Για τα «καυτά» ζητήματα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και για το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας, μίλησε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, στην ΕΡΑ Ρόδου.
ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ –
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Αναλυτικότερα και μετά την σύσκεψη των 13 περιφερειαρχών της χώρας υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε τα εξής:
«Ο πρωθυπουργός, ζήτησε από όλους τους περιφερειάρχες να σεβαστούν και να δείξουν αλληλεγγύη στα νησιά. Στο Βόρειο και στο Νότιο Αιγαίο. Δεν ξέρετε πόσο… χάρηκα που το άκουσα αυτό. Σε μια φράση μέσα, νομίζω πως ο πρωθυπουργός τα είπε όλα. Και προσωπικά, δεσμεύτηκα γι αυτό. Δεν θα επιτρέψω άλλο, ο πολιτικός ‘τσαμπουκάς’ κάποιων περιοχών να γίνεται ο λόγος για τον οποίο θα επιβαρύνονται επιπλέον τα νησιά μας. Αρκετά με την φιλοσοφία του πολιτικού ‘τσαμπουκά’. Κάποιοι κάνουν την δουλειά τους πάρα πολύ σοβαρά, πάρα πολύ υπεύθυνα, με αίσθημα πατριωτισμού, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ιστορία αυτής της χώρας, του λαού, με αίσθημα κατανόησης για το τι μήνυμα πρέπει να στείλουμε στην Ευρώπη –και παντού. Να σταματήσουν κάθε σκέψη, για οποιοδήποτε νησί μας.
Έχουμε ήδη σηκώσει πάρα πολύ μεγάλο βάρος, έχουμε πληρώσει πάρα πολύ μεγάλο τίμημα –πολύ περισσότερο από αυτό που μας αναλογεί. Η χώρα πρέπει να σοβαρευτεί. Για μένα είναι πολύ περίεργο, ανεξήγητο υπό φυσιολογικές συνθήκες, το γεγονός ότι αυτή την περίοδο που η θάλασσα φοβίζει ανθρώπους που δεν ξέρουν να κολυμπούν, να έχουμε τέτοιες μεταναστευτικές ροές. Συνεπώς, πριν από την άνοιξη του επόμενου έτους η Κως και η Λέρος πρέπει να γίνουν κλειστά κέντρα. Δηλαδή, οι υπάρχουσες δομές φιλοξενίας να μετατραπούν σε κλειστά κέντρα. Αυτή είναι η δική μας πρόταση. Το ζήτημα είναι ότι στα νησιά, πρέπει να λειτουργήσουμε με πολύ πιο σφιχτές και πολύ πιο συγκροτημένες διαδικασίες διότι είναι πύλες εισόδου. Με αυτό τον τρόπο, θα στέλνουμε παντού το σωστό μήνυμα. Όλοι πρέπει να καταλάβουμε την κρισιμότητα των καιρών, πόσο μεγάλο είναι το ζήτημα και πόσο μεγάλοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από αυτό. Πρέπει όλοι σε αυτή την ιστορία, να λειτουργήσουμε με ένα αίσθημα πολύ υψηλής ευθύνης απέναντι στις συνέπειες που μπορεί να έχει στην χώρα μας –συνολικά και πολύ περισσότερο στα νησιά μας. Έχουμε σηκώσει πάρα πολύ μεγάλο φορτίο και είμαι πολύ περήφανος, διότι είμαστε πολιτισμένοι και αξιοπρεπείς. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε και τα θύματα κάποιων οι οποίοι στην λογική του πολιτικού ‘τσαμπουκά’ μπορεί να στρέφουν την πλάτη τους στην ευθύνη και μετά να πέφτει, πάνω μας. Αυτό πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει», ξεκαθάρισε ο περιφερειάρχης.
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΔΟ!
Ερωτηθείς σχετικά με την δήλωσή του ‘να σταματήσει κάθε σκέψη για την Ρόδο’ (δηλαδή για το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας στο νησί) ο κ. Χατζημάρκος ήταν κατηγορηματικός διαβεβαιώνοντας πως ετέθη θέμα από υπηρεσιακούς παράγοντες στην συνάντηση με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη: «Πράγματι, ετέθη θέμα από υπηρεσιακούς παράγοντες. Νομίζω ότι αυτό το ‘υπηρεσιακό υπόβαθρο’ στο κράτος των Αθηνών δεν έχει και πολύ καλές σχέσεις με την Ρόδο! Να σταματήσει κάθε σκέψη για την Ρόδο. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο. Σε αυτό συμφώνησε και ο πρωθυπουργός», λέγοντας πως δεν υπάρχει σκέψη ούτε για άλλο νησί (μικρό ή ακατοίκητο). Η αποσυμφόρηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου σε όλα μας τα νησιά».
ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ
Κληθείς να σχολιάσει τις απορροφήσεις κονδυλίων του ΕΣΠΑ για το Νότιο Αιγαίο, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δήλωσε τα εξής: «Εμείς βρισκόμαστε ψηλά στις απορροφήσεις κονδυλίων του ΕΣΠΑ ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας. Προσωπικά, τοποθετήθηκα στη σύσκεψη και είπα ότι είναι ‘άθλος’ αυτά που κάνουμε, λόγω της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Από εδώ και πέρα, δεν μπορώ να εγγυηθώ για επιτάχυνση. Το Νότιο Αιγαίο πλέον, θα… επιβραδύνει από εδώ και πέρα, για δύο λόγους: ο ένας είναι οριζόντιος, αφορά όλη την Ελλάδα και όλο το δημόσιο. Ο Νόμος 4412/2016 με τον οποίο δημοπρατούν, είναι καταστροφικός. Να σταματήσουμε να κάνουμε συζήτηση για επιτάχυνση διαδικασιών όσο υπάρχει αυτός ο νόμος. Εγώ υπέγραψα, την συντήρηση των φωτεινών σηματοδοτών της Ρόδου, ένα έργο που δημοπρατήθηκε στις 30 Μαΐου 2017 και το υπέγραψα τον Οκτώβριο του 2019! 28 ολόκληρους μήνες μετά για ένα έργο που δεν είναι τόσο μεγάλο (170.000 ευρώ) και όλη η κοινωνία αναρωτιέται ‘καλά δεν τα βλέπετε τα φανάρια’; Με αυτή τη νομοθεσία δεν μπορεί να περιμένει κανείς απορρόφηση…»
Η ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
ΣΤΗΝ ΠΝΑι
Ο κ. Χατζημάρκος, είπε ακόμη ότι έχει λάβει την υπόσχεση από τον κ. Θεοδωρικάκο ότι η ΠΝΑι βρίσκεται σε προτεραιότητα σχετικά με τις προσλήψεις αλλά «δεν έχουμε νέα για το πόσες είναι οι προσλήψεις συνολικά που θα πάνε στην αυτοδιοίκηση (για όλη την Ελλάδα). Πολύ φοβούμαι ότι είναι πολύ μικρός ο αριθμός… Μια άλλη λύση που σκέφτεται η κυβέρνηση είναι να έρθει το προσωπικό των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στις Περιφέρειες και στους Δήμους. Είναι κι αυτό μια λύση –πιο άμεση και πιο αξιόπιστη» τόνισε, εκφράζοντας την ελπίδα να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις.