Ειδήσεις

Α.Σαμαράς: 500 εκατ. ευρώ ετησίως επενδύσεις και μείωση φόρων για τον τουρισμό

Σε μία δεκαετία ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας θα αυξηθεί κατά 50% –σπάζοντας το «φράγμα» των 30 εκατομμυρίων– εκτίμησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Ανοικτή Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ανακοινώνοντας, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει να επενδύει μισό δισ. ευρώ σε ετήσια βάση για τα επόμενα έξι χρόνια σε μεγάλες υποδομές τουρισμού και συναφών δραστηριοτήτων μέσω του ΕΣΠΑ.

Επιπροσθέτως, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ο ιδιωτικός τομέας υπολογίζεται να επενδύει 3 δισ. ευρώ ετησίως. «Αυτοί οι ρυθμοί επενδύσεων για το αναπτυξιακό μας σχέδιο», πρόσθεσε, «θεωρούνται απαραίτητοι και για τον τουριστικό κόσμο θεωρούνται εφικτοί». Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση του τομέα, σημείωσε ότι «θα βαδίσουμε σταδιακά σε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές», συμπληρώνοντας «όσο σταδιακά χρειάζεται για να μην ξαναγυρίσουμε σε ελλείμματα».

Για το 2014 εκτίμησε πως όλα δείχνουν ότι θα σπάσουμε τα ρεκόρ που πέτυχε ο ελληνικός τουρισμός το 2013. Σημειώνεται ότι πέρυσι ο αριθμός των αφίξεων από το εξωτερικό μαζί με τους επισκέπτες κρουαζιέρας έφθασε σε 20,1 εκατ. Επικαλούμενος μελέτες και εκτιμήσεις ανέφερε ότι το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον Τομέα θα προκαλέσει αλματώδη άνοδο του τουρισμού, αυξάνοντας την ετήσια ζήτηση κατά 10 δισ. ευρώ μέσα σε 5 χρόνια και κατά 25 δισ. ευρώ μέσα σε 10 χρόνια. Το «άλμα» του τουρισμού θα προέλθει κυρίως από αύξηση των επισκεπτών κατά περίπου 50% και ταυτόχρονη αύξηση της μέσης ημερήσιας τουριστικής δαπάνης κατά 30%. Μία τέτοια τουριστική αναγέννηση της χώρας θα αυξήσει κατά 18 δισ. ευρώ την ετήσια Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της ελληνικής οικονομίας και θα δημιουργήσει 220.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα σε 10 χρόνια, είπε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, το εμπορικό ισοζύγιο θα ενισχυθεί κατά 9 δισ. ευρώ, ενώ τα δημόσια έσοδα θα ενισχυθούν αντίστοιχα κατά 3 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των προϋποθέσεων που έθεσε ο κ. Σαμαράς για να γίνουν όλα αυτά είναι η σταθερότητα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε ότι «πάνω απ’ όλα χρειάζεται σοβαρότητα, όχι συνεχώς οργισμένες καταγγελίες που θυμίζουν μαθητικά δεκαπενταμελή».

Παράλληλα, στις άμεσες προοπτικές συμπεριέλαβε τη δημιουργία μεγάλων συνεδριακών κέντρων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και πολλαπλά σημεία για τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων. Ειδικά για την κρουαζιέρα σημείωσε ότι μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα, θυμίζοντας τις περιπέτειες που είχε ο κλάδος μέχρι την άρση του καμποτάζ. Σε ό,τι αφορά τις μαρίνες σημείωσε ότι από τις 32 που έχουμε σήμερα θα ξεπεράσουμε τις 70 και στα επόμενα δέκα χρόνια θα ξεπεράσουμε τις εκατό. Μεταξύ των στόχων που έθεσε ήταν και η ανάπτυξη καθετοποιημένων τουριστικών εκμεταλλεύσεων για την παραθεριστική κατοικία.

Σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης τόνισε ότι προχωράει με ταχείς ρυθμούς το Δασολόγιο, το Κτηματολόγιο, το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος παραλιακών περιοχών και τη χάραξη του αιγιαλού.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου