Η 29η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (COP29) βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, συγκεντρώνοντας παγκόσμιους ηγέτες για να επιταχύνουν τη συλλογική δράση για το κλίμα.
Αυτό το κομβικό γεγονός ενώνει σχεδόν 200 έθνη για να διαπραγματευτούν πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών, στην κινητοποίηση της χρηματοδότησης για το κλίμα και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Για την τουριστική βιομηχανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από σταθερά κλίματα και φυσικά τοπία, τα αποτελέσματα του COP29 θα διαμορφώσουν τη μελλοντική βιωσιμότητα του κλάδου.
Οικονομική υποστήριξη για την ανάπτυξη προορισμών
Οι αναπτυσσόμενες χώρες, αντιμετωπίζουν δυσανάλογες επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή.
Για πολλές οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, η κλιματική αλλαγή απειλεί τις βασικές υποδομές και τα μέσα διαβίωσης.
Για παράδειγμα, στην Καραϊβική, ο τουρισμός αντιπροσώπευε το 14% του ΑΕΠ και το 15% των θέσεων εργασίας το 2019. Ωστόσο, οι τυφώνες, οι πλημμύρες θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.
Οι συζητήσεις για το COP29 στοχεύουν στη διασφάλιση ενός νέου στόχου χρηματοδότησης για το κλίμα, αντιμετωπίζοντας τα κενά στην ετήσια δέσμευση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2009, η οποία υπολείπεται πολύ των τρισεκατομμυρίων που απαιτούνται μέχρι το 2030.
Το Loss and Damage Fund, που ξεκίνησε στο COP27, έχει συγκεντρώσει 700 εκατομμύρια δολάρια, αλλά παραμένει υποχρηματοδοτούμενο.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα, Simon Stiell, «η χρηματοδότηση για το κλίμα είναι μια κοινή επένδυση στην παγκόσμια σταθερότητα», υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητά της για παγκόσμια ανθεκτικότητα.
Συνεταιριστική Κλιματική Δράση στον Τουρισμό
Οι αερομεταφορές και άλλοι τομείς που δύσκολα υποχωρούν θέτουν προκλήσεις όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών.
Ο τουρισμός, που βασίζεται στα αεροπορικά ταξίδια, αντιμετωπίζει τη διπλή πρόκληση της υποστήριξης της απαλλαγής από τις εκπομπές διατηρώντας παράλληλα την απαραίτητη ταξιδιωτική πρόσβαση για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η έγκριση από την COP29 του πλαισίου της αγοράς άνθρακα του άρθρου 6 αντιπροσωπεύει ένα επίτευγμα ορόσημο, δίνοντας τη δυνατότητα στις τουριστικές εταιρείες να αγοράζουν πιστώσεις άνθρακα για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές.
Τα έργα πίστωσης άνθρακα, όπως οι πρωτοβουλίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αποκατάσταση δασών, παρέχουν διπλά οφέλη μειώνοντας τις εκπομπές και υποστηρίζοντας την κοινοτική ανάπτυξη.
Αυτές οι πρωτοβουλίες ευθυγραμμίζονται με τους στόχους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του τουρισμού, ενώ ενισχύουν τις τοπικές υποδομές και τον οικοτουρισμό.
Ο τουρισμός βρίσκεται στο επίκεντρο του COP29
Για πρώτη φορά, το COP29 διοργανώνει μια ειδική θεματική ημέρα «Δράση για το κλίμα στον Τουρισμό».
Αυτή η πρωτοβουλία υπογραμμίζει τον ρόλο του κλάδου στον μετριασμό και την ανθεκτικότητα του κλίματος.
Η Διακήρυξη του Μπακού για την Ενισχυμένη Κλιματική Δράση στον Τουρισμό θα ζητήσει την ενσωμάτωση του τουρισμού στις εθνικές στρατηγικές για το κλίμα, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες του κλάδου να οδηγήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η Paloma Zapata, Διευθύνων Σύμβουλος της Sustainable Travel International, θα ηγηθεί των συζητήσεων για την οικοδόμηση ικανότητας και βιωσιμότητας σε προορισμούς με περιορισμένους σε πόρους. Η συνεδρία της, «Προορισμοί για το αύριο: Ανάπτυξη ικανοτήτων και βιωσιμότητα στον τουριστικό κλάδο», θα διερευνήσει πρακτικές λύσεις για την προώθηση πράσινων θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη τοπικών δεξιοτήτων και την ευαισθητοποίηση για το κλίμα.
Καθώς το COP29 υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για δράση για το κλίμα, οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι διαχειριστές προορισμών ενθαρρύνονται να αξιολογήσουν τις στρατηγικές βιωσιμότητας τους.
Πηγή: tourismtoday.gr