Ειδήσεις

Ο Κοτζιάς για Μέρκελ: Δικές της οι απόψεις για Τουρκία, όχι της ΕΕ

Η κυρία Μέρκελ δεν είναι ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο, και ως εκ τούτου μπορεί να έχει τις δικές της απόψεις που θα τις διατυπώσει εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αποφάσεις λαμβάνει το Συμβούλιο των Υπουργών ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς στην Αθήνα για την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στη Τουρκία και την προσφορά που φέρεται να μεταφέρει προς την Άγκυρα για διασύνδεση της ενταξιακής της πορείας στην ΕΕ με τη στάση της στο προσφυγικό, κάτι που συνεπάγεται και άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχει μπλοκάρει η Κύπρος.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ακόμα ότι ο ίδιος έχει καταγράψει «τις σκέψεις και τη θέληση της Γερμανίας», όσον αφορά τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας, αλλά αυτό, είπε, «δεν σημαίνει ότι είναι και θέληση συνολικά της Ευρώπης».

Συμφώνησε επίσης ότι πράγματι σειρά πολιτικών της ΕΕ παίρνουν, όπως τόνισε, πρωτοβουλίες προκειμένου να δεσμευτεί η Τουρκία σε μια συμπεριφορά που να μειώνει την ένταση του προσφυγικού προβλήματος στη Δυτική Ευρώπη.

Κλείνοντας σήμερα τη διήμερη Διεθνή Διάσκεψη για το «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό στην Μέση Ανατολή», ο οικοδεσπότης κύριος Νίκος Κοτζιάς κλήθηκε να σχολιάσει και το θέμα της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι το ζήτημα του αγωγού του νερού συνδέεται κατά τη γνώμη του και με το ζήτημα της επιδίωξης ορισμένων – και της Τουρκίας – να υπάρξει και ο αντίστροφος αγωγός φυσικού αερίου. Αλλά δεν επεκτάθηκε περισσότερο στο θέμα, το οποίο, είπε, θα συζητήσει διεξοδικά με την κυπριακή ηγεσία την επόμενη εβδομάδα, 26-28 Οκτωβρίου, που θα επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο.

Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι πιστεύει πως «οποιαδήποτε δύναμη, άνθρωπος, κράτος, προσωπικότητα, συλλογικότητα, διεθνής οργανισμός, θέλει λύση του Κυπριακού, θα πρέπει αυτή η λύση να είναι ένα κράτος πλήρως ανεξάρτητο και κυρίαρχο στα πλαίσια της σημερινής παγκοσμιοποίησης, διότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Πιστεύω ότι ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει ανάγκη εγγύησης από τρίτα κράτη. Πιστεύω, επίσης, ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει πολλαπλώς τη Συνθήκη των Εγγυήσεων και οι εγγυήσεις που έρχονταν από το παρελθόν αφορούσαν προστασία που παρέχει το άλφα κράτος στο βήτα έναντι τρίτων, δεν ήταν εργαλείο κατοχής από το κράτος άλφα του κράτους βήτα».

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε, τέλος, ότι το σύστημα των εγγυήσεων είναι ξεπερασμένο, ότι δεν συνάδει με την πρακτική που έχει ακολουθήσει η Τουρκία, ούτε και με το διεθνή νόμο και τις συμβάσεις του ΟΗΕ όπως είναι σήμερα. «Άρα πρέπει να τελειώνει», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι κατά τη γνώμη του δεν μπορεί να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα χωρίς να έχει τελειώσει η κατοχή ή να προβλέπεται το τελείωμα με τη συμφωνία.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου