Ειδήσεις

Ο φόβος της τρομοκρατίας πλήττει τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες

Οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι επηρεάζουν δυσμενώς τον κλάδο των αερομεταφορών, ο οποίος μέχρι πρότινος φαινόταν σχετικά ευνοημένος από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την αυξημένη ζήτηση λόγω καλοκαιριού. Οδηγείται προς το τέλος του χρόνου με δυσοίωνες προοπτικές, ενώ ήδη βρισκόταν σε καθεστώς πίεσης μετά την κατάρριψη του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο προ δύο εβδομάδων. Ο γαλλικός αερομεταφορέας της Air France είδε τον αριθμό των επιβατών του να μειώνεται μετά την τρομοκρατική επίθεση του Ιανουαρίου κατά του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo και ενός εβραϊκού σούπερ μάρκετ, οπότε και σήμερα μετά το τελευταίο κτύπημα του Ισλαμικού Κράτους, αναμένονται ανάλογες επιπτώσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών του κλάδου.

Η Γαλλία, η οποία όπως διεκήρυξε ο πρόεδρός της, Φρανσουά Ολάντ, βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος, έχει διακόψει τη λειτουργία των χώρων τουριστικού ενδιαφέροντος στο Παρίσι. «Παρακολουθούμε τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι, καθώς και το προηγηθέν συμβάν με το ρωσικό αεροσκάφος» επισημαίνει ο Αλεξέι Μορντάσοφ, ο μεγαλύτερος επενδυτής της ΤUI, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού ομίλου της Ευρώπης. «Προφανώς και θα επηρεάσει τον τουρισμό, αν και θεωρούμε πως ακόμα είναι πολύ πρώιμο να εξάγουμε συμπεράσματα». Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες συνολικά βρίσκονται ενώπιον μιας αβέβαιης προοπτικής, ενώ κατόρθωσαν μετά πολλά χρόνια απωλειών να εμφανίσουν ισχυρά κέρδη το τρίτο τρίμηνο. Θετικά είχαν λειτουργήσει το χαμηλότερο κόστος καυσίμων και η τόνωση της επιβατικής ζήτησης για αγορές εισιτηρίων την τελευταία στιγμή, καθώς και το καλοκαίρι σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης που είχε πολλές βροχές.

Η κατάρριψη του Airbus της ρωσικής εταιρείας Metrojet λίγο μετά την απογείωσή του από το θέρετρο Σαρμ ελ Σεΐχ στο Σινά στην Ερυθρά Θάλασσα -άλλη μία τρομοκρατική επίθεση, όπως επιβεβαιώθηκε επισήμως από τη Μόσχα- είχε αναγκάσει την EasyJet να μετακινήσει εσπευσμένα 4.000 επιβάτες της από το σημείο εκείνο. Η ανταγωνίστριά της και επίσης χαμηλού κόστους αεροπορική, Ryanair, είχε προ μηνών δηλώσει ότι εφέτος τον χειμώνα θα υπάρχει πολύ μεγάλη διαθεσιμότητα θέσεων για ευρωπαϊκούς προορισμούς. Κάτι τέτοιο θα σημάνει πιέσεις στις τιμές των εισιτηρίων και έναν «πόλεμο» μεταξύ αερομεταφορέων. Αυτή η προοπτική φαίνεται πιθανότερη μετά τα γεγονότα στο Παρίσι. «Θα υπάρξει πτώση στη ζήτηση για ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταξιδιωτικά γραφεία, καθώς και για άλλες εταιρείες του κλάδου του τουρισμού στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες χώρες, τις οποίες έχει θέσει στο στόχαστρο το Ισλαμικό Κράτος», ανέφερε ο αναλυτής στις πωλήσεις μετοχών της Μirabaud στη Γενεύη.

Πάντως, είναι απίθανο οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να αντιδράσουν στις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα με τον ίδιο τρόπο, που έκαναν και με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Αυτό εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος των τουρκικών αερογραμμών, Turkish Airlines, Τεμίλ Κοτίλ. Η εταιρεία του απλώς ακύρωσε τις πτήσεις προ το Σινά. «Οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να επισκέπτονται το Παρίσι και εγώ θα πράξω το ίδιο. Γνωρίζω τον κίνδυνο, πηγαίνω κι εγώ στο Παρίσι μαζί με τα παιδιά μου. Οι γαλλικές αρχές θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση, έχουν τη δύναμη να το κάνουν». Τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στα παρισινά αεροδρόμια παρατείνουν τη διαδικασία του ταξιδιού κατά μία ώρα για τους μη Γάλλους επισκέπτες. Τέλος, η Βρετανία ανακοίνωσε διπλασιασμό στα κονδύλια για την ασφάλεια των αερομεταφορών, ενώ ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε αναθεώρηση των κανόνων ασφαλείας στα ξένα αεροδρόμια, όπου δραστηριοποιούνται βρετανικές εταιρείες και ειδικά σε εκείνα στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αφρική.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου