Την παράνομη προσπάθεια της Τουρκίας να κατοχυρώσει de facto δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή που οριοθετείται από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του Νοεμβρίου 2019, ανέδειξε με ερώτηση στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε εκ νέου ότι το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας – Λιβύης για την οριόθετηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες έναντι τρίτων κρατών, γεγονός που έχει επικυρώσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ ζητά από την Ε.Ε. την αξιολόγηση της τουρκικής παραβατικότητας και την άμεση αντίδρασή της, δεδομένου ότι η Άγκυρα αμφισβητεί ευθέως την ελληνική δικαιοδοσία να διεξαγάγει έρευνες στα ελληνικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα στο Καρπάθιο Πέλαγος, στο Στενό της Κάσου και Ανατολικά της Κρήτης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:
«Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία σε μια προσπάθεια να κατοχυρώσει de facto δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή που οριοθετείται από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του Νοεμβρίου 2019, έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ προκλητικών ενεργειών σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, η τουρκική πλευρά αμφισβητεί ευθέως με παράνομη NAVTEX δικαιοδοσία της Ελλάδας να διεξάγει έρευνες στα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Κρήτης και Κάσου ενώ τουρκικά πολεμικά πλοία παρενοχλούν και εμποδίζουν το ευρωπαϊκό ερευνητικό σκάφος «Nautical Geo» γαλλικών συμφερόντων να διεξάγει έρευνες στην εν λόγω περιοχή.
Μετά τις κοινές δηλώσεις των 9 ηγετών της EUMED9 στην Αθήνα, που κάλεσαν την Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά, η Άγκυρα προκαλεί εκ νέου σκηνικό έντασης στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με έκνομες ενέργειες που συνοδεύονται από συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη κατασκοπείας και ηλεκτρονικού πολέμου.
Δεδομένου ότι το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας – Λιβύης για την οριόθετηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες,
ερωτάται η Επιτροπή :
– Με ποιό τρόπο σκοπεύει να αντιδράσει άμεσα επιδεικνύοντας έμπρακτη αλληλεγγύη στην Ελλάδα έναντι της τουρκικής παραβατικότητας;
– Πώς αξιολογεί την τουρκική στάση να δημιουργήσει τα τετελεσμένα στο Αιγαίο που επιχείρησε να επιβάλει με το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο;»