Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
Την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα βγαίνει από το Μνημόνιο» αλλά και την βεβαιότητα ότι «αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία προκειμένου να ολοκληρώσει τους στόχους της», εξέφρασε σε συνέντευξή του προς την «δημοκρατική», ο κ. Κώστας Τσιμάρας, Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας.
Εκφράζει την πεποίθηση ότι «και οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν θα θελήσουν να ανακόψουν την πορεία της κυβέρνησης και θα ψηφίσουν τελικά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ενώ ειδικά για την πρόσφατη επίθεση που δέχτηκε η ελληνική οικονομία, δηλώνει ευθαρσώς ότι «η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα -αφού υπάρχει πολιτική σταθερότητα».
Λέει ακόμη, ότι το «Λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου από το «Υπάρχουν κάπου λεφτά» του Αλέξη Τσίπρα, που όμως δεν μας τα εμφανίζει, αποδεικνύει ότι η χώρα δεν μπορεί να στηριχθεί σε μαγικές λύσεις.
Τέλος, μιλάει και για τη Ν.Δ. τονίζοντας ότι «δεν χρειάζεται συνέδριο» στην δεδομένη στιγμή.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Τσιμάρα, να ξεκινήσουμε με μια πρώτη δήλωση για το κλίμα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από την Βουλή. Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό;
Δεν μπορεί κανείς να πει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στην έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και στην αναπτυξιακή πορεία της, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Θεωρώ ότι και οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν θα θελήσουν να ανακόψουν την πορεία της κυβέρνησης και θα ψηφίσουν τελικά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μέσα σε αυτά τα δυόμισι χρόνια περίπου διακυβέρνησης της χώρας, δόθηκαν δείγματα γραφής, αλλά απαιτείται κι άλλος χρόνος για να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις. Μην ξεχνάτε πώς ήταν η Ελλάδα το 2012 όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς και πώς είναι τώρα. Κατανοούμε ότι ήταν δυόμισι πολύ δύσκολα χρόνια, αλλά σίγουρα δεν ολοκληρώθηκαν ακόμη οι στόχοι.
• Είστε αισιόδοξοι στη Ν.Δ. για την πορεία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας; Μήπως υπάρχουν ακόμη κρυφά χαρτιά τα οποία θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση όταν θα είναι η ώρα;
Αυτό δεν είμαι σε θέση να το ξέρω, θεωρώ όμως ότι ο πρώτος -δύσκολος- κύκλος έκλεισε. Τώρα εισερχόμαστε σε ένα νέο κύκλο, με καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα. Σε αυτό τον κύκλο, θα δώσουμε βάση στην κοινωνική διάσταση. Αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής για το τι μπορεί να κάνει και είναι η ώρα να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο.
• Τις τελευταίες ημέρες, η ελληνική οικονομία δέχτηκε μια μεγάλη επίθεση. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Κοιτάξτε. Η επίθεση έγινε και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό. Στο εσωτερικό, είχαμε την αντιπολιτευση να αμφισβητεί κάθε κυβερνητική πράξη, καλλιεργώντας έντονο αίσθημα ανασφάλειας και αποσταθεροποίησης. Από το εξωτερικό, διάφορα κέντρα προσπαθούν να σπεκουλάρουν το κυβερνητικό έργο σε κάθε ευκαιρία, για πολλούς λόγους. Θεωρώ ότι παρά τις όποιες προσπάθειες γίνονται και αηθείες επιθέσεις, η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Βαδίζει πλέον σε σταθερά βήματα και σε βάση γεγονότων που της δίνουν αέρα προοπτικής και ανάπτυξης της οικονομίας. Οι όποιοι προέβησαν σε αυτές τις προσπάθειες, πρέπει να καταλάβουν ότι είναι «χαμένος κόπος».
• Τελικά, η εκλογολογία καλά κρατεί. Εισερχόμεθα σε μια μακρά προεκλογική περίοδο αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες δεν είναι θετικοί στην διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Η θέση μου είναι ότι δεν πρέπει να πάμε ακόμη σε πρόωρες εκλογές. Και ο λόγος είναι ότι αυτή η χώρα θέλει πολιτική σταθερότητα και όχι αποσταθεροποίηση. Πέρασαν δυόμισι πολύ δύσκολα χρόνια και τώρα μπήκαμε σε μια νέα πορεία. Αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, θα ανακοπεί η αναπτυξιακή πορεία και όλες οι προσπάθειες και οι κόποι του ελληνικού λαού θα πάνε χαμένα. Ούτως ή άλλως, κανένα κόμμα δεν μπορεί να βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει να πηγαίνουμε σε εκλογές μέχρι να βρεθεί λύση. Δηλαδή, έξι μήνες πίσω σε διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις, κι άλλοι έξι μήνες αποσταθεροποίησης… Κανένας δεν το θέλει αυτό. Δεν εξυπηρετεί την πορεία της χώρας. Θεωρώ ότι αυτή η Βουλή πρέπει (και μπορεί) να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη για την οποία μιλάει ο Αντώνης Σαμαράς. Και μετά τα τέσσερα χρόνια, να κληθεί ο Έλληνας πολίτης στην κάλπη για να κρίνει την κυβέρνηση. Αν έκανε σωστά το έργο της, αν έφτασε και ολοκλήρωσε τους στόχους της. Πιστεύω ότι θα είναι άδικο να κριθεί τώρα η κυβέρνηση για τα δυόμισι αυτά χρόνια.
• Είστε αισιόδοξος ότι θα βγούμε τελικά από το Μνημόνιο και μάλιστα ένα χρόνο νωρίτερα όπως λέει ο Αντώνης Σαμαράς;
Είμαι αισιόδοξος γι’ αυτό. Και σας λέω ότι θα βγούμε τελικά από το Μνημόνιο και μάλιστα ένα χρόνο νωρίτερα. Πιστεύω στο φιλότιμο του Έλληνα πολίτη, ότι θα επιβραβεύσει το έργο της κυβέρνησης και κυρίως του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ανέλαβε την χώρα σε μια κατάσταση διάλυσης και την έφτασε μέχρι εδώ. Κακά τα ψέματα η Ελλάδα δεν είναι πια όπως πριν τις εκλογές του 2012.
• Η Ν.Δ. συμπλήρωσε 40 χρόνια από την ίδρυσή της. Εκτιμάτε ότι χρειάζεται το Συνέδριο «επανίδρυσης» όπως έχει ειπωθεί;
Κοιτάξτε. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται το Συνέδριο «επανίδρυσης». Η Ν.Δ. με την συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυσή της, είχε την ευκαιρία να αναβαθμιστεί και να φέρει πίσω στελέχη που ήταν αποστασιοποιημένα. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί. Η Ν.Δ. υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της χώρας όλα τα χρόνια. Οι Έλληνες το εκτιμούν αυτό και κυρίως οι ψηφοφόροι μας, οι οποίοι παρ’ όλο που δεν είναι ευχαριστημένοι από την συνύπαρξή μας με το Πασόκ, καταλαβαίνουν και κατανοούν ότι ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει.
• Σας ανησυχούν οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και 10 μονάδες;
Οι δημοσκοπήσεις, αποτελούν πάντα ένα εργαλείο που αποτυπώνει την κατάσταση την δεδομένη στιγμή. Δεν μπορώ να πω ότι μας ανησυχούν, αλλά σίγουρα, τις λαμβάνουμε υπόψη. Υπάρχει ένα μούδιασμα στο εκλογικό σώμα αλλά με την πάροδο του χρόνου ο πολίτης θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Το «Λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου από το «Υπάρχουν κάπου λεφτά»του Αλέξη Τσίπρα που όμως δεν μας τα εμφανίζει, αποδεικνύει ότι η χώρα δεν μπορεί να στηριχθεί σε μαγικές λύσεις. Η χώρα χρειάζεται σοβαρή δουλειά και πρόγραμμα.
https://www.dimokratiki.gr/21-10-2014/k-tsimaras-genikos-dntis-neas-dimokratias-chora-theli-politiki-statherotita-ke-ochi-apostatheropiisi/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.
Σε ποια οικονομικά δεδομένα βασίζει αυτές της παπαριές που λέει ο εν λόγο κύριος.