Ειδήσεις

Στη Ρόδο ο γνωστός συγγραφέας Π. Τατσόπουλος

Για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του με τίτλο «Γκαγκάριν – Ο κόσμος από χαμηλά» (Εκδόσεις – Οξύ), βρέθηκε χτες στην Ρόδο, καλεσμένος από το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου, ο γνωστός συγγραφέας κ. Πέτρος Τατσόπουλος.
Αποφεύγοντας οποιαδήποτε πολιτική τοποθέτηση, ο κ. Τατσόπουλος μίλησε για το βιβλίο του, το οποίο αποτελεί ένα αφήγημα για την cult ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας,.
«Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζω βιβλίο στη Ρόδο, ελπίζω να είναι…. γουρλίδικη. Ωστόσο έχω ευχάριστες αναμνήσεις από αυτό τον τόπο. Είναι το τελευταίο μου βιβλίο, το οποίο άρχισα να γράφω το 2010 και το τέλειωσα φέτος το καλοκαίρι. Με απασχόλησε πάρα πολύ, διότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του βιβλίου έπρεπε να το αφιερώσω στην έρευνα για να βρω το υλικό. Όλα όσα περιγράφονται στο βιβλίο είναι πραγματικά. Στα ελληνικά δεν είναι τόσο διαδεδομένος ο όρος non-fiction novel (μη-μυθοπλαστικό μυθιστόρημα). Πρόκειται για ένα αφήγημα που έχει γραφτεί υπό τον τύπο μυθιστορήματος αλλά με πραγματικό υλικό» δήλωσε ο συγγραφέας.
Όπως είπε, επειδή ο τίτλος του βιβλίου, παραπέμπει στον Γιούρι Γκαγκάριν, όλοι θα περίμεναν έναν τίτλο κάτι σαν ‘Ο κόσμος από ψηλά’ γιατί ήταν ο πρώτος κοσμοναύτης στην ιστορία της ανθρωπότητας που πήγε στο διάστημα, το 1961. Ωστόσο, ένας από τους κύριους λόγους που επιλέχθηκε ήταν ότι ο σοβιετικός κοσμοναύτης, ήταν πολύ κοντός και είχε ύψος μόλις 1,57 μ!
«Αυτός ο άνθρωπος που έβλεπε τον κόσμο από τόσο χαμηλά, ήταν εκείνος που είδε τελικά τον κόσμο από τόσο…. ψηλά! Αυτό δεν είναι όμως το μόνο παράδοξο στην ιστορία του Γκαγκάριν. Διότι εκείνος ήρθε δέκα μήνες μετά στην Ελλάδα, ως πρεσβευτής ειρήνης στις 12 Φεβρουαρίου του 1962, θέλοντας να μας καθησυχάσει ότι ο Νικήτα Χρουτσόφ, τότε γ.γ. του ΚΚΕ της Σοβιετικής Ένωσης, δεν επρόκειτο να ρίξει πυρηνικά όπλα πάνω στην Ακρόπολη, όπως είχε απειλήσει ότι θα κάνει από την στιγμή που η Ελλάδα ήταν αποθήκη για πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ο κ. Γκαγκάριν ήθελε να διαφημίσει το σοβιετικό μοντέλο της εποχής που μπορούσε να μετατρέψει συνηθισμένα αγροτόπαιδα. Από εκεί και πέρα, υπήρξε μια σειρά από παρενέργειες, τις οποίες ούτε ο Γκαγκάριν φανταζόταν, ούτε η ελληνική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή εκείνο τον καιρό φανταζόταν, διότι έμπλεξε με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κ.λπ. Ο ίδιος ο Γκαγκάριν το μόνο που γνώριζε από την Ελλάδα, ήταν μόνον τον Ίκαρο και τον Μανώλη Γλέζο (επειδή τότε ήταν γραμματόσημο)».
Σε μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις, αρκετές δεκαετίες αργότερα, ο γιος του γνωστού Χάρρυ Κλυν –Νικόλας Τριανταφυλλίδης, δημιούργησε ένα μαγαζί για τον Γκαγκάριν στην οδό Λιοσίων ως έναν πόλο έλξης για τους ανθρώπους ενός πολιτισμού, παραγνωρισμένου. Το μαγαζί αυτό στη Λιοσίων, που διοργανώνει τα cult festival κάθε χρόνο εδώ και δέκα-δώδεκα χρόνια είναι ένας πόλος έλξης που συσπειρώνει και απενοχοποιεί μια ολόκληρη γενιά η οποία βρίσκει σε αυτά τα έργα της κουλτούρας (μουσικά, κινηματογραφικά ή άλλα) κάποιες ποιοτικές ή συναισθηματικές αρετές, διασκεδάζει μ’ αυτά και ψυχαγωγείται.
«Υπάρχει η επίσημη ιστορία, η αυστηρά πολιτική ιστορία την οποία διδασκόμαστε στα σχολεία που ονομάζουμε ‘μακρο-ιστορία’. Δεν υπάρχουν όμως στοιχεία της ‘μικρο-ιστορίας’, που πολλές φορές διαμορφώνουν την συνείδηση και την ταυτότητα ενός λαού. Υπάρχουν ορισμένες ‘αντισυμβατικές’ φιγούρες που επικάλυψαν αντίστοιχες της επίσημης ιστορίας. Είμαι βέβαιος πώς αν βγείτε να ρωτήσετε τους σημερινούς εικοσιπεντάρηδες αν ξέρουν, για παράδειγμα, τον Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα (που έχει μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος ‘Πρωθυπουργός της Αποστασίας’) ή τον Κώστα Γκουσγκούνη, τα αποτελέσματα θα είναι συντριπτικά υπέρ του δεύτερου, τον πρώτο μπορεί να μην τον γνωρίζει κανείς. Υπάρχει, λοιπόν, μια ιστορία των τελευταίων 70 χρόνων, που δεν έχει ειπωθεί και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Αυτό που προσπαθώ στο βιβλίο είναι να αποτελεί ένα ευχάριστο ανάγνωσμα» δήλωσε ο Τατσόπουλος.
Το βιβλίο του κ. Τατσόπουλου με τίτλο «Γκαγκάριν – Ο κόσμος από χαμηλά», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις – Οξύ και επρόκειτο να παρουσιαστεί χθες βράδυ, στη νέα πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου