Τοπικές Ειδήσεις

Κατακόρυφη πτώση παραγωγής ελαιολάδου

Με την παραγωγή του ελαιολάδου φέτος να πέφτει κατακόρυφα αφού οι εκτιμήσεις παραγωγών κάνουν λόγο για λιγότερη από την μισή περσινή παραγωγή, ερωτηματικό παραμένει η τιμή του.
Το σύνολο της παραγωγής στη Ρόδο, ξεπέρασε πέρυσι τους τρεις τόνους. Σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές τόσο για την ποσότητα, όσο και για την ποιότητα. Η Ρόδος, έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την αναβάθμιση της ελαιοπαραγωγής ωστόσο οι καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου αλλά και οι μη ευνοϊκές συνθήκες είχαν σοβαρές επιπτώσεις.
«Για την παραγωγή του ελαιολάδου ισχύει ότι έπειτα από μία πολύ καλή χρονιά, ακολουθεί μία μέτρια ή κακή χρονιά. Το πλήγμα από τις πυρκαγιές του Ιουλίου ήταν μεγάλο, ενώ και οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν ιδιαίτερα. Προβλέπεται μεγάλη συρρίκνωση της παραγωγής αυτή τη χρονιά, πράγμα που θα συμβάλει στην αύξηση της τιμής, χωρίς όμως να μπορούμε να προβλέψουμε σε ποια επίπεδα μπορεί να φτάσει.
Θα παίξει ρόλο και η ποιότητα. Οπωσδήποτε, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, ανάλογα πάντα και με την ποσότητα, θα είναι σαφώς υψηλότερη από τα προηγούμενα χρόνια. Η Ρόδος παράγει κατά γενική ομολογία καλό και ποιοτικό ελαιόλαδο. Η φετινή χρονιά δεν θα είναι ωστόσο όσο καλή θα περιμέναμε λόγω των καιρικών και κλιματολογικών συνθηκών αλλά και λόγω των πυρκαγιών», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 50.000 ελαιόδεντρα καταστράφηκαν στη Ρόδο από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με τις δηλώσεις των παραγωγών. Μεταξύ αυτών και αρκετά υπεραιωνόβια! Όλες οι αιτήσεις εξετάζονται από τον ΕΛΓΑ και σύμφωνα με τον κ. Ζαννετίδη, πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους να δοθούν και οι πρώτες προκαταβολές στους δικαιούχους. Η επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, είναι καθημερινή. Η διαδικασία της εξέτασης των αιτήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν καταβληθεί έστω οι πρώτες προκαταβολές.
Αρκετοί είναι πάντως εκείνοι που δηλώνουν ότι δεν θα μαζέψουν φέτος τις ελιές τους αφού δεν υπάρχει καρπός. Οι παραγωγοί και έμποροι υποστηρίζουν ότι η τιμή του ελαιόλαδου φέτος θα καθοριστεί κυρίως από την ζήτηση. Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν την τιμή του ελαιόλαδου να ξεκινά από τα 8 ευρώ!
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών υπήρξαν επιπτώσεις λόγω των καιρικών συνθηκών (ανομβρία). Η ντόπια παραγωγή έχει περιοριστεί σημαντικά με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές των αγαθών. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ντομάτας που έφτασε να πωλείται ακριβότερα από δύο ευρώ το κιλό εν μέσω καλοκαιριού!
«Υπήρξε συρρίκνωση της ντόπιας παραγωγής λόγω των καιρικών συνθηκών. Υπάρχουν παραγωγοί που δεν έρχονταν καν στην λαϊκή επειδή είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται ολοσχερώς. Ήταν μία δύσκολη χρονιά», δήλωσε ο πρόεδρος των παραγωγών της λαϊκής αγοράς, κ. Νίκος Δημήτρας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου