Ειδήσεις

Κατατίθεται στη Bουλή ο προϋπολογισμός – Μαίνονται τα μέτωπα των διαπραγματεύσεων

Της Δήμητρας Καδδά

Στις πολυάριθμες σημειώσεις και “αστερίσκους” που περιλαμβάνονται στο πολυσέλιδο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου (SMOU) το οποίο έχει από χθες ανά χείρας το διαπραγματευτικό επιτελείο της κυβέρνησης επικεντρώνεται ο νέος μαραθώνιος διαπραγματεύσεων που αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:00.

Έχουν προγραμματιστεί διαδοχικά ραντεβού για την νέα σειρά παρεμβάσεων στις αγορές με βάση τη λίστα του ΟΟΣΑ, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις κόκκινες επιχειρήσεις, για θέματα δικαιοσύνης, ενέργειας, αποκρατικοποιήσεων, διαφθοράς, και φορολογικής διοίκησης.

Ουσιαστικά, η αρχή γίνεται σήμερα από τα μέτωπα που δεν “αγκίχθηκαν” στη χθεσινή -επίσης πολύωρη- διαπραγμάτευση που αποκάλυψε τα μεγάλα αγκάθια:

· Το εργασιακό στο οποίο το χάσμα παραμένει και αποτελεί ουσιαστικά το μεγάλο μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης.
· Στον προϋπολογισμό του 2017 που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή εφαρμόζοντας τα μέτρα άνω των 3 δισ. ευρώ (με φόρους και αύξηση εισφορών περίπου 2,5 δισ. ευρώ) που θεσπίστηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι,
· Στο Μεσοπρόθεσμο, στο οποίο παραμένει “τρύπα” 600 εκατ. ευρώ για το 2018 μετά την άρνηση των θεσμών να αποδεχθούν την απόδοση του “νοικοκυρέματος” δαπανών, αλλά και
· Στο μεγάλο μέτωπο των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 που επιχειρείται από ελληνικές πλευράς να συνδεθεί με τις παρεμβάσεις στο χρέος.
Όλα τα παραπάνω μέτωπα που “μάτωσαν” χθες, μαζί με όσες εκκρεμότητες προκύψουν από την σημερινή διαπραγμάτευση αναμένεται να τεθούν εκ νέου επί τάπητος το απόγευμα.

Σχεδιάζονται νέοι γύροι διαβουλεύσεων για όλα τα ανοιχτά πεδία με στόχο τη μέγιστη δυνατή σύγκλιση ως το μεσημέρι της Τρίτης. Τότε τελειώνει ο χρόνος για τις δια ζώσης διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.

Μετά το μεσημέρι της Τρίτης, θα επιχειρηθεί σύγκλιση με τηλεδιασκέψεις.

Οι θεσμοί έχουν προγραμματίσει να αναχωρήσουν αύριο από την Αθήνα με την κυβέρνηση, όπως έκαναν χθες σαφές κορυφαίοι υπουργοί, να επιμένουν στην σύγκλιση έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, με ενδιάμεσο σταθμό το EWG της 28ης Νοεμβρίου.
Τα μέτωπα μαίνονται 
Το πρώτο μεγάλο μέτωπο είναι αυτό του εργασιακού που συνεχίζει να μαίνεται και αποτελεί αναμφίβολα το μεγάλο αγκάθι για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την επίτευξη της συμφωνίας επί της αρχής (Staff Level Agreement).

Δεύτερο μεγάλο μέτωπο είναι αυτό του δημοσιονομικού κενού για το 2018 το οποίο παραμένει εδώ και ένα μήνα στα 600 εκατομμύρια ευρώ καθώς – όπως διευκρίνισε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών – οι θεσμοίσυνεχίζουν να μην αποδέχονται ότι θα αποδώσει το Spending Review, δηλαδή η επισκόπηση δαπανών στην οποία προβαίνει η κυβέρνηση. Όπως εξήγησε, θεωρούν ότι καθώς η επισκόπηση θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2017 (ενώ φέτος λαμβάνει χώρα μόνο πιλοτικά σε τρία υπουργεία) δεν μπορεί να διασφαλιστεί εκ των προτέρων η απόδοσή της και οι δανειστές ζητούν εξασφαλίσεις για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018.

Το “κενό” του 2018 είναι μόνο ένα από τα μέτωπα των δημοσιονομικών ζητημάτων καθώς εκκρεμεί και ένα άλλο πολύ σημαντικό προαπαιτούμενο, αυτό του Μεσοπρόθεσμου με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα ισχύουν τη διετία 2019 – 2020.

Η κυβέρνηση -σύμφωνα με αξιωματούχους της- θεωρεί δεδομένο ότι θα πρέπει να καταθέσει το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή πριν τελειώσει ο χρόνος (καθώς μετά θα πρέπει να βάλει και δημοσιονομικούς στόχους για το 2021).

Ωστόσο προς το παρόν η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην άποψη ότι το Μεσοπρόθεσμο θα πρέπει να περιλαμβάνει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και συνδέει την κατάθεσή του με την επίτευξη συνολικής συμφωνίας και για το χρέος.

Όσο για την συνολική συμφωνία, όπως εξηγούσαν χθες κυβερνητικές πηγές, συνδέεται όχι μόνο με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και με την συμμετοχή ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα. Και η συμμετοχή του Ταμείου θα πρέπει να φέρει –  πέρα από τις διασφαλίσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους – και το νέο μνημόνιο με το Ταμείο (MEFP)…

Πάντως, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, το σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2017 κλείδωσε χωρίς αστερίσκους και δημοσιονομικό κενό (έβλεπαν οι θεσμοί το πρωί της Κυριακής κενέ 50 εκατ. ευρώ). Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα φανεί σήμερα το απόγευμα, καθώς, όπως από χθες έχει προαναγγελθεί, αναμένεται η κατάθεσή του στις 6μμ στη Βουλή.

Προϋπολογισμός χωρίς.. νέα μέτρα αλλά με “βάρη” πάνω από 3 δισ. ευρώ 
Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν χθες ότι το πρωτογενές πλεόνασμα κλείδωσε τελικά σε επίπεδα ελαφρά υψηλότερα από το 1,8% του ΑΕΠ (έναντι μνημονιακού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ). Και τούτο, όπως εξηγούσαν, προκειμένου να υπάρχει ένα περιθώριο ασφαλείας έναντι αποκλίσεων.

Για τον ίδιο λόγο, ανέφεραν, διατηρείται το μαξιλάρι 300 εκατ. ευρώ που υπήρχε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του Οκτωβρίου και αφορούσε σε δαπάνες για κοινωνικούς σκοπούς.

Ωστόσο, ο προϋπολογισμός του 2017, φέρει αναμφίβολα νέα πολύ μεγάλα βάρη. Σε αυτόν ξεδιπλώνεται το μεγαλύτερο μέρος της φοροκαταιγίδας που θεσπίστηκε τον Ιούνιο του 2016 αλλά και τα νέα χαράτσια του ασφαλιστικού.

Βάσει του προσχεδίου του Οκτωβρίου, το συνολικό “πακέτο” φτάνει τουλάχιστο στα 3,3 δισ. ευρώ (3 δισ. ευρώ προέβλεπε το Μνημόνιο του Ιουνίου), όταν φέτος η συμφωνία του Ιουνίου έφερε στην αγορά πακέτο 1,3 δισ. ευρώ. Το πακέτο περιλαμβάνει φοροκαταιγίδα αξίας 2,5 δισ. ευρώ η οποία εκ των προτέρων εκτιμάται ότι θα αποδώσει μόνο κατά 73%, αλλά και από ένα νέο ασφαλιστικό “τσεκούρι” 780 εκατ. ευρώ.

Πάντως, το τελικό καθαρό δημοσιονομικό “βάρος” του 2017 βάση του προσχεδίου φτάνει σε επίπεδα κατά στα 2,5 δισ. ευρώ για το 2017 λόγω της χρηματοδότησης για το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου