Με «φορτωμένο» πρόγραμμα βρέθηκε χτες, Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, στη Ρόδο η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, συνοδευόμενη από δύο μέλη της Ολομέλειας, τους καθηγητές κα Δέσποινα Μουζάκη και κ. Νίκο Κανελλόπουλο.
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Αρχικώς, η κα Αγγελοπούλου επισκέφθηκε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου είχε συνεργασία με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και ακολούθησαν δηλώσεις και ανταλλαγή δώρων.
«Είναι εξαιρετική τιμή και μεγάλη μας χαρά να υποδεχόμαστε σήμερα την πρόεδρο της Επιτροπής ‘Ελλάδα 2021’ κ. Γιάννα Αγγελοπούλου με τους συνεργάτες της, σε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη αλλά ταυτόχρονα μία περίοδο που αναδεικνύει ευκαιρίες και μέσα από τις προκλήσεις μπορούμε να κοιτάξουμε πραγματικά και μέσα από το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον –με την ματιά αυτή που μας έκανε να ξεχωρίσουμε χιλιάδες χρόνια σε μια υπέροχη Ιστορία. Αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση διότι στο τιμόνι αυτής της μεγάλης προσπάθειας βρίσκεται η κα Αγγελοπούλου η οποία στο παρελθόν, μας έκανε περήφανους με την δουλειά της σε αντίστοιχους εθνικούς αγώνες και γι αυτό δηλώνουμε κι εμείς την συμμετοχή μας, μέσα σε αυτό τον μεγάλο αγώνα τον οποίο η χώρα δίνει. Παρά το γεγονός πως τα Δωδεκάνησα δεν συμμετείχαμε τότε, νομίζουμε ότι είμαστε αυτό που ο 4ος άξονας του ‘Ελλάδα 2021’ περιγράφει ως παράθυρο στο μέλλον και σε αυτό θα βρείτε τους πιο πιστούς συμμάχους σας, σε αυτόν εδώ τον υπέροχο τόπο που έδινε, δίνει και θα συνεχίσει να δίνει ύψος, ανάστημα, ευκαιρίες σε μια Ελλάδα που το έχει ανάγκη. Σας καλοσωρίζουμε κι ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας, την οποία επιτυχία θα συνυπηρετήσουμε» δήλωσε ο κ. Γ.Χατζημάρκος.
«Εγώ ευχαριστώ, τον φίλο Γιώργο, τον Γιώργο Χατζημάρκο, έναν άνθρωπο με μεγάλη παιδεία αλλά και πάρα πολλά όνειρα. Και είναι αυτό που χρειαζόμαστε γι αυτή την Επέτειο. Αυτή η Επέτειος δεν μπορεί να σημαίνει μόνο παρελθόν.
Γιατί από το παρελθόν παίρνουμε μαθήματα, από το παρελθόν έχουμε εμπειρία, γνωρίζουμε τι αντοχές και τι ανθεκτικότητα έχουμε και όσα όνειρα έχουμε για το μέλλον μας, δικαιούμαστε να τα σχεδιάσουμε. Αυτή η Περιφέρεια, έχει αυτό το ιστορικό παράδοξο: έχει τις Κυκλάδες (που ήταν το πρώτο διοικητικό κέντρο της Ελλάδας) και τα Δωδεκάνησα που ενσωματώθηκαν πολύ αργότερα με την Μητέρα Πατρίδα με διαφορά ενός αιώνα. Ένα…. χωνευτήρι Πολιτισμών, έναν τρόπο ζωής που δείχνει ότι αυτός ο κόσμος, και από κατοχές πολλές έχει περάσει αλλά έχει σταθεί κι έχει βοηθήσει.
Δεν συμφωνώ με αυτό που είπες αρχικώς, γιατί οι άνθρωποι από εδώ, έκαναν την Επανάστασή τους, μυήθηκαν από την Φιλική Εταιρεία αλλά προδόθηκαν και γι αυτό δεν προχώρησε. Όμως, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, όπως οι Έλληνες όταν πάμε σε όλο τον κόσμο, διαπρέπουμε και αγαπάμε τον τόπο μας όσο μακριά κι αν είμαστε, έτσι κι αυτοί που έφυγαν, που πήγαν στην Ευρώπη, στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην Αίγυπτο, βοήθησαν οικονομικά την χώρα μας. Ο σύγχρονος πατριωτισμός, είναι ‘δίνω στην χώρα μου, ό,τι μπορώ να δώσω’! Εσείς, εντυπωσιάζετε γιατί το βλέμμα σας είναι στον 4ο άξονα της Φιλοσοφικής Επιτροπής. Η Φιλοσοφία έχει 4 άξονες: ο πιο βασικός είναι το παράθυρο στο μέλλον. Γιατί οι προηγούμενοι άξονες που λένε να κοιτάξουμε την Ιστορία μας, να τιμήσουμε τους ανθρώπους μας, να δείξουμε ότι αγαπάμε τον τόπο μας επικεντρώνονται στο τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Πώς θα στηρίξουμε την χώρα μας, μόνο με τον σεβασμό και την αγάπη; Όχι, αλλά δημιουργώντας δυνατότητες για να αναπτυχθούν όλες οι περιοχές της χώρας. Ειδικά μια τέτοια περιοχή όπως η δική σας που είναι ναυαρχίδα, γιατί η εξωστρέφειά της, την έχει κάνει να γνωρίζει πάρα πολλά από τα τεκταινόμενα στον κόσμο. Έχει και τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και χαιρόμαστε διότι και να συζητήσουμε είμαστε έτοιμοι αλλά βασικά, να δούμε αυτά όλα που έχετε προτείνει πώς μπορούμε κι εμείς να βοηθήσουμε για να γίνουν πραγματικότητα», είπε η κα Αγγελοπούλου.
Ο καθηγητής κ. Νίκος Κανελλόπουλος τόνισε: «Βρισκόμαστε στην περιοχή η οποία είναι ένα ‘εκκολαπτήριο’ βιώσιμων δράσεων επιχειρηματικών εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εμείς, στηρίζουμε τις βιώσιμες δράσεις, τον 4ο άξονα και για τα προϊόντα και για τις υπηρεσίες, που έχετε. Θα θέλαμε να δούμε τουριστικές δράσεις, θεματικές (διότι είμαστε στην εποχή των συνεργασιών, της εξωστρέφειας αλλά και της ειδίκευσης). Οπότε για μένα είναι πολύ σημαντικό να αναγνωριστούν όλες αυτές οι πολύ πετυχημένες προσπάθειες που κάνετε».
Τέλος, η καθηγήτρια κα Δέσποινα Μουζάκη τόνισε:
«Έχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα. Έχουμε δεχτεί προτάσεις από όλη την Ελλάδα γιατί η Επιτροπή έχει ανοίξει την πλατφόρμα της σε προτάσεις για όλο τον κόσμο, για τον εορτασμό που ετοιμάζουμε. Μπορούν σε αυτόν εδώ τον τόπο να αναπτυχθούν νέες προτάσεις εναλλακτικού τουρισμού το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό καθώς και νέοι τρόποι επιχειρηματικότητας που θα αποτελέσουν πηγή πλούτου για την Ελλάδα –και πολιτιστικού και ουσιαστικού».
Μάλιστα η κα Αγγελοπούλου αναφέρθηκε και στον κινηματογράφο ο οποίος μπορεί να αναπτυχθεί στην χώρα μας. «Όταν λέμε για θεματικό τουρισμό είναι να εκμεταλλευτείτε τις μοναδικότητες που έχετε και να τραβήξετε ενδιαφέρον επιχειρηματικό για έσοδα που σημαίνει προκοπή για την κοινωνία», κατέληξε.
Ο περιφερειάρχης, χάρισε ως δώρο στην κα Αγγελοπούλου μια αναμνηστική πλάκα ροδίτικης τεχνοτροπίας με το έμβλημα του Ελλάδα 2021.
ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
Ακολούθως, μετά την Περιφέρεια, η κα Αγγελοπούλου με τους συνεργάτες της επισκέφθηκαν τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο με τον οποίο είχαν σύντομη συνομιλία και στη συνέχεια μετέβη στο Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης την υποδέχτηκε στην αίθουσα εθιμοτυπίας.
Στην αίθουσα εκτέθηκε και ο γνήσιος πίνακας του Νίκου Εγγονόπουλου, ‘Ο όρκος της Φιλικής Εταιρείας’ που ανήκει στην Συλλογή της Πινακοθήκης της Ρόδου.
Καλωσορίζοντας την κα Αγγελοπούλου ο δήμαρχος είπε:
«200 χρόνια από το 1821, το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο μέλλον. Εμείς σαν Ρόδος, σας διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε δεσμευμένοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας μαζί σας, για να βοηθήσουμε την χώρα να δείξει ότι τα 200 χρόνια που πέρασαν, ήταν χρόνια τα οποία η Ελλάδα πρόσφερε πολλά στην Ευρώπη, στον κόσμο ολόκληρο αλλά και τα επόμενα χρόνια που θα έρθουν είναι αυτά τα οποία, κρινόμενα από τα 200 χρόνια που πέρασαν θα γράψουν την Ιστορία με την οποία θα δείξουμε στον κόσμο τι πραγματικά αξίζουμε. Είμαστε για τα δύσκολα και ξέρουμε να περνάμε πάνω από τον πήχη. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζοντας το παρελθόν, τα κατορθώματα, τα λάθη μας, τις δύσκολες στιγμές και τις εύκολες, θα μας δώσει την δυνατότητα να δώσουμε περισσότερο φως στον κόσμο, θα δώσουμε περισσότερη Ελλάδα στον κόσμο και να φέρουμε τον κόσμο στην χώρα μας. Πολλοί Δωδεκανήσιοι, Ροδίτες, έδωσαν στην Επανάσταση χωρίς να αναζητήσουν τίποτε. Και είμαι βέβαιος ότι η Ρόδος έχει ακόμη πολλά να προσφέρει. Σας παρακαλούμε να ενώσετε τους Έλληνες γι ακόμη μια φορά και τους Έλληνες στο εξωτερικό».
Τοποθετούμενη η κα Αγγελοπούλου τόνισε:
«Με τον δήμαρχο, γνωριζόμαστε από την προσπάθεια για το 2004. Το παράπονό του ήταν ότι η Ρόδος δεν έγινε ολυμπιακή πόλη. Έχει όμως την ευκαιρία τώρα, σε αυτή την μεγάλη γιορτή, την ευκαιρία που έχει η Ελλάδα να ετοιμαστεί για το μέλλον, να παίξει έναν πολύ μεγάλο ρόλο. Ήταν εκείνος που μας έλεγε ότι η Ρόδος έχει ολυμπιονίκες, τον Διαγόρα. Όσον αφορά στις προτάσεις που λαμβάνουμε ο Δήμος Ρόδου έχει τιμήσει με το παραπάνω αυτό που λέμε ‘παράθυρο στο μέλλον’. Γιατί σκέφτεται για το καλό των δημοτών και την αύξουσα αξία του –που είναι η πόλη του και οι κάτοικοί του. Οι προτάσεις για την ηλεκτροκίνηση είναι ένα παράθυρο στο μέλλον. Πάτε πολύ καλά και είμαστε δίπλα σας. Επειδή ο δήμαρχς μού έχει μιλήσει για τα όνειρά του και για το περιβάλλον, θεωρώ ότι πάει χέρι χέρι με την οικονομική και την τουριστική ανάπτυξη. Αυτό χρειάζεται και η Ελλάδα. Να αναδείξουμε τις δυνατότητές μας. Οι Έλληνες αγαπάμε την πατρίδα μας αλλά πρέπει να πούμε τι έγινε σε αυτή την χώρα αλλά και τα λάθη και τις κακοτυχίες που πολλές φορές οφείλονται στις δικές μας διχαστικές απόψεις. Είναι απόφασή μας να ακολουθήσουμε τον δρόμο που εμείς θα χαράξουμε για το μέλλον».
Ο κ. Καμπουράκης δώρισε στην κα Αγγελοπούλου μία μικρογραφία του πίνακα του Εγγονόπουλου, ενώ η ίδια δώρισε συλλεκτικά νομίσματα που θα αγοραστούν για τον σκοπό της προσπάθειας.
Ακολούθησε συνάντηση με θεσμικούς εκπροσώπους και φορείς στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου και αργότερα, η κα Αγγελοπούλου μετέβη στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Να σημειωθεί ότι η συνάντηση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν κράτησε πολύ απλά η κα Αγγελοπούλου περιορίστηκε να δηλώσει ότι επιθυμεί την αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς του τόπου για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.