Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα πέντε νησιά (Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό/προσφυγικό.
Την ίδια ωρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετεί ψηλά στην ατζέντα το μεταναστευτικό, ενώ μιλώντας σε εκδήλωση το πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου του ΕΛΚ, έθεσε το θέμα ως προτεραιότητα της νέας Κομισιόν, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας κοινού ευρωπαϊκού συστήματος για το άσυλο και διαμηνύοντας πως «η Ελλάδα έχει φτάσει στα όριά της».
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως «δεν μπορώ να δεχτώ πως δεν υπάρχει συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες, μπορώ να ακούσω τις επιφυλάξεις για τα επόμενα βήματα, είμαι εδώ να τα συζητήσουμε». «Το σχέδιο που ανακοινώθηκε χθες ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τους δημάρχους και τις τοπικές κοινωνίες», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στην παράδοση των κλειστών δομών, όπως είπε ο κ. Πέτσας «θα εξαρτηθεί από τον χρόνο κατασκευής τους. Η Σάμος θα είναι η πρώτη κλειστή δομή που θα τεθεί σε λειτουργία και θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του χειμώνα. Μέχρι να μπει το καλοκαίρι θα έχουν ανοίξει και οι υπόλοιπες.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως αποτρεπτικά λειτουργεί και το νέο, αυστηρότερο πλαίσιο παροχής ασύλου, σύμφωνα με το οποίο αν κάποιος δεν είναι συνεργάσιμος θα χάνει τη δυνατότητα χορήγησης ασύλου.
Ακόμα, επανέλαβε ότι η μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα θα βασίζεται στη δίκαιη κατανομή.
«Θα δώσουμε τον χρόνο στις χώρες της ΕΕ να διαμορφώσουν νέες πολιτικές» πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Βάζουμε μια τάξη στο χάος και θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις ροές και να αυξήσουμε τις επιστροφές».
«Στόχος μας είναι η μεταφορά 20.000 προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα» είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα αποτελεί η επιστροφή 10.000 ατόμων μέχρι τις αρχές του 2020.
Δήμαρχος Αν. Σάμου: Μας αιφνιδίασε το σχέδιο – Ζητάμε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως «μας αιφνιδίασε το κυβερνητικό σχέδιο» και επανέλαβε πως θα παραιτηθεί εάν δημιουργηθεί κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο στο νησί.
«Δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε, είναι ξεκάθαρο. Ήμασταν υπεύθυνοι απέναντι στην κυβέρνηση. Στην Ελλάδα δυστυχώς δικαιώνονται οι ακραίες φωνές και οι καραμπίνες. Όπου υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, ούτε κλειστό κέντρο έγινε, ούτε πήγαν μετανάστες», τόνισε και πρόσθεσε:
«Ζητάμε την παρέμβαση του αξιόπιστου πρωθυπουργού. Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου θα θέσουμε τις παραιτήσεις μας στον κ. Μητσοτάκη, ζητώντας να αλλάξει η πολιτική για το μέλλον του νησιού μας».
«Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το ΚΥΤ στη Σάμο, η περιοχή ζει με τον τουρισμό. Δεν γίνεται κλειστό κέντρο με 5.000 ανθρώπους. Κάθε μέρα έρχονται, πού θα τους βάλουμε;» αναρωτήθηκε από την πλευρά του στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιδήμαρχος Σάμου Βασίλης Βαλκαμλής, σύμφωνα με τον οποίο στο νησί αυτή την στιγμή είναι 7.000 και περισσοτεροι μετανάστες και πρόσφυγες.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε, τέλος, ότι η δημοτική αρχή θα παραιτηθεί σύσσωμη γιατί, όπως είπε, «δεν υπάρχει άλλη λυση».
