Πτυχιούχοι της Αρχιτεκτονικής Ακαδημίας του Παρισιού –της σημαντικότερης σχολής της Γαλλίας (Paris – Belleville, EcoleNationale superieure d’Architecture) βρέθηκαν χτες στην Ρόδο με σκοπό να μελετήσουν κτήρια του νησιού.
Η πρωτοβουλία ανήκει στο Γαλλικό Προξενείο στη Ρόδο και την Πρόξενο κα Αλίκη Μοσχή που ήταν και η οικοδέσποινα καθώς και στο Δήμο Ρόδου, όπου ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, τους υποδέχτηκε και μετά από μια σχετική παρουσίαση που έγινε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, τους ξενάγησε στο Εθνικό Θέατρο και στα παλιά σφαγεία, που έχουν μετατραπεί σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και παράτυπων μεταναστών.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά ο κ. Χατζηδιάκος: «Το προγραμματίσαμε με την Πρόξενο της Γαλλίας, κα Αλίκη Μοσχή καθώς οι πτυχιούχοι επιλέγουν κάθε χρόνο ένα κτήριο στη Ρόδο, για να το μελετήσουν. Φέτος, επέλεξαν τα παλαιά σφαγεία και θα μας δώσουν τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση του ακινήτου. Νωρίτερα το πρωί, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου έγιναν συζητήσεις τόσο για το αρχιτεκτονικό κομμάτι όσο και για το ζήτημα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών από καθηγητές και απόφοιτους της Αρχιτεκτονικής Ακαδημίας του Παρισιού. Είναι μια ευκαιρία ωστόσο, μιας και είναι εδώ οι πτυχιούχοι της Γαλλικής Ακαδημίας, να επισκεφθούμε και το Εθνικό Θέατρο, βάζοντας μια ‘υποθήκη’ για τις επόμενες επισκέψεις τους στη Ρόδο».
Ο δήμαρχος, δώρισε συμβολικά στους πτυχιούχους, βιβλία για την περίοδο της Ιπποτοκρατίας στην Ρόδο (1309 – 1422) στην γαλλική γλώσσα καθώς και αναμνηστικά δώρα, ευχαριστώντας την ομάδα για την παρουσία τους.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα αποτελέσματα και οι προτάσεις των πτυχιούχων θα κατατεθούν την προσεχή Παρασκευή σε ειδική εκδήλωση.
Οι πτυχιούχοι διά της εκπροσώπου τους κα Μάγιε Κατιμούρα ευχαρίστησαν τον κ. Χατζηδιάκο χρησιμοποιώντας την λέξη ‘φιλοξενία’ στα ελληνικά, καθώς όπως τόνισαν «δεν υπάρχει αντίστοιχη σε άλλη γλώσσα (!)».
Η πρόξενος
κα Αλίκη Μοσχή
Σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά η Πρόξενος της Γαλλίας στην Ρόδο κα Αλίκη Μοσχή, τόνισε τα εξής: «Έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενούμε στην Ρόδο για τρίτη συνεχόμενη φορά σε δύο χρόνια, την Αρχιτεκτονική Ακαδημία του Παρισιού –της σημαντικότερης σχολής της Γαλλίας (Paris – Belleville, Ecole Nationale superieure d’Architecture) και μία από τις πιο σημαντικές παγκοσμίως. Έχουν επιλέξει οι ίδιοι την Ρόδο, χάρη και στην μεσολάβηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας για δύο κυρίως λόγους: για τις μελέτες που κάνουν μεταπτυχιακοί φοιτητές –διπλωματούχοι αρχιτέκτονες- σε δύο θεματικές, στην πρόληψη φυσικών καταστροφών και για την συντήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Και στις δύο αυτές θεματικές, η Ρόδος προσφέρεται απόλυτα για μελέτη τόσο για την ποικιλία των φυσικών της φαινομένων όσο και για τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς της και τα αποτυπώματα όλων αυτών των πoλιτισμών που έχουν μείνει και έχουν αποτυπωθεί στην αρχιτεκτονική δόμηση του τόπου. Την πρώτη φορά που ήρθαν ήταν μέσω του υπουργείου Πολιτισμού και είχαν κάνει κάποιες μελέτες για την Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, την Πύλη της Αγίας Αικατερίνης, την Καστελλανία και ένα μουσουλμανικό οίκημα. Από εκεί και πέρα, η λογική είναι ότι αλλάζουν τόπο. Μέσω και της δικής μας προσπάθειας να τους φέρουμε πίσω, ήρθαν τον Ιανουάριο και τελικώς τους πείσαμε να ξανάρθουν τώρα. Το σκεπτικό και ο στόχος της προξενικής αρχής είναι να διευκολύνει αυτού του είδους τις συνεργασίες και να μπορέσουμε να επωφεληθούμε ως περιοχή από την τεχνογνωσία των ανθρώπων αυτών που προέρχονται από μία σχολή του επιπέδου της Αρχιτεκτονικής Σχολής των Παρισίων».