Η Ελλάδα, αλλά και όλη η Ευρώπη πλέον ποντάρει και -με το παραπάνω μάλιστα- στους Κινέζους τουρίστες, οι οποίοι, με βάση τις έρευνες, είναι αυτοί που θα κινήσουν τον παγκόσμιο τουρισμό τα επόμενα χρόνια.
Προς την κατεύθυνση αυτή, το επιτελείο του ΕΟΤ βρέθηκε στην έκθεση τουρισμού CITM της Σαγκάη, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη του είδους της στην Κίνα. Ανάμεσα στις συναντήσεις που είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Πάνος Λειβαδάς ήταν και αυτή με την C-Trip, τη μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτυακών κρατήσεων, με 140 εκατομμύρια εγγεγραμμένους πελάτες, με την οποία ο ΕΟΤ ξεκινά τη συνεργασία από το 2015. Νέα συνεργασία θα ξεκινήσει ο ΕΟΤ από το 2015 και με το Baidu, τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στην Κίνα, ενώ επίσης για δεύτερη χρονιά θα συνεχιστεί η σημαντική συνεργασία του Οργανισμού με το Sina Weibo, το αντίστοιχο κινεζικό Facebook και Twitter. Τα αποτελέσματα φυσικά μένουν να φανούν, ωστόσο, όπως επισημαίνουν τα στελέχη του ΕΟΤ, κατά τις συναντήσεις με τους Κινεζικούς τουριστικούς πράκτορες, επιβεβαιώθηκε “η μεγάλη επιτυχία της πρώτης επ´ ευθείας αεροπορικής σύνδεσης Σανγκάης-Αθήνας το 2014 και η πρόθεση τους, το 2015, να προχωρήσουν σε περισσότερες, καθώς και να ξεκινήσουν πτήσεις πρακτόρων (charter flights) προς Αθήνα και από το Πεκίνο”.
Mε βάση τις διεθνείς έρευνες, η Κίνα το 2013 ήταν η πρώτη χώρα σε τουριστικές δαπάνες (128,6 δισ. δολάρια), από 7η το 2000, ενώ οι Κινέζοι τουρίστες υπολογίζεται ότι ξοδεύουν 1.086 δολάρια την ημέρα- χωρίς τη διαμονή. «Το μέλλον είναι αναδυόμενο και στον τουρισμό- η Κίνα αντιπροσωπεύει το 40% των Ασιατών διεθνών τουριστών κι επιπλέον, το 40% του προϋπολογισμού τους για ταξίδι το ξοδεύουν σε ψώνια. Η Ελλάδα δεν έχει πάρει αυτή την στιγμή μεγάλο μερίδιο της αγοράς», ανέφερε πρόσφατα ο κ. Ν. Φίλιππας, επικεφαλής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕ.Π.Ε.) σε σχετική εισήγησή του για τον τουρισμό της Κίνας.
Σήμερα πάντως, στο πλαίσιο των διμερών επαφών Κίνας- Ελλάδας, η Δημοτική Επιτροπή Προώθησης του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος της πόλης του Πεκίνου (Beijing Municipal Commission of Tourism Development), με την υποστήριξη του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου ως θεσμικού διμερούς επιχειρηματικού φορέα, διοργανώνει συνέδριο στην Αθήνα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της περιοδείας, προκειμένου να προβάλλει το Πεκίνο ως τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό. Η κινεζική Επιτροπή έρχεται στη χώρα μας συνοδευόμενη από φορείς του τουρισμού και από μεγάλα τουριστικά κινεζικά πρακτορεία και Οργανισμούς: China Youth Travel Association, China Harmony Travel Service, Beijing Top View Holiday, China Commercial International Travel Service, Hualiu Culture κ.λπ.
Τα σπίτια
Κινητικότητα για την προσέλκυση Κινέζων στον τομέα της παραθεριστικής κατοικίας όμως, επέδειξαν τις προηγούμενες ημέρες και οι επιτελείς του Enterprise Greece, οι οποίοι βρέθηκαν στις πόλεις Γκουανγκζού και Χονγκ Κονγκ συμμετέχοντας με περίπτερο στην 5th Guangzhou International Quality Lifestyle & Property Expo. Σύμφωνα με το ίδιο το Enterprise Greece, οι ενδιαφερόμενοι, σε αρχικό στάδιο, για το πρόγραμμα “Greece, my residence”, που χορηγεί άδειες διαμονής σε αγοραστές ακινήτων από τρίτες χώρες, αξίας 250 χιλ. ευρώ και άνω, ήταν περισσότεροι από 100. Παράλληλα, στο Χονγκ Κονγκ, η ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε στο Investment Immigration Summit – Hong Kong 2014, το οποίο αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά συνέδρια επενδυτικής μετανάστευσης στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα μάλιστα με το διευθύνοντα σύμβουλο του Enterprise Greece κ. Στέφανο Ησαΐα “αυτό, που διαπιστώσαμε, είναι ότι η πλειοψηφία των γραφείων μετανάστευσης στην Κίνα έχει τοποθετήσει το ελληνικό πρόγραμμα σε υψηλή προτεραιότητα προώθησης στην κινεζική αγορά”. Οι Κινέζοι έρχονται δεύτεροι στην Ελλάδα, μετά τους Ρώσους (και ακολουθούν στην τρίτη θέση οι Αιγύπτιοι) όσον αφορά τις αγορές σπιτιών με βάση το πρόγραμμα ”χρυσή βίζα”, αφού με βάση τα νούμερα που παρουσίασε πρόσφατα το Enterprise Greece από τις 436 άδειες που έχουν δοθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, οι Κινέζοι έχουν λάβει τις 119.
newmoney.gr