Τοπικές Ειδήσεις

Πρωτοβουλία για να χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός το δάσος του Προφήτη Ηλία

• Σε εξέλιξη η δημιουργία Συλλόγου Φίλων του όρους Προφήτη Ηλία • Ενδιαφέρον εθελοντών και πολιτών να συνδράμουν στην προσπάθεια

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τον χαρακτηρισμό της περιοχής του Προφήτη Ηλία ως Εθνικού Δρυμού παίρνει σάρκα και οστά για την προστασία και την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής.
Ηδη, με πρωτοβουλία του κ. Σάββα Πίσσα, υπάρχει ανοικτή πρόσκληση για όσους ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν την προσπάθεια, αρχής γενομένης με τη δημιουργία Συλλόγου Φίλων του όρους Προφήτη Ηλία, μια πρόταση που βρίσκει ήδη πολλούς υποστηρικτές από όλο το νησί.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Σ. Πίσσας, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024 θα γίνει συγκέντρωση στο χωριό Απόλλωνα με την ομάδα πεζοπορίας στο πλαίσιο ενίσχυσης της πρότασής του.
Όπως επισημαίνει είναι ανάγκη να συσταθεί ένας τέτοιος φορέας για την προστασία του δρυμού, για την προβολή των προβλημάτων του, για την επιδίωξη τού χαρακτηρισμού του ως Εθνικού Δρυμού γι΄αυτό καλό θα ήταν -όπως λέει- να υπάρχουν στον υπό σύσταση σύλλογο μέλη από όλες τις όμορες τοπικές κοινότητες όπως Απόλλωνα, Σάλακος, Διμυλιά, Ελεούσα και Πλατάνια.
Πριν την σύνταξη του καταστατικού θα προηγηθούν διεξοδικές συζητήσεις με την παρουσία νομικού συμβούλου προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές και να αξιολογηθούν.
«Μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή από όλη τη Ρόδο. Οταν θα είναι αρκετά μέλη, θα γίνει συγκέντρωση για να προσδιορίσουμε όλοι μαζί τον χαρακτήρα του συλλόγου. Στα θέματα συζήτησης θα συμπεριλαμβάνονται εθελοντικές ομάδες εργασίας στους δασικούς δρόμους, για δεντροφύτευση, καθαρισμούς στα πρανή και κοπή δέντρων με αδειοδότηση, ανάδειξη βυζαντινών μνημείων, αρχαιολογικών ευρημάτων με την καθοδήγηση κλιμακίου της αρχαιολογικής υπηρεσίας, των ιταλικών κτηρίων του στρατού, των μοναστηριών, των ιταλικών κτηρίων της Ελεούσας, του φυσικού κάλλους, της χλωρίδας και της πανίδας, όπως επίσης χαρτογράφηση των δασικών και οδικών δικτύων, των μονοπατιών των φυσικών πηγών, γεωτρήσεων κλπ» λέει ο κ. Σάββας Πίσσας ο οποίος επισημαίνει ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια κίνηση για την προστασία της ευρύτερης περιοχής.
Οι Εθνικοί Δρυμοί είναι οικοσυστήματα ιδιαίτερης οικολογικής αξίας που προσπαθούμε να μείνουν, όσο το δυνατόν ανεπηρέαστα από ανθρώπινες δραστηριότητες.
Αποτελούν περιοχές με ιδιαίτερα βιολογικά και γεωμορφολογικά στοιχεία που αξίζει να διασωθούν.
Χαρακτηρίζονται από πλούσια βιοποικιλότητα με αρκετά σπάνια και ενδημικά είδη.
Σήμερα έχουμε δέκα χερσαίους Εθνικούς Δρυμούς με τον Όλυμπο να αποτελεί τον παλαιότερο εξ αυτών.
Χρησιμοποιήθηκε ο όρος αυτός αντί του «εθνικού πάρκου» (national park) που είχε επικρατήσει σε ξένες χώρες, γιατί θεωρήθηκε ότι οι περιοχές που έχουν ανάγκη από άμεση και ιδιαίτερη προστασία βρίσκονται απομονωμένες στον ορεινό όγκο.
Ο όρος «δρυμός», ο οποίος περιέχει εκτός από την κύρια έννοια (δάσος δρυών) και την έννοια «σύδενδρος τόπος, περιοχή με άγρια βλάστηση», τόνισε περισσότερο την ανάγκη αυτή.
Η ευθύνη για την προστασία και τη διαχείριση των εθνικών δρυμών ανήκει στη Γενική Γραμματεία Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας. Το αρμόδιο «Τμήμα Δασικού Περιβάλλοντος-Εθνικών Δρυμών και Δασικής Αναψυχής» κατευθύνει και εποπτεύει σε εθνικό επίπεδο τις τοπικές Δασικές Υπηρεσίες, οι οποίες είναι αρμόδιες για την προστασία και τη διαχείριση των εθνικών δρυμών.
Η διαχείριση καθορίζεται από το νομοθετικό διάταγμα 996/71, το οποίο προβλέπει ότι «οι Εθνικοί Δρυμοί αποτελούνται από τον πυρήνα, έκτασης τουλάχιστον 1.500 εκταρίων, και την περιφερειακή ζώνη έκτασης τουλάχιστον ίσης με τον πυρήνα». Στον πυρήνα επιβάλλονται αυστηρές απαγορεύσεις σε δραστηριότητες όπως: ανασκαφές, εκμετάλλευση λατομείων, βιομηχανία, γεωργική και δασοπονική εκμετάλλευση, κατασκευή κτισμάτων, βοσκή, κυνήγι, ψάρεμα, τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων. Στην περιφερειακή ζώνη όλες οι δραστηριότητες ελέγχονται από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, ώστε να μην έχουν αρνητική επίδραση στον πυρήνα, και με γνώμονα την επίτευξη των στόχων ίδρυσης του δρυμού.
Κάθε Εθνικός Δρυμός έχει το δικό του Διαχειριστικό Σχέδιο και Ειδικό Κανονισμό του υπουργείου Γεωργίας, που κατευθύνουν τις δράσεις των αρμόδιων Αρχών.
Αποτελείται από τον πυρήνα και την περιφερειακή ζώνη. Στον πυρήνα επιτρέπεται μόνο η επιστημονική έρευνα, η παθητική αναψυχή και η απόκτηση περιβαλλοντικής γνώσης και ενημέρωσης σε πορίσματα ερευνών και μελετών.
Στην περιφερειακή ζώνη επιτρέπονται ορισμένες δραστηριότητες όπως η ίδρυση εκτροφείων θηραμάτων και ιχθυοτροφείων, η κατασκευή δρόμων και χώρων σταθμεύσεως αυτοκινήτων, η κατασκευή φυλακίων και εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση κατασκηνώσεων και ορειβασίας, η τοποθέτηση πινακίδων, η υλοτομία και η βοσκή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου