Η κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ βαθαίνει ολοένα και περισσότερο, καθώς η Άγκυρα, σύμφωνα με πληροφορίες στον τουρκικό Τύπο, άνοιξε για πρώτη φορά τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροπλάνα που πετούν προς τη Συρία, θέτοντας νέα γεωστρατηγικά δεδομένα στην περιοχή. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα έχει σε εξέλιξη από τις 17 Νοεμβρίου τη διακλαδική άσκηση «Νηρηίς 2017», η οποία αποκτά λόγω των περιστάσεων μεγαλύτερη σημασία καθώς σε αυτή έχουν κληθεί και συμμετέχουν μέλη του ΝΑΤΟ και το Ισραήλ.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Συγκεκριμένα, από ΝΑΤΟικής πλευράς συμμετέχουν η Συμμαχική Ναυτική Δύναμη Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2) με το ελικοπτεροφόρο-πλοίο αμφίβιων δυνάμεων HMS OCEAN, πλοίο έδρας του Διοικητού SNMG-2, με μικτή ομάδα τριακοσίων πεζοναυτών από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, καθώς και μονάδες της Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG-2).
Το Ισραήλ δίνει και αυτό μεγάλη σημασία στην ελληνική άσκηση συμμετέχοντας με τρία πλοία και συγκεκριμένα μία κορβέτα στελθ με οργανικό ελικόπτερο και δύο πυραυλακάτους.
Από ελληνικής πλευράς, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει με τέσσερις φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα, δύο υποβρύχια, δύο πυραυλακάτους, ένα αρματαγωγό, δύο πλοία γενικής υποστήριξης και υποβρύχιους καταστροφείς με σκάφη ανορθόδοξου πολέμου. Επιπρόσθετα συμμετέχει η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, η 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και η 5η Μεραρχία Κρητών του Στρατού Ξηράς καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η άσκηση αυτή είναι πολυεθνική άσκηση τύπου INVITEX (Invitation Exercise) που σχεδιάσθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό με σκοπό την εξάσκηση σε διαδικασίες τόσο επί των κλασικών μορφών πολέμου όσο και επί των σύγχρονων μορφών απειλών, σε θέματα θαλάσσιας ασφαλείας και σε επιχειρήσεις εκκένωσης περιοχής άμαχου πληθυσμού, προσομοιάζοντας ένα ρεαλιστικό περιβάλλον εκπαίδευσης και απειλών. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο και τα πλοία της πολυεθνικής αρμάδας θα κινηθούν και σε περιοχές που έχει βάλει κατά καιρούς στο στόχαστρο η Τουρκία.