Ειδήσεις

Σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό

Η τελευταία απογραφή που έγινε στην Ελλάδα το 2021 αποκάλυψε πως η χώρα αργοσβήνει πληθυσμιακά και επέρχονται αλλοιώσεις στον κοινωνικό ιστό της, συμπαρασύροντας και άλλους οικονομικούς δείκτες ανάπτυξης και προόδου.

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, κατάρτισε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, το οποίο παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο στις αρχές Οκτωβρίου και μέχρι το τέλος του μήνα θα μπει σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να τεθεί σε άμεση εφαρμογή.

«Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες καταθέτουμε σε δημόσια διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με πάνω από 100 δράσεις. Οι περιφέρειες μέσα στους επόμενους είκοσι μήνες θα λάβουν ένα εξειδικευμένο σχέδιο δράσης, ώστε να δώσουμε και εμείς μια μελέτη ανά περιφέρεια», τόνισε χθες η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, κατά την ομιλία της στο Olympia Forum.

«Από το 1981 βλέπουμε μείωση στις γεννήσεις, έχουμε αστικοποίηση και ερημοποίηση των χωριών. Το κράτος καθυστέρησε τα τελευταία σαράντα χρόνια να αντιδράσει, αν και υπήρχαν κάποιες προσπάθειες. Είκοσι χρόνια μετά το 1981 έγινε μια μεγάλη ανατροπή, όπου οι θάνατοι υπερέβησαν τις γεννήσεις. Ως κυβέρνηση απαντάμε με μέτρα αντιμετώπισης. Και λέω αντιμετώπισης, γιατί δεν μπορεί να αναστραφεί αυτή η τάση» ανέφερε η κα Ζαχαράκη, τονίζοντας πως το πλαίσιο των παρεμβάσεων για το δημογραφικό είναι της τάξης των 20 δισ. ευρώ για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Παράλληλα με την οριζόντια δημογραφική πολιτική, θα υπάρχουν και 13 μικρά περιφερειακά δημογραφικά σχέδια, με ξεχωριστή στόχευση στους νησιωτικούς και στους ορεινούς δήμους καθώς και διαφορετικά κίνητρα μετεγκατάστασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα στις ακριτικές περιοχές.

Οι 5 άξονες του ΕΣΔΔ
Το ΕΣΔΔ με ορίζοντα δεκαετίας (έως το 2035), δεν περιορίζεται απλά στην προσπάθεια ανάκαμψης των γεννήσεων, αλλά προσβλέπει στη συνολική διαχείριση των επιπτώσεων της αλλαγής που έχει επέλθει στην ηλικιακή δομή του πληθυσμού.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι προαναφερόμενοι σκοποί, δίνεται έμφαση:
• στη δημιουργία ενός ευνοϊκού για την απόκτηση οικογένειας περιβάλλοντος,
• στην ενίσχυση της απασχόλησης,
• στη διαχείριση της μακροβιότητας και της ευζωίας των πολιτών,
• στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης,
• στην ενημέρωση των πολιτών και
• στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας.

Το ΕΣΔΔ οργανώνεται σε 3 επίπεδα: άξονες – στόχους – δράσεις. Κάθε άξονας έχει στόχους που προωθούνται μέσα από συγκεκριμένες δράσεις:

1. Ενίσχυση Γεννήσεων – Στήριξη Οικογένειας
2. Ενίσχυση Απασχόλησης
3. Διαχείριση της Μακροζωίας – Γήρανσης
4. Τοπική Ανάπτυξη – Προώθηση Καινοτομίας
5. Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση – Έρευνα

Οι παραπάνω άξονες καταλήγουν σε περισσότερες από 100 δράσεις συνολικής δαπάνης 20 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που έχουν ληφθεί ήδη από το 2019, οι οποίες αφορούν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού.

Πηγή: insider.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου