Ν. Σαντορινιός: Η κανονικότητα στην Υγεία των νησιών σημαίνει να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες, όπου και αν κατοικούν. Το κράτος οφείλει να διασφαλίζει την υγεία στα νησιά»
Με 2 αναφορές προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Κικίλια, ο Νεκτάριος Σαντορινιός αναδεικνύει, και στη Βουλή, τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν οι δομές Υγείας των νησιών και συγκεκριμένα το ΠΙ Γενναδίου και το ΠΠΙ Κάσου.
Η Νότια Ρόδος έχει ισότιμο δικαίωμα στην 24ωρη πρόσβαση στην Υγεία
Μεγάλη αναστάτωση, όπως σημειώνει ο Βουλευτής, στην μια εκ των αναφορών του, έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Νότιας Ρόδου μετά την απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου να μην εγκρίνει πια εφημερίες ιατρών στα περιφερειακά ιατρεία, με αποτέλεσμα το Γεννάδι και συνολικά η Νότια Ρόδος, μετά το πέρας του ωραρίου του ΠΙ, να μένει χωρίς ιατρική κάλυψη. Η συγκεκριμένη περιοχή, όπως αναφέρει και το υπόμνημα της επιτροπής αγώνα, στο οποίο βασίστηκε η αναφορά, καλύπτει 10 χωριά, ενώ στην έκτασή της λειτουργούν 3 σχολεία και συνολικά διαμένουν 5.000 κάτοικοι τον χειμώνα, που τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός αυτός ξεπερνά τους 30.000. Όπως υπογραμμίζει ο Νεκτάριος Σαντορινιός από τα πληθυσμιακά στοιχεία και μόνο, γίνεται κατανοητό πως το ΠΙ Γενναδίου αποτελεί την πιο προσβάσιμη και ασφαλή επιλογή σε έκτακτα περιστατικά για μεγάλη μερίδα κόσμου του νησιού και η μη διακοπτόμενη λειτουργία του είναι άμεση ανάγκη.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας, εκτός της άρσης της απόφασης για απαγόρευση λειτουργίας των ΠΙ, εκτός ωραρίου, με εφημερίες, την επιπλέον στήριξη του Γενναδίου με προσλήψεις μόνιμων ιατρών καθώς και κατάλληλου προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία και του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ στην Νότια Ρόδο.
Με λουκέτο απειλούνται και τα ΠΠΙ των μικρών νησιών, όπως αυτό της Κάσου
Περαιτέρω, ιδιαίτερο πρόβλημα φαίνεται να παρουσιάζεται και στις δομές υγείας των μικρών και δυσπρόσιτων νησιών του Αιγαίου, καθώς η Κυβέρνηση δεν ανανεώνει τις θέσεις των οπλιτών- ιατρών που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και που κάλυπταν σημαντικές ανάγκες των νησιωτών. Επικεντρώνοντας στο πρόβλημα της Κάσου και στην λήξη της θητείας του στρατιωτικού γιατρού που μέχρι τώρα στελέχωνε το ΠΠΙ του νησιού, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, στην αναφορά του επισημαίνει ότι η άσκηση νησιωτικών πολιτικών στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για κάθε Κυβέρνηση. Οι δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζει το ΠΠΙ Κάσου από την έλλειψη προσωπικού και ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς γιατρό οι κάτοικοι του νησιού είναι μείζον θέμα ώστε άμεσα πρέπει να ληφθούν ενέργειες.
Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσε έντονα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την τόνωση της πρωτοβάθμιας υγείας στα νησιά. Ο θεσμός του οπλίτη- ιατρού, που έδινε την δυνατότητα σε φαντάρους γιατρούς να εκπληρώσουν την στρατιωτική τους θητεία κάνοντας το αγροτικό τους σε κάποιο απομακρυσμένο νησί, τα επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς που επέλεγαν τις νησιωτικές περιοχές, το πλάνο πολιτικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών για πολυεπίπεδα κίνητρα ενίσχυσης της υγείας στα νησιά και φυσικά τα νέα νοσοκομεία που λειτούργησαν την προηγούμενη τετραετία, ήταν απτές αποδείξεις ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νοιαζόταν πραγματικά.
Στην νέα αυτή περίοδο φαίνεται ότι αποδομείται αυτή η προσπάθεια και όπως δηλώνει ο βουλευτής Δωδεκανήσου, πρέπει ο κ. Κικίλας και η Κυβέρνηση της ΝΔ να μας εξηγήσουν τι σκοπεύουν να κάνουν με το πλάνο των 10.000 προσλήψεων στην Υγεία που είχε ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2022, αν θα ξεπαγώσουν την 2Κ/2019 με τις εκκρεμείς προσλήψεις 1.100 θέσων νοσηλευτών –παραϊατρικού προσωπικού και θα προχωρήσουν στην πρόσληψη, που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη Κυβέρνηση για άλλες 1500 θέσεις μονίμων νοσηλευτών-λοιπών εργαζομένων.
Η κανονικότητα στην Υγεία των νησιών σημαίνει να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες, όπου και αν κατοικούν. Η Κυβέρνηση οφείλει να δείξει σχέδιο και αποφασιστικότητα. Τα νησιά και οι κάτοικοι τους περιμένουν απαντήσεις.