Στο βέτο κατά των κυρώσεων στη Λευκορωσία επέμεινε η Κύπρος στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Λευκωσία έχει συνδέσει τη συναίνεση για τις κυρώσεις αυτές με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη παράνομη δράση της στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Η συνέχιση της συζήτησης για την Τουρκία παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορρέλ, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ενημερώνοντας τον Τύπο ότι στη συνέχεια οι υπουργοί Εξωτερικών θα ακολουθήσουν την καθοδήγηση των ηγετών.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι «υπάρχουν θετικά βήματα», όμως σημείωσε ότι η επέκταση των Navtex και των παράνομων γεωτρήσεων αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Ως εκ τούτου, όπως είπε, το ζήτημα παραπέμπεται στη συζήτηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής.
«Δεν έχουμε συμφωνία…»
Σε σχέση με την μη υιοθέτηση των κυρώσεων κατά τη Λευκορωσία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση, ότι «δεν είναι μυστικό ότι δεν έχουμε ομοφωνία γιατί μια χώρα δεν μετέχει στην ομοφωνία». Σημείωσε, δε, ότι δεν ήταν καν στην ατζέντα, καθώς στο COREPER αναγνωρίστηκε ότι από τότε δεν υπήρχε ομοφωνία.
Ο Μπορρέλ είπε ότι «είχαμε πολιτική συζήτηση» από την οποία αναγνωρίστηκε η ανάγκη να υπάρξουν κυρώσεις και τόνισε ότι «θα κάνω ό,τι μπορώ για να επιβληθούν». Μίλησε για «προσωπική δέσμευση» και τη συνέδεσε με «την αξιοπιστία της ΕΕ» και «το χτίσιμο της κοινής μας εξωτερικής πολιτικής». «Αν δεν τα κάνουμε τότε η αξιοπιστία μας τίθεται σε κίνδυνο» είπε όπως μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος», εξηγώντας ότι «θα τα καταφέρουμε» παραπέμποντας στο ΣΕΥ μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να εξηγήσει την παράλληλη διαδικασία κυρώσεις προς Τουρκία και Λευκορωσία (βάσει της απόφασης του Gymnich), ο Ύπατος Εκπρόσωπος απάντησε ότι «η απόφαση ήταν ότι οι νέες καταχωρήσεις θα ετοιμάζονταν το συντομότερο. Δεν είπαμε ότι πριν από τη Λευκορωσία θα το κάναμε για την Ανατολική Μεσόγειο και το ανάποδο».
«Το συντομότερο δυνατόν» σημείωσε. «Και όπως βλέπετε δεν υπάρχουν σήμερα ούτε για τη Λευκορωσία ούτε για την Τουρκία» σημείωσε. «Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσει τη σχέση με τη Τουρκία» δήλωσε ο Μπορρέλ και τόνισε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών θα εκτελέσουν την καθοδήγηση που θα λάβουν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
Πηγή: in.gr