσο απέναντι στους συνεταιριστές που δημιούργησαν την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου το 1948 όσο και απέναντι στους εργαζόμενους, που δουλεύουν και βάζουν την ίδια τους την ψυχή εδώ μέσα» δηλώνει ο κ. Καραγιάννης.
Όσον αφορά τους συνεταιριστές, παραμένουν σε στάση αναμονής, παρακολουθώντας τις εξελίξεις με ενδιαφέρον και αγωνία για το μέλλον της ταλαιπωρημένης εταιρείας, αν και έχουν σταθεί ήδη στο πλευρό της επιχείρησης καθώς παρίστανται σε όλες τις συναντήσεις και εμφανίζονται θετικοί για να στηρίξουν κάθε βήμα της.
Να σημειωθεί πάντως, πως εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία η ΕΑΣΔ είναι αναγκασμένη να πουλήσει κάποια από τα περιουσιακά της στοιχεία, προκειμένου να κατεβάσει το χρέος που υπάρχει ώστε να είναι πιο βιώσιμο και να έχει περιθώριο να ρυθμιστεί.
«Εάν καταφέρουμε να την εξυγιάνουμε και γίνει οριστική αποπληρωμή όλων των χρεών της, θα προχωρήσουμε πλέον στο επόμενο βήμα που θα είναι ένα αναπτυξιακό επιχειρησιακό σχέδιο. Ήδη υπάρχει μια τάση στροφής στον πρωτογενή τομέα και μάλιστα από τους νέους. Σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ και η προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τα προϊόντα πιστοποίησης», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Γεωργοένωσης.
Επιγραμματικά, αναφέρουμε πως η ΕΑΣΔ έχει στην κατοχή της μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι σημαντικά: το ακίνητο που στεγάζει την ΕΑΣΔ και την κεντρική λαχαναγορά (25.000 τ.μ. – με 15.000 τ.μ. αποθηκευτικούς χώρους και καταστήματα), ένα ακίνητο στην περιοχή Καναμάτ, ένα ακίνητο επί της λεωφόρου Ρόδου-Λίνδου, ένα ακίνητο στα Καλαβάρδα, ένα κατάστημα στην πόλη της Κω, ένα ακίνητο με κατάστημα στο Πυλί της Κω, ένα ακίνητο στη Μαλώνα (που στεγάζει ένα ελαιοτριβείο), ένα ακίνητο στην Κατταβιά, ένα πυρηνελουργείο στις Καλυθιές, ένα ακίνητο στην Κάρπαθο και μερικά ακόμη.
https://www.dimokratiki.gr/21-09-2018/teleytaia-eykairia-gia-tin-easd-o-exodikastikos-symvivasmos/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.