Για την έκθεση «She’s Gone», που συνδιοργανώνεται από την πρεσβεία του Ισραήλ και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, και είναι αφιερωμένη στις γυναικοκτονίες, μίλησε ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη.
Στην έκθεση, που κάνει εγκαίνια στις 25 Νοεμβρίου, ο επισκέπτης θα βλέπει τα ρούχα με μία ετικέτα που θα αναγράφει το όνομα του θύματος, την ημερομηνία, τον τρόπο και το όργανο δολοφονίας, την ποινή του δικαστηρίου και τον ένοχο, εφόσον έχει βρεθεί.
Οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη έδωσαν στην έκθεση ένα ρούχο του παιδιού τους το οποίο διάλεξαν προσεκτικά.
«Θα πρέπει ο καθένας μας, επειδή σηκώνει το δικό του σταυρό, να έχει υγεία και δύναμη. Να ευχηθώ σε αυτούς τους ανθρώπους καλή δύναμη. Ως προς την έκθεση, πριν από 15 με 20 ημέρες μας ενόχλησε η κ. Συρεγγέλα και μας έφερε σε επαφή με το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Να τονίσω ότι όλοι μας πρέπει να σεβόμαστε την ανθρώπινη αξία, τη γυναίκα μάνα, τη γυναίκα αδερφή, τη γυναίκα σύζυγο και θεωρώ αδιανόητο να βιαιοπραγούν και να δολοφονούν τις γυναίκες», τόνισε ο Γιάννης Τοπαλούδης.
«Βλέπω το ρούχο και συγκινούμαι ξανά. Ήμασταν θετικοί να στείλουμε ρούχα του παιδιού μας, αλλά μας ήταν τόσο δύσκολο να το βάλουμε αυτό το ρούχο στο δέμα και να το στείλουμε, γιατί ήταν σαν να διώχναμε μέσα από τη ψυχή μας ένα κομμάτι του εαυτού μας. Η Ελένη μας ζωντανεύει μέσα από κάθε αντικείμενο. Αυτή ήταν η δυσκολία μας. Ο σκοπός της έκθεσης αυτής για μας είναι ιερός. Πιστεύω ότι ο θεατής θα συγκινηθεί και θα ταχθεί αλληλέγγυος στον αγώνα για να προστατεύσουμε τις γυναίκες, τα παιδιά τους συνανθρώπους μας».
«Αυτά τα ρούχα δεν είναι άψυχα, έχουν φωνή»
«Αγάπη σημαίνει πόνος, αγάπη σημαίνει συμμετέχω σε ότι περνάει το παιδί μου. Αγάπη είναι η συμπαράσταση», ήταν το μήνυμα του.
«Η Ελένη ήθελε να ταξιδέψει, αλλά δεν δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει ταξίδια, γιατί κάποια τέρατα την έστειλαν σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή. Ας ταξιδέψει η ψυχή της σε όλο τον κόσμο. Τα ρούχα αυτά είναι και της Ελένης, και της Καρολάιν, της Ζωής, της Δώρας, της Γαρυφαλλιάς και όλων των άλλων κοριτσιών», πρόσθεσε.