Δήμαρχος Λέρου: Δεν θέλω να ξαναφτάσουμε στα πρωτοσέλιδα των κολαστηρίων
«Εχθές περιμέναμε αποσυμφόρηση νησιών και χωρίς να ερωτηθούμε πληροφορηθήκαμε για τη δημιουργία κλειστού κέντρο χωρητικότηατς 1000+ ατόμων. Ανησυχούμε γιατί υπάρχουν ήδη τρεις δομές και καθημερινές αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από το Φαρμακονήσι», είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας.
Σημείωσε, δε, ότι από τις ανακοινώσεις προκύπτει ότι «θα λειτουργήσουν δύο δόμες σε Κω και Λέρο για όλες τις αφίξεις στα Δωδεκάνησα». «Δεν θέλω η Λέρος να ξαναφτάσει στα πρωτοσέλιδα των κολαστηρίων και της άδικης δυσφήμισης χωρίς να ερωτηθούμε».
«Αυτό που φοβόμαστε είναι τι θα γίνει όταν θα είναι έγκλειστοι και θα είναι μεγαλύτερος ο αριθμός τους» πρόσθεσε ο δήμαρχος Λέρου εκφράζοντας ανησυχία για αύξηση των αφίξεων μέχρι να κατασκευαστούν τα κέντρα αυτά.
Ωστόσο είπε ότι «στο πρόβλημα θα συμμετέχουμε με ένα ΚΥΤ αναλογικό με τα πληθυσμιακά κριτήρια» προσθέτοντας ότι το πρωί της Πέμπτης στη Λέρο ήταν 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε δομή ψυχασθενών αλλά και διάσπαρτοι.
Δήμαρχος Λέσβου: Μας ανησυχεί η λέξη «σταδιακά»
«Οι εξαγγελίες δημιουργούν ανησυχία στον κόσμο του νησιού καθότι εκλαμβάνουν την εξαγγελιά ως νέα δομή» είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Λέσβου Στράτος Κυτέλης.
Όπως είπε οι πολίτες «φοβούνται ότι στο διάστημα που θα λειτουργεί η νέα δομή, θα λειτουργεί και η Μόρια» προσθέτοντας ότι «καμία τοπική κοινωνία δεν δέχεται νέα δομή έχοντας υπόψη τι συνέβη στη Μόρια».
«Η λέξη “σταδιακά” ανησυχεί τον κόσμο. Η τοπική κοινωνία λέει γιατί να μην γίνει το ΚΥΤ της Μόριας κλειστή δομή με την χωρητικότητα που υπάρχει και να παράλληλα να υπάρξει αποσυμφόρηση» συμπλήρωσε ο κ. Κυτέλης.
Παράλληλα ζήτησε να ελεγχθούν επιτέλους οι ΜΚΟ «για το τι κάνουν στο νησί μας» προαναγγέλοντας δημοτικό συμβούλιο στις 25 Νοεμβρίου για να υπάρξει μια συλλογική απόφαση καθώς, όπως, παρατήρησε, δεν έχει αποσαφηνιστεί πού θα είναι η νέα δομή. «Αν η δομή θα ολοκληρωθεί σε 10-12 μήνες ο πρόσθετος αριθμός μεταναστών μέχρι τότε θα εντείνει το πρόβλημα» κατέληξε ο κ. Κυτέλης.
Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: Το σχέδιο θα τιναχτεί στον αέρα, αν συνεχιστούν οι αυξημένες ροές
«Τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά αν συνεχιστούν οι αυξημένες ροές κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα», τόνισε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, σχολιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα, ο κ. Μουτζούρης είπε πως το κλίμα στη Λέσβο είναι θετικό μετά την ανακοίνωση των πρώτων μέτρων, καθώς «εν μέρει δημιουργούν ασφάλεια, γιατί λένε ότι οι δομές θα γίνουν σε απομακρυσμένες περιοχές».
Ωστόσο, όπως σημείωσε, «οι περιοχές που θα κατασκευαστούν θα πρέπει να είναι αποδεκτές από τις τοπικές κοινωνίες».
Παράλληλα, ο κ. Μουτζούρης κάλεσε τον δήμαρχο Σάμου Γιώργο Στάντζο, να ανακαλέσει την απόφασή του και να μην παραιτηθεί.