Της Πέγκυς Ντόκου
Στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία προχωρά το Νοσοκομείο Ρόδου σε συνεργασία με τις κατά τόπους υγειονομικές αρχές στα νησιά του νομού Δωδεκανήσου, για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος του θανατηφόρου ιού Έμπολα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένα ύποπτο ή πιθανό κρούσμα στην χώρα μας, ούτε και στην περιοχή μας, αλλά οι υγειονομικές αρχές έχουν λάβει σχετικές οδηγίες στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε προς την «δ» ο διοικητής του νοσηλευτικού μας ιδρύματος κ. Βασίλης Παπανικόλας, προτεραιότητα δίδεται στην ενημέρωση των Σωμάτων Ασφαλείας και στην παροχή εξοπλισμού στο νοσοκομειακό προσωπικό:
«Την προσεχή Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή θα ξεκινήσει μια σειρά από παρουσιάσεις στα Σώματα Ασφαλείας και στο ΕΚΑΒ της περιοχής μας διότι είναι οι άμεσα εμπλεκόμενοι. Οι παρουσιάσεις θα γίνονται στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Ρόδου από τους επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμόξεων κ.κ. Οικονόμου και Καραταπάνη. Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε ανάλογη ενημέρωση και στα άλλα νησιά και τις υγειονομικές μονάδες».
Να σημειωθεί ότι ο εξοπλισμός με ειδικές στολές, γάντια κ.λπ. υπάρχει και θα αποσταλεί εντός των ημερών σε όλες τις υγειονομικές μονάδες των νησιών της Δωδεκανήσου.
Με την σειρά του, ο κ. Πλάτσης από την Β’ ΔΥΠΕ, υπογράμμισε με δηλώσεις του προς την «δ», τα εξής:
«Εμείς στην Β’ ΔΥΠΕ κινούμεθα στο πλαίσιο της λήψης μέτρων ασφαλείας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και με τις επίσημες οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΙ. Παράλληλα, παρακολουθούμε τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία κ.λπ. και βρισκόμαστε ήδη σε αυξημένη ετοιμότητα, αλλά και σε άμεση επικοινωνία με το Λιμενικό, την ΕΛΑΣ, τα Σώματα Ασφαλείας και την υγειονομική υπηρεσία για την αντιμετώπιση εμφάνισης ενδεχόμενου κρούσματος.
Η ανησυχία είναι αυξημένη λόγω της ανεξέλεγκτης λαθρομετανάστευσης και των αποβιβάσεων στα νησιά του Αιγαίου, αλλά επειδή παρακολουθούμε στενά κάθε δραστηριότητα, είμαστε σε θέση να δηλώσουμε ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας”.
«Η Β’ ΔΥΠΕ προχωρά άμεσα σε ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού σε όλες τις υγειονομικές μονάδες της περιοχής ευθύνης της. Είναι πολύ σημαντικό, να υπογραμμίσω ότι σε κάθε νησί και ειδικά στα νησιά που δέχονται πολλούς μετανάστες όπως η Τήλος και η Σύμη, έχει προσδιοριστεί ένας χώρος απομονωμένος και μακριά από κατοικημένες περιοχές, όπου, εάν και εφόσον εντοπιστεί κάποιο ύποπτο κρούσμα, ο ασθενής θα φιλοξενείται εκεί μέχρι να μεταφερθεί στην Αθήνα, στο νοσοκομείο “Αμαλία Φλέμινγκ” εξηγεί ο κ. Πλάτσης.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες πολύ χαμηλού ρίσκου κινδύνου για εκδήλωση και εξάπλωση του ιού Έμπολα.
Όπως έγινε γνωστό, από τις χώρες, όπου παρουσιάστηκε ο θανατηφόρος ιός δεν υπάρχουν ούτε πτήσεις ούτε μετακινήσεις προς την χώρα μας, ενώ όλα τελούν υπό έλεγχο.