Συνεντεύξεις

«Η βία κατά των γυναικών είναι η μεγαλύτερη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

«Η Βία κατά των γυναικών είναι μια ιστορία χιλιετιών που με τα χρόνια διογκώνεται, εντείνεται και συναντάται στις ημέρες μας, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Είναι η μεγαλύτερη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή της στην «δημοκρατική» η πρόεδρος της ΧΕΝ Ρόδου κα Δέσποινα Μουτάφη, με αφορμή την πρόσφατη πρωτοβουλία (της ΧΕΝ) με το κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχικής υγείας «Δίοδος» του Δήμου Ρόδου, που αφορά σε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι προκειμένου να γνωρίσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές σε θέματα στερεότυπων και μορφών έμφυλης βίας και «πρωταγωνίστρια» την Άν-να, το έφηβο κορίτσι της ΧΕΝ Ελλάδας.
Επίσης, μιλάει για τις δράσεις της ΧΕΝ αλλά και την ιστορία της οργάνωσης στη Ρόδο.

• Κυρία Μουτάφη, να ξεκινήσουμε από την πρωτοβουλία “Γνωρίστε την Άν-να” –ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι για την έμφυλη βία από τη “Δίοδο” και τη ΧΕΝ Ρόδου. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και ποιους στόχους έχει;
Η ΧΕΝ είναι μια Παγκόσμια, Γυναικεία Εθελοντική Οργάνωση. θεμελιώθηκε καταστατικά πάνω στις Πανανθρώπινες Αρχές της Αλληλεγγύης και του Αλληλοσεβασμού το 1884. Με έδρα τη Γενεύη έχει παρουσία σε 125 χώρες του κόσμου, ενώνει τις φωνές 25 εκατομμυρίων γυναικών όλων των ηλικιών με στόχο την προάσπιση των Δικαιωμάτων της γυναίκας και τη σωματική και πνευματική της ανάπτυξη. Απευθύνεται σε κάθε γυναίκα ανεξαρτήτως φυλής, ηλικίας, θρησκείας, δόγματος ή ιδεολογίας. Έχει συμβουλευτική ιδιότητα στο κοινωνικό και Οικονομικό Συμβούλιο του Ο.Η.Ε. και στην Επιτροπή του, για τη θέση της Γυναίκας. Προσβλέπει σε μια διεθνή συνεργασία με στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλούς κόσμου συμπερίληψης όλων των ανθρώπων, δίκαιου και δημοκρατικού. Στο παραπάνω πλαίσιο στοχεύουν όλες οι δράσεις μας.
Στη δράση κατά της Έμφυλης Βίας, θελήσαμε να απευθυνθούμε στα έφηβα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, γνωρίζοντας από την εμπειρία μας, αφενός την ευαισθητοποίηση και τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η δράση σ’ αυτή την ηλικία και αφετέρου την αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών μας στην παιδεία των παιδιών μας. Ως ΧΕΝ ΡΟΔΟΥ, έχουμε την εμπειρία και τα καλά αποτελέσματα από τη δράση στα σχολεία το 2013, σχετικά με τα «ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και τις ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ των ΠΑΙΔΙΩΝ».
Συνεργαστήκαμε με 12 Δημοτικά και 2 Νηπιαγωγεία. Συμμετείχαν 61 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εργάστηκαν για την υλοποίηση της δράσης, ολόκληρη τη χρονιά 2013-2014. Στο τέλος παρουσιάστηκαν όλες οι εργασίες τους στην κοινωνία και η ΧΕΝ ΡΟΔΟΥ δημιούργησε με αυτές ένα υπέροχο λεύκωμα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους προσεγγίσαμε τη Δίοδο που έχει πρόσβαση στα σχολεία και εξαιρετικές ικανότητες προσέγγισης των εφήβων. Με τη συνεργασία Διόδου-ΧΕΝ Ελλάδας και ΧΕΝ Ρόδου προέκυψε το παιχνίδι με τον χαρακτήρα της ΧΕΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, Αν-να. Είναι η έφηβη που περιδιαβαίνει στο χώρο και τον χρόνο, συναντά διάφορες μορφές βίας και αποφασίζει να τις αντιμετωπίσει. Μέσα από το παιχνίδι με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τα παιδιά ευαισθητοποιούνται σχετικά με την ισότητα των φύλων, ενημερώνονται για τις διάφορες μορφές έμφυλης βίας και παρακινούνται όπου την συναντήσουν (τη βία) να αντιδράσουν, να ζητήσουν βοήθεια, να μην υποκύψουν.
Γιατί η Αν-να είναι κάθε γυναίκα που διεκδικεί ένα δίκαιο παρόν προσδοκώντας να παραδώσει στις επόμενες Άννες ένα καλύτερο μέλλον.
Η ΧΕΝ Ελλάδος, που είναι πάντα δίπλα μας, χρηματοδοτεί την κατασκευή των παιχνιδιών.
• Η έμφυλη βία δεν είναι σημερινό κοινωνικό φαινόμενο. Ωστόσο έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις λόγω της δημοσιότητας με περιστατικά που σημειώθηκαν στα τελευταία χρόνια και κυρίως σε γυναίκες και παιδιά. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η βία κατά των γυναικών είναι μια ιστορία χιλιετιών που με τα χρόνια διογκώνεται, εντείνεται και συναντάται στις ημέρες μας, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Είναι η μεγαλύτερη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είναι σοκαριστικά τα στοιχεία για τη βία και την κακοποίηση των γυναικών, από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθημερινά συμβαίνουν 2 γυναικοκτονίες. Το βλέπουμε και στη χώρα μας. Στους έντεκα μήνες, δεκατρείς γυναικοκτονίες. Έμφυλα στερεότυπα, πατριαρχικές νοοτροπίες και διακρίσεις πυροδοτούν και αυξάνουν τη βία κατά των γυναικών.
Κατά την άποψή μας, είναι απόλυτη ανάγκη η συνεργασία όλης της κοινωνίας για την αντιμετώπισή της. Κράτος, Δικαιοσύνη, Εκπαίδευση, Φορείς, Οργανισμοί, Επαγγελματίες και η Οικογένεια σε στενή συνεργασία, οφείλουμε να ευαισθητοποιήσουμε, να ενημερώσουμε, να προστατέψουμε και να ενδυναμώσουμε τα θύματα. Με την κύρωση από το Εθνικό Κοινοβούλιο, της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της βίας. Βασικός σκοπός της Σύμβασης είναι η προστασία των γυναικών και παιδιών θυμάτων και η πρόληψη ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα βίας.
Η ΧΕΝ Ελλάδος που συντονίζει και συνεργάζεται με 23 τοπικά κέντρα στην Ελλάδα, πρωτοστάτησε με 25.000 υπογραφές που μαζεύτηκαν Πανελληνίως, και διαβιβάστηκαν στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Αφορούσαν στην αναγκαιότητα της κύρωσης της Σύμβασης.
Θέματα για την έμφυλη βία απασχολούν όλο το χρόνο τη ΧΕΝ Ρόδου. Πραγματοποιούμε δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και πρόληψης για το φαινόμενο. (όπως η δράση στα σχολεία με την Αν-να)
Τμήματα ενδυνάμωσης και κατάρτισης την γυναικών λειτουργούν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους (προ κορωνοϊού), καθώς υπάρχει και συνεργασία με τις δομές υποστήριξης των γυναικών του Δήμου Ρόδου ενώ υπάρχει και η 24ωρη γραμμή βοήθειας θυμάτων βίας 15.900 ή το 100.
• Μιλήστε μας για την ΧΕΝ Ρόδου. Πόσα χρόνια είστε πρόεδρος και ποιες είναι οι δραστηριότητές σας;
Η ΧΕΝ ιδρύθηκε στη Ρόδο το 1947. Αμέσως μετά την ενσωμάτωση με τη μητέρα Ελλάδα. Ήταν κοινωνική ανάγκη της εποχής η ίδρυσή της. Ύστερα από τόσους αιώνες σκλαβιάς τα κενά ήταν πολλά και οι ανάγκες της κοινωνίας μεγάλες. Πολλοί άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, ήταν αναλφάβητοι.
Πρωτοπόρες και δυναμικές εύπορες γυναίκες της Ρόδου, ανέλαβαν δράση. Κάλεσαν την πρόεδρο της ΧΕΝ Αθηνών, Σοφία Μαυροκορδάτου, κόρη της Πηνελόπης Δέλτα κι έτσι ιδρύθηκε το παράρτημα ΧΕΝ Ρόδου με τη βοήθεια και στήριξη της ΧΕΝ Αθηνών.
Δημιουργήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, μαθήματα ελληνικής, γαλλικής γραφομηχανής κ.ά. που βοήθησαν να στελεχωθούν οι υπηρεσίες και να φανούν χρήσιμα σε πολλούς τομείς.
Έκτοτε και μέχρι σήμερα, εκπονεί προγράμματα που απευθύνονται σε γυναίκες, παιδιά και είναι ανάλογα με τις ανάγκες που δημιουργούνται στην κάθε εποχή. Κοινός στόχος όλων των χρόνων είναι η ενδυνάμωση της γυναίκας σωματικά, πνευματικά, ψυχικά. Η συνηγορία στα δικαιώματά της, η επιμόρφωση και κατάρτιση της γυναίκας και των κοριτσιών.
Ανάλογα προγράμματα εκπονούνται και σήμερα στη ΧΕΝ Ρόδου όπου λειτουργούν τμήματα φιλανάγνωσης, ξένων γλωσσών, πλεξίματος, κατασκευής κοσμημάτων, παραδοσιακών χορών, διαλέξεις για θέματα που αφορούν στη γυναίκα με θέματα Υγείας, Ψυχολογίας, Οικογένειας.
Δύναμή μας είναι οι εθελόντριες που στηρίζουν τις δράσεις μας, η ΧΕΝ Ελλάδος και η σύμπνοια και αφοσίωση στους σκοπούς μας, όλων των μελών του διοικητικού μας συμβουλίου. Το όποιο έργο είναι αποτέλεσμα της συλλογικής μας προσπάθειας.
Προσωπικά συμμετέχω επί δεκαετίες στη ΧΕΝ Ρόδου.
Μια σύντομη προεδρία το 2011-2013 και ξανά από το 2018. Για μένα αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι να φέρουμε κοντά μας νέες γυναίκες, να αναδειχθούν και να προωθήσουν αυτό το ιστορικό σωματείο που τόσα προσέφερε και προσφέρει στις γυναίκες και στην τοπική κοινωνία.
• Σχεδιάζετε και άλλες πρωτοβουλίες – συνεργασίες στο άμεσο μέλλον και με ποια αντικείμενα;
Η δράση στα σχολεία «Γνωρίστε την Αν_να» δράση κατά της βίας και υπέρ της ισότητας των φύλων, είναι αυτή που θα στηρίξουμε, ευελπιστώντας να εκτιμηθεί από τους εκπαιδευτικούς μας για να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Επίσης ευελπιστούμε και συμφωνήσαμε με την ΧΕΝ Ελλάδος και τη ‘Δίοδο’ η δράση αυτή να πραγματοποιηθεί πανελληνίως με τη σύμπραξη και με τα Κέντρα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας.
Μια επόμενη πανελλήνια ενημερωτική καμπάνια της ΧΕΝ Ελλάδος κατά της βίας των γυναικών θα πραγματοποιηθεί και στη Ρόδο. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Καμπάνιας του ΟΗΕ « 16 Days of Activism-Orange the World» στην οποία η ΧΕΝ Ελλάδος συμμετέχει κάθε χρόνο.
Η καμπάνια ξεκινά στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, και ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου, ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συμβολικές ημερομηνίες που δηλώνουν ότι η βία κατά των γυναικών είναι η μεγαλύτερη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.
Τίτλος της Δράσης «Μήπως… ήρθε η ώρα;»
Θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια σε συνεργαζόμενους χώρους εστίασης, με χρήσιμα τηλέφωνα και πληροφορίες.
Τα φυλλάδια θα τοποθετηθούν στις γυναικείες τουαλέτες.
Χορηγός η Europa Profile Αλουμίνιο Α.Β.Ε.
Χρωματίζουμε τον κόσμο ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ, το χρώμα που επιλέχθηκε παγκόσμια για να συμβολίσει τις ακτιβιστικές δράσεις.
Καλούμε εθελόντριες να συμπαραταχθούν μαζί μας στον αγώνα για την ισχυροποίηση των δικαιωμάτων της γυναίκας και στη συνηγορία κατά της βίας και της διάκρισης κατά των γυναικών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου