Στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου επέστρεψε με παραγγελία για περαιτέρω προανάκριση η δικογραφία που είχε διαβιβαστεί λόγω αρμοδιότητας και προς προσδιορισμό σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου με κατηγορούμενους για παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως κατ’ εξακολούθηση τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και 11 μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής συμπεριλαμβανομένου και του νεοεκλεγέντος δημάρχου Ρόδου κ. Αλέξανδρου Κολιάδη.
Πιο συγκεκριμένα, στην Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου είχε υποβληθεί τον Μάιο του 2023 και επεστράφη εκ νέου στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου δικογραφία με συνημμένο σχέδιο κλητηρίου θεσπίσματος με κατηγορούμενους τους κκ. Αντώνιο Καμπουράκη, Στέφανο Δράκο, Τσαμπίκα Κιαχαγιά Μαγιόγλου, Νικόλαο Καραμαρίτη, Βασίλειο Παπαοικονόμου, Μιχαήλ Σεΐτη, Αθανάσιο Στάμο, Alexandre – Basile Coliadis (πλέον Αλέξανδρος Κολιάδης), Ιωάννη Αφεντούλη, Εμμανουήλ Καζούλη, Μιχαήλ Σταυρή και Δημήτριο Ιωσήφ.
Στον δήμαρχο Ρόδου κ. Καμπουράκη αποδίδεται στο σχέδιο του κατηγορητηρίου ότι παρότι προΐσταται όλων των υπηρεσιών του Δήμου και οφείλει σε περίπτωση κατεπείγοντος να αποφασίσει για θέματα τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα, μεταξύ άλλων και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και παρά το ό,τι σε βάρος 10 καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εκκρεμούσαν ενέργειες για την αφαίρεση των αδειών τους (σήματα διακοπής λειτουργίας, εκθέσεις αυτοψίας αυθαιρέτων κατασκευών και πρωτόκολλα κατεδάφισης) δεν συμμορφώνονταν, παρέλειψε να πράξει τούτο, επιτρέποντας στα ανωτέρω καταστήματα να λειτουργούν καίτοι είχαν παραβεί τους όρους λειτουργίας τους.
Περαιτέρω, του αποδίδεται ότι παρέλειψε να μεριμνήσει για την εφαρμογή του άρ. 13§8 ΒΔ 20/10/1958 (ΦΕΚ Α’171/1958), σύμφωνα με το οποίο στην περίπτωση αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστων χώρων, «Αν ο παραβάτης δεν συμμορφωθεί, τα εν λόγω αντικείμενα απομακρύνονται άμεσα από συνεργείο του δήμου, ο οποίος μπορεί να ζητήσει, προς τον σκοπό αυτόν, την άμεση συνδρομή των Αστυνομικών Αρχών» επιτρέποντας και διευκολύνοντας τα ανωτέρω καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να εξακολουθούν απρόσκοπτα τη δραστηριότητά τους, καίτοι είχαν παραβεί τους όρους λειτουργίας τους.
Οι λοιποί εκ των κατηγορουμένων με την ιδιότητα των τακτικών μελών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Ρόδου, ιδιότητα η οποία εμπίπτει στην έννοια του υπαλλήλου και συνεπώς έχοντας ιδιαίτερη νομική υποχρέωση ως εκ της ιδιότητάς τους αυτής όφειλαν ως μέλη της ως άνω Επιτροπής να προβούν σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας των ανωτέρω καταστημάτων, παρέλειψαν να πράξουν τούτο, επιτρέποντας στα ανωτέρω καταστήματα να λειτουργούν, καίτοι είχαν παραβεί τους όρους λειτουργίας τους.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», η δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος τους από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, συνοδεύεται από έκθεση παράθεσης προανακριτικού υλικού αστυνομικού – επιτελούς της Οικονομικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα του Τμήματος Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας.
Η συγκεκριμένη έκθεση που αφορά κυρίως στην μη αφαίρεση αδειών λειτουργίας καταστημάτων και αντιμετώπισης αυθαιρέτων επί του αιγιαλού αφορά καταστήματα που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα κατά μήκος όλου του νησιού.
Πλην όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Εισαγγελία χώρισε την ογκώδη δικογραφία σε δύο τμήματα και συγκεκριμένα σε ένα που αφορά καταστήματα στην πόλη της Ρόδου, για το οποίο είχαν προηγηθεί άλλες δικογραφίες και είχαν ληφθεί εξηγήσεις από τους υπόλογους και σε ένα που αφορά καταστήματα στις δημοτικές ενότητες Ιαλυσού, Αρχαγγέλου, Λίνδου και Νότιας Ρόδου.
Για την πρώτη δικογραφία έχουν ασκηθεί ήδη διώξεις, ενώ για την δεύτερη έχει ζητηθεί η λήψη ανωμοτί καταθέσεων.
Οι αιρετοί κλήθηκαν από την Πταισματοδίκη Ρόδου να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις για την μη ανάκληση αδειών, την μη διακοπή λειτουργίας, την μη σφράγιση και την μη απομάκρυνση των αυθαιρέτων που έχουν καταγραφεί στον κοινόχρηστο χώρο του αιγιαλού.
Θυμίζουμε ότι αφορμή για την εισαγγελική έρευνα αποτέλεσαν δύο επώνυμες καταγγελίες που έγιναν τον Ιανουάριο του 2022 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σχετικές με την παραβατική λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε παραλίες της Ρόδου.
Ο πρώτος που υπέβαλε την καταγγελία φέρεται να είναι και ο ίδιος ελεγχόμενος ως ιδιοκτήτης καταστήματος που έχει τεθεί στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών και αρχών.
Στην πρώτη δικογραφία για την οποία έχουν ασκηθεί διώξεις έχουν δοθεί εξηγήσεις από τους υπόλογους αιρετούς για τα καταστήματα στην πόλη της Ρόδου από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Είχαν επισημάνει μεταξύ άλλων, αρνούμενοι κατηγορηματικά οποιαδήποτε κατηγορία, σχετικά με μια ανυπόγραφη καταγγελία, ότι ενώ αναφέρονται ως συνυπεύθυνες κι άλλες υπηρεσίες, όπως Αστυνομία, Πυροσβεστική, Υγειονομείο, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια κ.α., διετάχθη προκαταρκτική μόνο για τον δήμαρχο και τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, τονίζοντας μάλιστα ότι είναι οι μόνοι που δεν φέρουν καμία ευθύνη.
Οπως ισχυρίστηκαν, σύμφωνα με τα άρθρα 80 παρ. 6 του Ν.3463/2006, 73. παρ. 1 περ. αγ του Ν. 3852/2010, 12 του Κανονισμού της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ρόδου και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, τα θέματα των ενδιαφερομένων φορέων και πολιτών στη συνεδρίαση της Επιτροπής εισάγονται από τις κατ’ αντικείμενο αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου.
Επιπλέον, οι αρμόδιες Υπηρεσίες υποχρεούνται να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε η εισαγωγή των προς συζήτηση θεμάτων, να συνοδεύεται από τα έγγραφα του φακέλου της υπόθεσης καθώς και από πλήρη εισήγηση της Υπηρεσίας ή της Νομικής Υπηρεσίας σε περίπτωση που αυτό κριθεί ότι απαιτείται, λόγω της σοβαρότητας του θέματος.
Επομένως, για να επιληφθεί η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ενός θέματος πρέπει να εισαχθεί αυτό ενώπιόν της με εισήγηση από την κατ’ αντικείμενο αρμόδια Υπηρεσία του δήμου σύμφωνα με τα ανωτέρω.
Κατόπιν της εισαγωγής των προς συζήτηση θεμάτων και του φακέλου αυτών καταρτίζεται από τον πρόεδρο της Επιτροπής η ημερήσια διάταξη, η οποία τα περιλαμβάνει και οι εισηγήσεις επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης γνωστοποιούνται στα μέλη της Επιτροπής με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο έγκαιρα, προκειμένου αυτά να ενημερώνονται όσο το δυνατόν πληρέστερα επί των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν και να είναι σε θέση να αποφασίσουν επ’ αυτών.
Ανέφεραν έτσι ότι ουδέποτε εισήχθη στην επιτροπή οποιαδήποτε εισήγηση προκειμένου να τεθεί ως θέμα προς συζήτηση, ούτε προσκομίσθηκε οποιοδήποτε στοιχείο σχετικά με αυθαίρετες καταλήψεις ή πολεοδομικές αυθαιρεσίες που αφορούν 5 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πόλη της Ρόδου, ενώ για ακόμη τρία υπεραμύνονται των αποφάσεων που έλαβαν δυνάμει των στοιχείων που τους κοινοποιήθηκαν.