Το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Δωδεκανήσου (ΙΝΚΑ), σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ενημέρωσης και Προστασίας καταναλωτών, διοργάνωσαν δύο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και επίκαιρες ομιλίες.
Η πρώτη ομιλία με θέμα «Διατροφικές απειλές στην καθημερινή ζωή» ήταν ανοιχτή στο κοινό και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2019. Ομιλητής ήταν ο κύριος Νίκος Κατσαρός, π. Πρόεδρος Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας ”New York College”, Eπίτιμο μέλος και Σύμβουλος Ελέγχου Τροφίμων ΙΝ.ΚΑ Δωδεκανήσου και Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος.
Η δεύτερη ομιλία απευθυνόταν στους μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» και στους μαθητές του 4ου Λυκείου Ρόδου και πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019 στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα» των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ». Το θέμα της ομιλίας ήταν «Υγιεινή διατροφή για μαθητές και αθλητές».
Τον κ. Κατσαρό προλόγισε ο κ. Γεώργιος Ευγενικός, Πρόεδρος ΙΝΚΑ Ινστιτούτο Καταναλωτών Δωδεκανήσου και Γενικός Γραμματέας του ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος. Στην αρχή του λόγου του, ο κ. Ευγενικός όρισε τον καταναλωτή πολίτη και ανέφερε τον βασικό σκοπό του ΙΝΚΑ, Η υγιεινή (μεσογειακή) διατροφή και η σωματική άσκηση
Ο κ. Κατσαρός ξεκίνησε την ομιλία του ορίζοντας την υγιεινή διατροφή ως τη διατροφή που βοηθάει στη διατήρηση ή τη βελτίωση της υγείας μας με τον εφοδιασμό απαραίτητων θρεπτικών συστατικών (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά κ.ά.), φέρνοντας ως ιδανικό παράδειγμα τη μεσογειακή διατροφή.
Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην υγεία μας όμως, είναι αναγκαίο να συνδυάζεται η υγιεινή διατροφή με την άσκηση, ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες ασθενειών (παχυσαρκία, καρδιοαγγειακά προβλήματα κ.ά.).
Η μεσογειακή διατροφή
Το 2010 η UNESCO αναγνώρισε τη μεσογειακή διατροφή ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και αιώνιο σύμβολο υγείας, ευζωίας και μακροζωίας. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι η αφθονία τροφών φυτικής προέλευσης, το ελαιόλαδο, η καθημερινή λήψη μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών, η κατανάλωση ψαριών και πουλερικών (όχι όμως σε καθημερινή βάση), μελιού κ.ά.
Η ανθυγιεινή διατροφή και η επίδρασή της στο περιβάλλον
Η ανθυγιεινή διατροφή αποτελεί αιτία ασθενειών που μπορούν να μας οδηγήσει μέχρι και σε θνησιμότητα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως, εκτός από τον ίδιο τον άνθρωπο, η κακή διατροφή επηρεάζει και το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί πως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή περισσότερο κι από τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, αφού η παραγωγή μεθανίου από τα βόεια ζώα μεγαλώνει την τρύπα του όζοντος, εντείνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Επίσης, η καλλιέργεια των οπωροκηπευτικών με λιπάσματα και φυτοφάρμακα απαιτεί μεγάλη δαπάνη ενέργειας, ενώ περιοχές όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και τα Δωδεκάνησα θα απειληθούν με ερημοποίηση τα επόμενα χρόνια.
Συμπεράσματα
Η ενίσχυση του διατροφικού πολιτισμού είναι υπόθεση όχι μόνο των αρμόδιων φορέων, αλλά όλων μας. Ζητούμενο είναι η προώθηση της παραδοσιακής διατροφής και η επιστημονική τεκμηρίωση από τις επιστημονικές κοινότητες για τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής ελληνικής δια-τροφής, ούτως ώστε να διαφυλάσσουμε την υγεία μας.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Νίκο Κατσαρό για την ενδιαφέρουσα ομιλία που στο κοινό και στους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» αλλά και του 4ου ΓΕΛ Ρόδου καθώς και για την επίλυση των αποριών τους με το πέρας της ομιλίας του.