Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Μόνο τους “όρους της παράδοσής” της φαίνεται πως διαπραγματεύεται πλέον η νέα Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου απέναντι στους θεσμούς στα δύο βασικά “μέτωπα” του νέου Εργασιακού, τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ε. Αχτσιόγλου, μετά τη χθεσινή τετράωρη συνάντηση με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών, έχοντας εμπεδώσει πλέον πως δεν μπορεί να επιβάλλει στους θεσμούς να αποδεχθούν την πάλαι ποτέ κυβερνητική “κόκκινη γραμμή” της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό, αρκείται πλέον μόνο στο να “παλεύει” να λάβει μία δέσμευση από αυτούς ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί ξανά μέσα στο 2017.
Φυσικά, μέχρι τότε θα ισχύει το παρόν πλαίσιο το οποίο προβλέπει πως ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από το κράτος και όχι από τους κοινωνικούς εταίρους , όπως υποστηρίζει –θεωρητικά μόνο- η κυβέρνηση.
Σπάζοντας, με άλλα λόγια, τις επικείμενες ανατροπές στα εργασιακά σε δύο “δόσεις” θα μπορούσε η κυβέρνηση (σύμφωνα με όσα εκτιμούν στελέχη της) να “χρυσώσει” το “χάπι” της μη –επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό, αν και το αίτημα αυτό ήταν “εμβληματικό” για την ίδια.
Και δεύτερο “χτύπημα” στην Αχτσιόγλου στο “μέτωπο” των ομαδικών απολύσεων
Την άρνηση των θεσμών υπέστη η Ε. Αχτσιόγλου στο αίτημα της να υπάρχει μόνο “προέγκριση” των ομαδικών απολύσεων τις οποίες θα αποφασίζουν εργοδότες και εργαζόμενοι.
Το ΔΝΤ δεν δέχεται καμία αποφασιστική εμπλοκή του κράτους στις διαδικασίες αποφάσεων για τις ομαδικές απολύσεις, ακόμα και στο τελευταίο στάδιο τους.
Έτσι, αφού η Ε. Αχτσιόγλου δέχτηκε να μην προηγηθεί η έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής (όπως πάγια υποστήριζε ο προκάτοχός της, Γιώργος Κατρούγκαλος), πριν ξεκινήσει η αποφασιστική διαπραγμάτευση για ενδεχόμενες ανατροπές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, υπόκειται τώρα και το “όχι” των θεσμών σε οποιαδήποτε εμπλοκή του κράτους στο ζήτημα αυτό.
Παράλληλα, το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% του μόνιμου προσωπικού σε επιχειρήσεις 100-300 εργαζομένων. Το Υπ. Εργασίας ακόμα “αντιστέκεται” προτείνοντας εναλλακτικά τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων να λειτουργούν με μειωμένο ωράριο, δίδοντας μειωμένους μισθούς στους εργαζομένους, ενώ το Δημόσιο να καλύπτει οικονομικά τις μισθολογικές απώλειες των εργαζομένων.
Και τα δύο αυτά κρίσιμα θέματα (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις) αναμένεται να συζητηθούν σήμερα σε συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων του Υπ. Εργασίας και των θεσμών.
capital.gr