Ειδήσεις

Γιώργος Πετράς: O Έλληνας ομογενής που επένδυσε στη Ρόδο

Το όνειρο μιας έπαυλης με θέα στη θάλασσα κάνει εδώ και 10 χρόνια πραγματικότητα ο Έλληνας ομογενής από τη Στουτγκάρδη Γιώργος Πετράς. Το 2010, όταν ο κλάδος του real estate άρχισε να φυλλορροεί μέσα στην κρίση, επένδυσε στη Ρόδο, ανοίγοντας το παράρτημα της εταιρείας Engel & Völkers, η οποία δραστηριοποιείται στις αγοραπωλησίες πολυτελών ακινήτων μέσα από 700 καταστήματα σε όλο τον κόσμο.

Είναι σημαντικός παίκτης η Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά πολυτελών ακινήτων;

Αν και η ελληνική αγορά «χτυπήθηκε» στην κρίση, είμαστε αισιόδοξοι. Ένα πολυτελές ακίνητο σε προνομιακή θέση αυτή τη στιγμή κοστίζει 5 εκατ. στη Μαγιόρκα, η οποία είναι νούμερο 1 προορισμός σε real estate δεύτερης κατοικίας παγκοσμίως, ενώ στη Ρόδο το αντίστοιχο κοστίζει 2,5 εκατομμύρια. Η Ελλάδα κερδίζει σταδιακά την εμπιστοσύνη των αγοραστών και αυτό βοηθάει να ανέβουν οι τιμές. Βέβαια θα περάσουν 15 χρόνια για να φτάσουμε το επίπεδο τιμών και υποδομών της Μαγιόρκα, όμως η πορεία είναι ανοδική. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 έχει αρχίσει να ανασαίνει και πάλι η αγορά του real estate στη χώρα μας, το 2017 είναι μια καλή χρονιά, ακόμα όμως είναι σε χαμηλά επίπεδα – περίπου 60% κάτω από ό,τι ήταν το 2008.

Επηρεάστηκε από την άνοδο του τουρισμού τα τελευταία χρόνια;

Το ενδιαφέρον για τα ακίνητα επηρεάζεται από τον τουρισμό συνήθως έναν χρόνο μετά. Αναμένουμε ότι το ρεκόρ επισκεψιμότητας της φετινής χρονιάς θα δώσει καλά δείγματα το 2018.

Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι ελληνικοί προορισμοί; Υπάρχει ενδιαφέρον για τοποθεσίες λιγότερο γνωστές;

Τα μικρά νησιά και οι εναλλακτικοί προορισμοί δεν είναι σοβαροί παίκτες στον χάρτη του real estate. Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στη Ρόδο, στην Κρήτη, στη Μύκονο, στο Πόρτο Χέλι και στη Χαλκιδική. Προσελκύει και η Σαντορίνη αγοραστές, αλλά σε περιορισμένο αριθμό και μόνο όσους θέλουν να επενδύσουν στο εμπορικό κομμάτι, δηλαδή σε ξενοδοχειακές υποδομές. Κάποιοι προτιμούν το νησί που έκαναν διακοπές και τους άρεσε.

Ποιο είναι το προφίλ των πελατών σας;

Είναι ηλικίας από 45 μέχρι 65 χρονών: ο 45άρης είναι ο μάνατζερ που δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του, έρχεται μόνο για διακοπές και τους υπόλοιπους μήνες το νοικιάζει. Ο 65άρης δεν θέλει να το νοικιάσει ποτέ, είναι ο συνταξιούχος που μπορεί να μείνει και για έξι μήνες. Αγοράζουν κατά 68% οι Κεντροευρωπαίοι, Γερμανοί, Αυστριακοί, Ελβετοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί και Βέλγοι. Ένα μεγάλο μέρος είναι Έλληνες δεύτερης γενιάς από τη Γερμανία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Λίγοι όμως είναι οι ξένοι εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης που μπαίνουν στη διαδικασία. Είναι κλισέ ότι αναζητούν σπίτια σε νησιά Ρώσοι, Άραβες και Κινέζοι. Αυτό δεν ισχύει. Απλώς, αν κάποιος Ρώσος αγοράσει για παράδειγμα στο Σεν Τροπέ ένα σπίτι αξίας 40 εκατ. ευρώ, όλοι θεωρούν ότι έρχονται οι Ρώσοι.

Τι ποσά διαθέτουν για μία βίλα στην Ελλάδα;

Συνήθως από 400.000 έως 800.000 ευρώ κατά μέσο όρο. Υπάρχουν βέβαια και αγορές ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ και πάνω.

Ποιους παράγοντες λαμβάνουν υπόψη, πέρα από τη θέα στη θάλασσα;

Την ασφάλεια του προορισμού, την εύκολη πρόσβαση και τις υποδομές. Τα νησιά με απευθείας αεροπορικές συνδέσεις επωφελούνται περισσότερο. Κερδίζει πόντους στο μυαλό του ενδιαφερομένου ένα μέρος με καλούς δρόμους, νοσοκομεία, μαρίνα και γήπεδα γκολφ. Στην Ελλάδα λειτουργούν ελάχιστα γήπεδα γκολφ. Η Ρόδος έχει ένα, και αυτό σε κακή κατάσταση. Στην Τουρκία το κατάφεραν, ενώ εμείς ακόμα σκεφτόμαστε «με τέτοια ζέστη ποιος θα έρθει;». Δεν λαμβάνουμε υπόψη ότι σε πολλούς ελληνικούς προορισμούς, εκτός σεζόν οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για τους λάτρεις του σπορ.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου